Αυτή η εύκολη συνταγή για κέικ πορτοκαλιού είναι μια παραλλαγή του μαροκινού κέικ μεσκούτα. Φτιάχνεται πολύ εύκολα και είναι αρκετά γλυκό για να μπορεί σερβιριστεί χωρίς γλάσο ή άλλες επικαλύψεις. Έχει υφή παρόμοια με παντεσπάνι ενώ το κλειδί για την υπέροχη γεύση αυτού του κέικ είναι τα φρέσκα πορτοκάλια.
Υλικά για τη Συνταγή
120 ml φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού – (από 1 ή 2 πορτοκάλια)
2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
4 μεγάλα αυγά
300 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
120 ml σπορέλαιο
250 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.
20 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
1. Αρχικά προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C και λαδοαλευρώστε μια φόρμα για κέικ.
2. Πλύντε τα πορτοκάλια, στεγνώστε τα με απορροφητικό χαρτί, πάρτε το ξύσμα και έπειτα στύψτε τα για να πάρετε το χυμό.
3. Χτυπήστε τα αυγά και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ, με ένα μίξερ μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέστε το λάδι σταδιακά και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά.
4. Ανακατέψτε (ιδανικά κοσκινίστε) το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα ξεχωριστό μεσαίο μπολ.
5. Ρίξτε τα στέρεα αυτά υλικά μέσα στο μίγμα των αυγών και της ζάχαρης και ανακατέψτε τα ελαφρά να ενωθούν. Μην το παρακάνετε με το ανακάτεμα.
6. Έπειτα βάλτε το χυμό πορτοκαλιού, ομογενοποιήστε και συμπληρώστε το μίγμα με τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού.
7. Αδειάστε τη ζύμη στην προετοιμασμένη φόρμα του κέικ και ψήστε στον καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40 λεπτά. Μπορείτε να δοκιμάσετε την ετοιμότητά του, βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του. Αν βγει στεγνή, το κέικ σας είναι έτοιμο.
8. Βγάλτε το κέικ από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει για 7 με 10 λεπτά. Αφαιρέστε προσεκτικά το κέικ από τη φόρμα και τοποθετήστε το σε μια σχάρα να κρυώσει. Μπορείτε να το αχνίσετε ελαφρά και να το διακοσμήσετε με φέτες πορτοκαλιού ή να το απολαύσετε σκέτο.
Διαβάστε επίσης:
Φιλετάκια από μπούτι κοτόπουλου με σάλτσα τύπου στρογκανόφ
Σιμιγδαλόκρεμα με μαρμελάδα, το πιο απλό επιδόρπιο της παιδικής μας ηλικίας
Πατατοζυμαρικά νιόκι, με μπέικον, κρεμμύδι και σάλτσα καρμπονάρα
Cucina Povera | topontiki.gr