Δεκάδες καταφύγια ετοιμάζει το Μεξικό, δύο ημέρες πριν από την ορκωμοσία Τραμπ, υπό τον φόβο της υλοποίησης των προεκλογικών του υποσχέσεων για τις μεγαλύτερες μαζικές απελάσεις μεταναστών στην ιστορία των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τους Financial Times, το Μεξικό κάνει αγώνα δρόμου για να παράσχει 60.000 πρόσθετες θέσεις για ισάριθμους ανθρώπους σε καταφύγια που βρίσκονται κατά μήκος των συνόρων με τις ΗΠΑ.
Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως θα απελαθούν κυρίως άτομα που δεν έχουν άδειες παραμονής και αμαυρωμένα ποινικά μητρώα. Σύμφωνα με τους Financial Times, οι μισοί από τους 11 εκατομμύρια παράνομους μετανάστες στις ΗΠΑ είναι Μεξικανοί και από αυτούς περίπου 662.000 έχουν καταδικαστεί ή αντιμετωπίζουν εκκρεμείς ποινικές κατηγορίες.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Τιχουάνα, συναγερμός στο Μεξικάλι
Την εβδομάδα που πέρασε η πόλη της Τιχουάνα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των αναμενόμενων αφίξεων, ενώ στο γειτονικό Μεξικάλι ο δήμαρχος δήλωσε ότι η πόλη θα μετατρέψει σε καταφύγιο συνεδριακό κέντρο για να υποδεχθεί ανθρώπους.
Άνθρωποι, που έχουν γνώση των σχεδίων, δήλωσαν πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ελπίζει προσωρινά να ανοίξει 25 καταφύγια, το καθένα με χωρητικότητα 2.500 ατόμων, για να υποδεχθεί απελαθέντες Μεξικανούς, αλλά κρατά το σχέδιο μυστικό και ευέλικτο, καθώς οι αριθμοί παραμένουν αβέβαιοι.
Η κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει και παρέπεμψε τους FT στα δημόσια μηνύματα της προέδρου του Μεξικού Κλαούντια Σέινμπαουμ για το θέμα.
Τα υπονοούμενα για ανταποδοτικούς δασμούς
Ο Τραμπ, η ορκωμοσία του οποίου είναι τη Δευτέρα, έχει απειλήσει το Μεξικό με δασμούς 25% σε όλες τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, αν δεν κάνει περισσότερα για να εμποδίσει μετανάστες και ναρκωτικά να περάσουν τα σύνορα. Διαθέτει νομικές επιλογές για την απέλαση ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων εκτελεστικών διαταγμάτων και περιορισμών στη δημόσια υγεία.
Η Σέινμπαουμ έχει λάβει σε γενικές γραμμές μια πιο σκληρή δημόσια απάντηση στον Τραμπ από ό,τι ορισμένοι άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες, αφήνοντας υπονοούμενα για ανταποδοτικούς δασμούς. Η ίδια έχει δηλώσει, μάλιστα, πως η ομάδα της διαθέτει σχέδιο για να αντιμετωπίσει τις απελάσεις, κρατώντας ωστόσο κρυφές τις λεπτομέρειες.
Το panic button
Σύμφωνα με τους Financial Times, έχει προγραμματιστεί -επίσης- εφαρμογή «panic button» για τους μετανάστες, προκειμένου να ειδοποιούνται για το πλησιέστερο προξενείο εάν πιστεύουν πως θα τους απελάσουν. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η εφαρμογή δεν έχει τεθεί ακόμα σε λειτουργία λόγω τεχνικών δυσκολιών. Επίσης, δικηγόροι θα είναι παρόντες στα 53 προξενεία του Μεξικού στις ΗΠΑ.
«Εργαζόμαστε εδώ και μήνες, από τότε που το ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τραμπ, για να υποδεχτούμε τους πολίτες μας με τον καλύτερο τρόπο», δήλωσε η Σέινμπαουμ, λέγοντας πως διαφωνεί με τις απελάσεις.
Η σκληρή στάση του Τραμπ για τα σύνορα ήταν ένας από τους παράγοντες της εκλογικής του νίκης τον Νοέμβριο, αφού οι διελεύσεις προς τις ΗΠΑ έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν. Όμως, η καταστολή από το Μεξικό κατ’ εντολή της Ουάσινγκτον, μαζί με τις διευρυμένες νόμιμες οδούς, μείωσε τις παράτυπες διελεύσεις τον τελευταίο χρόνο.
Οι απελάσεις Ομπάμα και Μπάιντεν
Οι ΗΠΑ έχουν κάνει απελάσεις αρκετές φορές στο παρελθόν. Το 2012 υπό τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, έφυγαν από τις ΗΠΑ πάνω από 409.000 άνθρωποι – αριθμός ρεκόρ. Το 2024, επί προεδρίας Μπάιντεν έγιναν 271.000 απελάσεις παράνομων μεταναστών.
Ωστόσο, τόσο η κλίμακα όσο και το προφίλ των προς απέλαση μεταναστών θα μπορούσαν να αλλάξουν σημαντικά. Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ, το Μεξικό δέχθηκε πίσω μετανάστες από όλο τον κόσμο, αρχικά όσους περίμεναν αιτήσεις ασύλου και αργότερα όσους απωθήθηκαν από τα σύνορα κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19.
Η Σέινμπαουμ είπε ότι θα ήταν ανοιχτή στο να δεχτεί και άλλες εθνικότητες, αλλά δεν ήταν σαφές αν το Μεξικό θα δεχόταν πίσω πολίτες που απελάθηκαν από το εσωτερικό των ΗΠΑ καθώς και εκείνους που βρίσκονται κοντά στα σύνορα.
Η επιστροφή των μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους παρουσιάζει πρόσθετες νομικές και πρακτικές δυσκολίες για τις ΗΠΑ όταν προέρχονται από χώρες με καταπιεστικά καθεστώτα ή δεν φιλικές σχέσεις με την Ουάσιγκτον.
«Αν ένας Βενεζουελάνος ή Νικαραγουανός συλληφθεί στο Σικάγο αφού έχει ζήσει πέντε χρόνια στις ΗΠΑ και είναι αδύνατο να πετάξει στο Καράκας ή στη Μανάγκουα, θα περιμένει η κυβέρνηση να τον πάρει και το Μεξικό;», διερωτήθηκε ο Adam Isacson, διευθυντής αμυντικής εποπτείας στο Γραφείο της Ουάσινγκτον για τη Λατινική Αμερική.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο αριθμός των μεταναστών που θα απελαθούν μπορεί να μην αυξηθεί άμεσα αφού ο Τραμπ αντιμετωπίζει προκλήσεις που έχουν να κάνουν με τις ελλείψεις χώρων κράτησης, πτήσεων και συνεργασίας με τοπικές αστυνομικές αρχές.
Ο Τσαντ Γουλφ, πρώην υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας του Τραμπ, πρότεινε ότι ένας αρχικός στόχος θα μπορούσε να είναι η υπέρβαση του αριθμού των απελάσεων της εποχής Ομπάμα. «Αν μπορέσουν να ξεπεράσουν τον αριθμό τον πρώτο χρόνο, τότε θα είναι μια νίκη», δήλωσε στους FT.
Διαβάστε επίσης:
Μήνυμα Νετανιάχου στη Χαμάς: Καμία εκεχειρία μέχρι να λάβουμε τον κατάλογο των 33 ομήρων
Επίθεση στο Τελ Αβίβ: Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη – «Απάντηση στις σιωνιστικές σφαγές»
Ντόναλντ Τραμπ: «Άκυρο» Σαλβίνι – Δεν θα παραστεί στην ορκωμοσία
ΚΟΣΜΟΣ | topontiki.grRead More