Τα «Λαζαράκια» ή «Λαζάρηδες» ή «Λαζαρούδια» είναι μικρά νηστίσιμα ημίγλυκα ψωμάκια, τα οποία προσέφεραν παλαιότερα οι νοικοκυρές το Λαζαροσάββατο στα παιδιά που έλεγαν τα κάλαντα.
Στα ψωμάκια έδιναν το σχήμα ανθρώπου με τα χέρια σταυρωμένα όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες.
Σύμφωνα με την παράδοση, όσα παιδιά έχει η κάθε οικογένεια τόσα συμβολικά ψωμάκια πρέπει να ετοιμάσει, να αρωματίσει τη ζύμη με μπαχαρικά, να τη γεμίσει με σταφίδες και καρύδια και στη θέση των ματιών να βάλει δυο γαρίφαλα.
Υλικά για τη Συνταγή
(για 12 Λαζαράκια)
7-8 φλιτζάνια αλεύρι γ.ο.χ.
2 φλιτζάνια χλιαρό νερό
3/4 κουταλιά της σούπας μαγιά ξερή
½ φλιτζάνι ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρίφαλο
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (συν περισσότερο για το βούρτσισμα)
Μερικά αμύγδαλα (προαιρετικά, για τα πρόσωπα) ή μερικά γαρύφαλλα καρφάκια για τα μάτια
Εκτέλεση
1. Αρχικά, διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό νερό μαζί με το μέλι. Αφήστε να σταθεί, σκεπασμένη, για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.
2. Προσθέστε τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί η πρώτη.
3. Σε ένα ξεχωριστό μπολ βάλτε τα 7 φλιτζάνια αλεύρι με τα υπόλοιπα ξηρά υλικά. Κάντε μια λακκούβα στο κέντρο του αλευριού και συμπληρώστε με το μίγμα της μαγιάς. Ζυμώστε με τα χέρια ή με το μίξερ για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να γίνει ελαστική η ζύμη. (Προσθέστε επιπλέον αλεύρι μέχρι να έχετε μια ζύμη που δεν είναι ούτε πολύ στεγνή ούτε πολύ κολλώδης για να τη χειριστείτε. Εάν έχετε χρησιμοποιήσει πολύ αλεύρι και η ζύμη είναι πολύ στεγνή, μπορείτε να προσθέσετε νερό ανά κουταλιά της σούπας μέχρι να φτάσετε στη σωστή σύσταση.) Σκεπάστε και αφήστε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για μια ώρα περίπου.
4. Πατήστε, ζυμώστε άλλο λίγο και αφήστε να φουσκώσει για άλλα 45 λεπτά.
5. Για να σχηματίσετε τα Λαζαράκια χωρίστε τη ζύμη σας σε 13 κομμάτια, με ένα κομμάτι μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα. Τεμαχίστε το μεγαλύτερο κομμάτι σε 12 κορδόνια και μετά κόψτε κάθε κορδόνι στη μέση. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να έχετε 12 κομμάτια ζύμης και 24 κορδόνια. Σχηματίστε καθένα από τα 12 κομμάτια σε μακρόστενο σχήμα. Τοποθετήστε ένα αμύγδαλο στην κορυφή για το πρόσωπο ή παραλείψτε τα και βάλτε 2 μοσχοκάρφια για μάτια. Στη συνέχεια, πάρτε δύο από τα μικρότερα κορδόνια και, ξεκινώντας ακριβώς κάτω από το κεφάλι, πλέξτε τη ζύμη μεταξύ τους, για τα σταυρωμένα χέρια.
6. Μόλις ετοιμάσετε όλα τα Λαζαράκια με τον ίδιο τρόπο, τοποθετήστε τα σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και σκεπάστε τα. Αφήστε τα να φουσκώσουν για 30 λεπτά έως μία ώρα.
7. Αλείψτε ελαφρά με ελαιόλαδο και ψήστε τα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25 με 40 λεπτά (ή μέχρι να ροδίσουν), ανάλογα πάντα με το μέγεθος.
Συμβουλή
Μπορείτε να γεμίσετε τα λαζαράκια με ένα μίγμα από:
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα σκόνη
2 κούπες καρύδια,
2 κούπες σταφίδες, που έχετε βάλει αποβραδίς σε νερό και έχετε στραγγίξει καλά, όλα αλεσμένα καλά στο μπλέντερ.
Διαβάστε επίσης:
Γαριδομακαρονάδα, αρωματική και πικάντικη με τοματίνια
Μπισκότα νηστίσιμα, με πουρέ μήλου και επικάλυψη κανελοζάχαρης
Βαρκούλες με σπανάκι (τούρκικο pide), σε νηστίσιμη και αρτύσιμη εκδοχή