Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτηση στο TikTok παροτρύνει οποιονδήποτε είναι από 18 ετών και κάτω να κατεβάσει τη νέα εφαρμογή Save Youth, το panic button για τους μαθητές και εξηγεί πως λειτουργεί.
Από τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2024, έχει μπε σε εφαρμογή το Safe Youth, το εργαλείο που θα έχουν στη διάθεσή τους οι μαθητές ως panic button, προκειμένου να προστατευθούν από τα ολοένα αυξανόμενα περιστατικά σχολικής βίας.
Αν είσαι κάτω από 18 ΔΕΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ!
♬ original sound – Kyriakos Mitsotakis
Την ανακοίνωση για την έναρξη της λειτουργίας του Safe Youth, έκανε νωρίτερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, επισημαίνοντας ότι «μαζί με το 10201 που λειτουργεί, είναι εργαλεία τα οποία δίνονται στα παιδιά και στους ενηλίκους προκειμένου, όταν υπάρχει ένα θερμό γεγονός, αμέσως να καταγγέλλεται και να σπεύδει η Αστυνομία, ώστε να το αντιμετωπίσουμε».
Σχετικά με την ολοένα εντεινόμενη κατάσταση περιστατικών βίας ανηλίκων, ο κ.Χρυσοχοϊδης ανέφερε: «Φέτος στο 10μηνο του 2024 έχουμε 12.000 συλλήψεις ανηλίκων. Πέρυσι είχαμε 8.600. Ηλικίες κυρίως από 13 μέχρι 17. Εδώ αφορά και τους γονείς. Είναι πολύ σημαντικές και πολύ μεγάλες οι ευθύνες των γονέων, η έλλειψη εποπτείας των παιδιών».
Τι είναι το Safe Youth
Το Safe Youth είναι μία ψηφιακή εφαρμογή πανελλαδικής εμβέλειας, η οποία αποτελεί ένα σύνθετο και χρήσιμο εργαλείο με πολλές χρήσεις.
Εγκαθίσταται σε κινητό τηλέφωνο ή συσκευή έξυπνης τεχνολογίας και παρέχει ενημερωτικό υλικό για θέματα προστασίας ανηλίκων. Δυνατότητα υποβολής, επωνύμως ή ανωνύμως, αναφορών για θέματα προστασίας ανηλίκων, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr- EΨΠ), η οποία διαλειτουργεί με το πληροφοριακό σύστημα της Ελληνικής Αστυνομίας.
Δυνατότητα τηλεφωνικής συνομιλίας με εκπαιδευμένο και εξουσιοδοτημένο αστυνομικό προσωπικό στην ειδική εικοσιτετράωρη τηλεφωνική γραμμή πανελλαδικής εμβέλειας «10201» για τη λήψη καταγγελιών σχετικά με θέματα προστασίας ανηλίκων. Δυνατότητα κλήσης στην ειδική τηλεφωνική γραμμή της άμεσης δράσης «100». Δυνατότητα ενεργοποίησης του «κομβίου επείγουσας ανάγκης» (Emergency Button), σε περίπτωση κατάστασης απειλής ή κινδύνου της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας του ανηλίκου, στην περίπτωση, που δεν δύναται να συνομιλήσει τηλεφωνικώς με τα ανωτέρω τηλεφωνικά κέντρα, με σκοπό την άμεση επέμβαση αστυνομικής δύναμης.
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του Safe Youth
Για τη λήψη και εγκατάσταση της εφαρμογής «Safe Youth» στις συσκευές, δικαιούχοι είναι όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας και διαμένουν στην ελληνική επικράτεια. H λήψη και η εγκατάσταση της εφαρμογής παρέχονται δωρεάν.
Δικαιούχοι ενεργοποίησης και χρήσης του «κομβίου επείγουσας ανάγκης» (Emergency Button) της εφαρμογής «Safe Youth» είναι όλοι οι ανήλικοι από 12 έως και 18 ετών, που διαμένουν στην ελληνική επικράτεια. Για την ενεργοποίηση και χρήση του κομβίου απαιτείται η προεγγραφή των δικαιούχων, με καταχώριση προσωπικών και λοιπών στοιχείων, στο σχετικό πεδίο της εφαρμογής.
Η καταχώριση των προσωπικών δεδομένων
Στο στάδιο της προεγγραφής, καταχωρίζονται τα προσωπικά δεδομένα του δικαιούχου στο πεδίο «κομβίον επείγουσας ανάγκης» (Emergency Button). Ειδικότερα, είναι το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, το μητρώνυμο, η διεύθυνση κατοικίας και της σχολικής μονάδας στην οποία φοιτά, η ηλικία, η ημερομηνία γέννησης και προαιρετικά η ομιλούσα γλώσσα.
Στη συνέχεια, τα συγκεκριμένα στοιχεία αποστέλλονται στην Ελληνική Αστυνομία προς επεξεργασία, μόνο όμως μετά την ενεργοποίηση του κομβίου από τον δικαιούχο.
Σημειώνεται, ότι η επεξεργασία των δεδομένων αυτών γίνεται από την Ελληνική Αστυνομία για τους σκοπούς της πρόληψης, της διερεύνησης, της ανίχνευσης ή της δίωξης ποινικών αδικημάτων ή της εκτέλεσης ποινικών κυρώσεων και διατηρούνται για διάστημα έως 10 ετών.
Άμεση η ενημέρωση της Αστυνομίας με το πάτημα του panic button
Με την ενεργοποίηση του «κομβίου επείγουσας ανάγκης» (Emergency Button) της εφαρμογής «Safe Youth» από τον εγγεγραμμένο δικαιούχο, η Ελληνική Αστυνομία πληροφορείται με σύντομο γραπτό κωδικοποιημένο και κρυπτογραφημένο μήνυμα (τύπου SMS) για το είδος της απειλής ή του κινδύνου της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας του ανηλίκου και λαμβάνει ταυτόχρονα τα προσωπικά στοιχεία του, καθώς και στοιχεία για τον χωρικό του εντοπισμό, ώστε να επέμβει άμεσα για την προστασία του.
Θέματα σε σχέση με τη λειτουργία της εφαρμογής «Safe Youth»
Τα ειδικότερα θέματα σχετικά με τη λειτουργία της εφαρμογής ‘Safe Youth’ πρόκειται να ρυθμιστούν με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ειδικότερα, θα ρυθμιστούν θέματα που αφορούν στην υποβολή αναφοράς περιστατικού παραβατικότητας από ή σε βάρος ανηλίκου μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-EΨΠ) και ιδίως η διαδικασία υποβολής των αναφορών, στα προσωπικά δεδομένα που καταχωρίζει ο χρήστης της εφαρμογής, ανάλογα αν πρόκειται για επώνυμη ή ανώνυμη αναφορά, στις απαραίτητες διαλειτουργικότητες της εφαρμογής με άλλα πληροφοριακά συστήματα του δημοσίου τομέα και το πληροφοριακό σύστημα της Ελληνικής Αστυνομίας «police on line», στον ορισμό του υπευθύνου επεξεργασίας, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα για την εφαρμογή του παρόντος.
Έλεγχοι σε μπαρ για κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους
Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους σε μπαρ για τη διερεύνηση τυχόν κατανάλωσης αλκοόλ από ανηλίκους, μέχρι σήμερα η ισχύουσα νομοθεσία δεν παρέχει τη δυνατότητα στην Αστυνομία να διενεργήσει τέτοιους ελέγχους. Ωστόσο, στην παρούσα φάση προωθείται μία σειρά ρυθμίσεων έτσι ώστε να βελτιωθεί το νομοθετικό πλαίσιο.
Διαβάστε επίσης:
Χακάν Φιντάν για το Αιγαίο: «Να το μετατρέψουμε σε έναν παράδεισο και για τις δύο χώρες»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr