Στην παραδοχή ότι το κόστος της ενεργειακής μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα στις ΑΠΕ θα είναι μεγάλο και ότι οι ηγεσίες του πλανήτη θα πρέπει αυτό να το κάνουν σαφές στους – ήδη πολλαπλώς πιεσμένους – πολίτες, προχώρησε ο πρωθυπουργός, κατά τις παρεμβάσεις του στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής COP29 που πραγματοποιείται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.
Σε μια στιγμή που – σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις – τα τιμολόγια του ρεύματος θα προκαλέσουν νέα ηλεκτροσόκ στους καταναλωτές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διερωτήθηκε «πώς μπορούμε να πετύχουμε μια μετάβαση που οι πολίτες μας θα μπορούν να αποδεχθούν και οι επιχειρήσεις μας να αντέξουν οικονομικά; Πώς μπορούμε να αποφύγουμε αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο εναντίον αυτού του φιλόδοξου project;», παραδεχόμενος στη συνέχεια ότι «η Ευρώπη και ο κόσμος πρέπει να είναι πιο ειλικρινείς όσον αφορά τα αντισταθμίσματα που συνεπάγεται η ενεργειακή μετάβαση. Ναι, η ενεργειακή μετάβαση θα μειώσει μακροπρόθεσμα το κόστος, αλλά αυτή η μετάβαση δεν θα είναι ανώδυνη».
Με απλά λόγια, για να γίνει απολύτως σαφές, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι το κόστος της ενεργειακής μετάβασης είναι πολύ μεγάλο και ότι απειλεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ή ακόμα και να εκτροχιάσει την προσπάθεια για στροφή στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και το λεγόμενο «zero net» που αποτελεί μείζονα στόχο της ΕΕ. Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο, ο Κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι η «εσωτερική αγορά ενέργειας» της ΕΕ βρίσκεται σε επίπεδο… ιδεών: «Σε επίπεδο ρητορικής, όλοι υποστηρίζουν την εσωτερική αγορά, αλλά στην πράξη, η Ευρώπη συχνά αποτελεί τη συρραφή 27 διακριτών στρατηγικών», είπε, ζητώντας κοινή στρατηγική για την ανάπτυξη των δικτύων.
Τέλος, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την έκκλησή του για περισσότερα χρήματα για την κλιματική κρίση, λέγοντας ότι «χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους για να προετοιμαστούμε, για να ανταποκριθούμε εγκαίρως στο να διασώζουμε ζωές και περιουσίες και να βοηθούμε τους ανθρώπους και τις κοινότητες να οικοδομηθούν και πάλι μετά από μια καταστροφή. Δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε τόσο πολύ στο 2050 και να ξεχάσουμε το 2024». Ωστόσο, με τη Γερμανία σε κακή οικονομική και πολιτική κατάσταση, τη Γαλλία να αντιμετωπίζει διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και συνολικά την ευρωπαϊκή οικονομία να… σέρνεται, αλλά και την Κομισιόν να προσπαθεί να βάλει προτεραιότητες, μια νέα αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ δεν φαίνεται και πολύ εύκολη προς το παρόν.
Και μέσα σε όλα, ο Κ. Μητσοτάκης επανέφερε στο προσκήνιο το Μάτι, καθώς επιχειρώντας να τονίσει τη σημασία του 112 στην αποτροπή τραγωδιών από φυσικές καταστροφές είπε ότι «όλους μας διαμορφώνουν οι τραγωδίες, απόρροια φυσικών καταστροφών, που μας έχουν πλήξει. Στην περίπτωσή μας, ήταν μια πυρκαγιά που κατέστρεψε ένα εύπορο προάστιο της Αθήνας, τον Ιούλιο του 2018, σκοτώνοντας 104 ανθρώπους, οι οποίοι δεν έλαβαν οποιαδήποτε έγκαιρη προειδοποίηση για το τι επρόκειτο να τους πλήξει», ενώ υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά την τακτική των εκκενώσεων που ακολουθείται στις πυρκαγιές, λέγοντας ότι «κάποιες φορές είναι προτιμότερο να απομακρύνεις ανθρώπους και να ρέπεις προς την πλευρά της προσοχής παρά να χάνονται ζωές».
Στην ουσία ο Κ. Μητσοτάκης περιέγραψε λίγο-πολύ και την τακτική που θα συνεχίσει να ακολουθεί στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής/κρίσης και της ενεργειακής μετάβασης, αν και, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είναι θορυβημένη από τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές χονδρικής του ρεύματος και προσπαθεί να δει τι μπορεί να κάνει, μετά και την επί της ουσίας απόρριψη της επιστολής που εστάλη στην Κομισιόν για παρέμβαση για τις στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Διαβάστε επίσης:
Τα 38 μέλη της Νομαρχιακής και σύνεδροι του ΣΥΡΙΖΑ από την Αιτωλοακαρνανία που αποχωρούν
Συνυπογράφουν κοινοβουλευτική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ Τζάκρη και Γαβρήλος, παρά τις παραιτήσεις τους
Πανικόβλητη δήλωση μετανοίας από Μονογυιού μετά το χειροκρότημα σε ομιλητή «έκραζε» τον Μητσοτάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr