Η λήψη αντιβιοτικών κατά τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής συνδέεται με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) στην παιδική ηλικία σύμφωνα με μια νέα μεγάλη μελέτη. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όουλου της Φιλανδίας διαπίστωσαν ότι περισσότερα από 33.000 παιδιά που εκτέθηκαν σε αντιβιοτικά κατά τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής τους είχαν 0,067 υψηλότερο ΔΜΣ προσαρμοσμένο ως προς την ηλικία και το φύλο, 9% μεγαλύτερο κίνδυνο να είναι υπέρβαρα και 20% μεγαλύτερο κίνδυνο να είναι παχύσαρκα σε σχέση με τα παιδιά που δεν είχαν εκτεθεί.
Οι ερευνητές μάλιστα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους παιδιάτρους τονίζοντας να μην τα συνταγογραφούν άσκοπαιδιαίτερα στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.
Σημειώνεται ότι η παιδική παχυσαρκία αποτελεί μια αυξανόμενη πρόκληση παγκοσμίως, με πάνω από 159 εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας να έχουν διαγνωστεί με παχυσαρκία το 2022.
Η μελέτη
Η έρευνα παρουσιάστηκε στη Συνάντηση Παιδιατρικών Ακαδημαϊκών Εταιρειών (PAS) 2025, που πραγματοποιήθηκε στο τέλος Απριλίου στη Χονολουλού.
Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία συσχέτιση μεταξύ του ΔΜΣ και της χρήσης αντιβιοτικών πριν από την εγκυμοσύνη, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τον τοκετό. Ωστόσο κατέγραψαν ότι τα αντιβιοτικά που συνταγογραφούνται σε μικρά παιδιά είναι ευρέως διαδεδομένα. Στην πλειονότητα των παιδιών συνταγογραφούνται αντιβιοτικά εντός των δύο πρώτων ετών της ζωής τους. Περίπου το ένα τέταρτο των παιδιών εκτίθενται σε αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και το ένα τρίτο κατά τον φυσιολογικό τοκετό.
«Η έκθεση σε αντιβιοτικά κατά τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής έχει ισχυρότερη σχέση με την αύξηση βάρους στην παιδική ηλικία σε σχέση με την έκθεση κατά τη διάρκεια των σταδίων της εγκυμοσύνης ή σε άλλες πρώιμες ηλικίες», δήλωσε η Sofia Ainonen, MD, PhD, γιατρός στο Πανεπιστήμιο του Oulu στη Φινλανδία και παρουσιάστρια συγγραφέας. «Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με τη συνταγογράφηση αντιβιοτικών σε μικρά νήπια, ειδικά μη απαραίτητα αντιβιοτικά για λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος».
Αναλυτικά η μελέτη παρακολούθησε 33.095 παιδιά που γεννήθηκαν φυσιολογικά στη Φινλανδία για να διαπιστωθεί εάν η λήψη αντιβιοτικών πριν από την εγκυμοσύνη, κατά την περιγεννητική περίοδο και μετά την εγκυμοσύνη συσχετίστηκε με υψηλότερο ΔΜΣ στην ηλικία των δύο και των 12 ετών.
Ο στόχος των επιστημόνων ήταν να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν ευαίσθητες περίοδοι πρώιμης έκθεσης σε αντιβιοτικά που σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία στα παιδιά.
«Στόχος μας ήταν να συγκρίνουμε τις επιπτώσεις της έκθεσης σε αντιβιοτικά πριν από την εγκυμοσύνη, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κατά τη γέννηση και στην παιδική ηλικία στην επακόλουθη αύξηση του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας στα παιδιά δήλωσαν οι ειδικοί.
Αποτελέσματα
Ο πληθυσμός της μελέτης περιελάμβανε 33.095 παιδιά που γεννήθηκαν φυσιολογικά.
Οι μητέρες 12.869 (39%) παιδιών εκτέθηκαν σε αντιβιοτικά ένα χρόνο πριν από την έναρξη της εγκυμοσύνης, 9.073 (27%) μητέρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, 6.983 (21%) παιδιών στην περιγεννητική περίοδο και 22.453 (68%) παιδιών κατά τα πρώτα 2 χρόνια της ζωής.
Η έκθεση σε αντιβιοτικά πριν από την εγκυμοσύνη, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή στην περιγεννητική περίοδο δεν συσχετίστηκε με το επακόλουθο υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία στα παιδιά. Η έκθεση σε αντιβιοτικά κατά τους πρώτους 24 μήνες της ζωής συσχετίστηκε με υψηλότερο zBMI στην ηλικία των δύο ετών (μέση διαφορά zBMI 0,067 [95% CI 0,041 έως 0,094]) σε σύγκριση με τα μη εκτεθειμένα παιδιά, σε αναλύσεις προσαρμοσμένες για όλες τις συνμεταβλητές.
Το ίδιο παρατηρήθηκε και στη μακροπρόθεσμη ανάλυση μέχρι την ηλικία των 12 ετών (προσαρμοσμένος λόγος κινδύνου 1,20 [95% CI 1,10 έως 1,31] για την παχυσαρκία).
Συμπέρασμα
Η έκθεση σε αντιβιοτικά πριν από την εγκυμοσύνη, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή στην περιγεννητική περίοδο δεν συσχετίστηκε με το υπερβολικό βάρος ή την παχυσαρκία στην παιδική ηλικία. Ωστόσο, η έκθεση σε αντιβιοτικά κατά τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής συσχετίστηκε με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία. Μελέτες που εξετάζουν πιθανές αιτιώδεις οδούς μεταξύ των αντιβιοτικών στην πρώιμη ζωή και του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας των παιδιών θα πρέπει να επικεντρωθούν στα αντιβιοτικά κατά τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής.
(Πηγή: eurekalert.org)
Διαβάστε επίσης:
Ρήξη τένοντα: Καινοτόμες μέθοδοι για πλήρη αποκατάσταση – Ποιος είναι ο ρόλος των βλαστοκυττάρων;
Εμβόλια: Οι απαντήσεις των ειδικών στα ερωτήματα των ασθενών με αναπνευστικά νοσήματα
Γιώργος Πατούλης: Θύμα επιτήδειων που διαφημίζουν φάρμακα – μαϊμού ο πρόεδρος του ΙΣΑ