Η κατανάλωση φαγητού από πλαστικά δοχεία μπορεί να αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι ερευνητές της μελέτης υποψιάζονται πως οι αλλαγές στη μικροχλωρίδα του εντέρου προκαλούν φλεγμονή που βλάπτει το κυκλοφορικό σύστημα.
Η νέα μελέτη Κινέζων ερευνητών έρχεται να προστεθεί στις αυξανόμενες ενδείξεις για τους κινδύνους που σχετίζονται με την κατανάλωση φαγητού από πλαστικά δοχεία, και βασίζεται σε προηγούμενα στοιχεία που συνέδεαν τις χημικές ουσίες των πλαστικών με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας. Αρχικά, οι ερευνητές εξέτασαν τη συχνότητα με την οποία πάνω από 3.000 άτομα στην Κίνα κατανάλωναν φαγητό από πλαστικά δοχεία και εάν έπασχαν από καρδιοπάθεια. Στη συνέχεια, έβρασαν νερό και το έριξαν σε πλαστικά δοχεία ώστε να εξάγει τις χημικές ουσίες, προτού εκθέσουν αρουραίους σε αυτό.
«Τα δεδομένα έδειξαν ότι η συχνή έκθεση στο πλαστικό σχετίζεται σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας», ανέφεραν οι συγγραφείς.
Το πλαστικό μπορεί να περιέχει περίπου 20.000 χημικές ουσίες, και πολλές από αυτές, όπως το BPA, οι φθαλικοί ενώσεις και τα «παντοτινά χημικά» (PFAS), ενέχουν κινδύνους για την υγεία. Οι ουσίες αυτές εντοπίζονται συχνά σε τρόφιμα και συσκευασίες τροφίμων και συνδέονται με προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος και η αναπαραγωγική βλάβη.
Αν και οι ερευνητές στη νέα μελέτη δεν εξέτασαν ποιες συγκεκριμένες χημικές ουσίες διαρρέουν από τα πλαστικά, σημείωσαν τη σχέση μεταξύ κοινών πλαστικών ενώσεων και καρδιοπαθειών, καθώς και τη σχέση μεταξύ μικροχλωρίδας του εντέρου και καρδιοπαθειών.
Τι έδειξαν τα πειράματα
Η ομάδα έβαλε βραστό νερό στα δοχεία για ένα, πέντε ή 15 λεπτά, καθώς τα χημικά του πλαστικού διαρρέουν σε πολύ υψηλότερους ρυθμούς όταν το περιεχόμενό τους είναι ζεστό. Η μελέτη βασίστηκε σε μια προηγούμενη έρευνα που έδειξε ότι έως και 4,2 εκατομμύρια μικροπλαστικά σωματίδια ανά τετραγωνικό εκατοστό μπορούν να διαρρεύσουν από πλαστικά δοχεία που ζεσταίνονται στον φούρνο μικροκυμάτων.
Στη συνέχεια, έδωσαν σε αρουραίους να πιούν το νερό που είχε μολυνθεί με τις χημικές ουσίες για αρκετούς μήνες. Επειτα, ανέλυσαν τη μικροχλωρίδα του εντέρου των τρωκτικών καθώς και τους μεταβολίτες στα κόπρανά τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν σημαντικές αλλαγές.
«Διαπιστώσαμε ότι η κατάποση αυτών των διαρρεόντων ουσιών αλλοίωσε το εντερικό μικροπεριβάλλον, επηρέασε τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου τους και τροποποίησε τους μεταβολίτες τους, ιδιαίτερα εκείνους που συνδέονται με τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες», ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν τον ιστό των καρδιακών μυών των τρωκτικών και διαπίστωσαν ότι είχε υποστεί βλάβη. Η μελέτη δεν έδειξε στατιστική διαφορά στις αλλαγές και τις βλάβες μεταξύ των αρουραίων που εκτέθηκαν σε νερό που είχε έρθει σε επαφή με το πλαστικό για ένα, πέντε ή 15 λεπτά.
Στη μελέτη τους, οι ερευνητές δεν δίνουν οδηγίες για το πώς μπορούν να προστατευτούν οι καταναλωτές. Ωστόσο, οι υπέρμαχοι της δημόσιας υγείας συνιστούν να αποφεύγεται το ζέσταμα ή η τοποθέτηση ζεστού φαγητού σε πλαστικά δοχεία στο σπίτι, ή το μαγείρεμα σε πλαστικά δοχεία. Η αντικατάσταση των πλαστικών σκευών ή συσκευασιών στο σπίτι με εναλλακτικές από γυαλί, ξύλο ή ανοξείδωτο ατσάλι επίσης συστήνεται.
ΠΗΓΗ: Guardian
www.ertnews.gr