Η κλασική νηστίσιμη φασολάδα από τα μοναστήρια του όρους Άθως, με επιπλέον φρεσκάδα χάρη στο λεμόνι και το ξύσμα πορτοκαλιού, με τα αρώματα της δάφνης και όλα τα διατροφικά οφέλη των οσπρίων.
Ένα νηστίσιμο πιάτο που προσφέρει επιπλέον απορρόφηση του σιδήρου, χάρη στη βιταμίνη C των εσπεριδοειδών, τόσο χορταστικό και υπέροχα χυλωμένο που θα το καθιερώσετε.

Υλικά για τη Συνταγή
250 γραμμάρια ξερά λευκά φασόλια
1 μεγάλο καρότο, τριμμένο
1 κοτσάνι σέλινο, ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
250 γραμμάρια τοματοχυμό
30 γραμμάρια φρεσκοστιμμένο χυμό λεμονιού
Ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
1 φύλλο δάφνης
1 πρέζα ξερό δυόσμο
Αλάτι κατά βούληση
Μερικούς κόκκους πιπεριού
Μερικές φέτες πορτοκαλιού για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Αρχικά ξεπλύνετε τα φασόλια, βάλτε τα σε ένα βαθύ μπολ, γεμίστε με κρύο νερό έτσι ώστε να τα σκεπάζει και αφήστε τα κατά προτίμηση στο ψυγείο για όλο το βράδυ.
- Το πρωί στραγγίστε το νερό, βάλτε τα φασόλια σε μια κατσαρόλα, προσθέστε πάλι άλλο φρέσκο νερό και αφήστε τα να πάρουν μια βράση. Αλατίστε τα και σιγομαγειρέψτε για περίπου 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια.
- Στραγγίστε ξανά τον ζωμό φασολιών και βάλτε στην άκρη τα φασόλια σε ένα μπολ.
- Γεμίστε με νερό μια κατσαρόλα, τοποθετήστε την στη φωτιά και αφήστε να πάρει μια βράση.
- Στο μεταξύ πλύντε και ξεφλουδίστε τα λαχανικά, τρίψτε τα καρότα, κόψτε το κρεμμύδι σε 8 κομμάτια και ψιλοκόψτε το σέλινο. Αφαιρέστε το ξύσμα από το πορτοκάλι. Ρίξτε όλα τα λαχανικά στο βραστό νερό, προσθέστε τα φύλλα δάφνης, τους κόκκους πιπεριού, το ξύσμα πορτοκαλιού και συμπληρώστε με το χυμό ντομάτας.
- Αφήστε τη σούπα να πάρει μια βράση, προσθέστε τα φασόλια και ξαναβράστε τα όλα μαζί μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να χυλώσει η φασολάδα. Στο τέλος του μαγειρέματος, προσθέστε στη σούπα αλάτι, χυμό λεμονιού και δυόσμο και σερβίρετε με τις φέτες πορτοκαλιού, αν επιθυμείτε.
- Συνοδέψτε με ελιές, κρεμμύδι ωμό ξερό και φρέσκο ζυμωτό ψωμί.
Διαβάστε επίσης:
Μυρωδάτα «Λαζαράκια» της παράδοσης
Γαριδομακαρονάδα, αρωματική και πικάντικη με τοματίνια
Μπισκότα νηστίσιμα, με πουρέ μήλου και επικάλυψη κανελοζάχαρης