Μέχρι το τέλος του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας, ένα οριζόντιο σύστημα που θα επιτρέπει τη δημιουργία μητρώων ασθενειών για κάθε νοσολογική οντότητα, τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες.
«Πρόκειται για ένα έργο που θα μεταμορφώσει το υγειονομικό τοπίο στη χώρα μας και θα δώσει στους επιστήμονες τη δυνατότητα να κάνουν ακόμα καλύτερα τη δουλειά τους», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, χθες, σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και το Σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο».
Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου της Παιδικής και Εφηβικής Ηλικίας στις 15 Φεβρουαρίου, παρουσιάστηκαν τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την αντιμετώπιση της νόσου.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση, από το 2010 που λειτούργησε η Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Βαρδινογιάννη– ΕΛΠΙΔΑ» έχουν καταγραφεί 47.000 νοσηλείες και 209.000 ημερήσιες νοσηλείες παιδιών και εφήβων.
Από το 1994 έχουν πραγματοποιηθεί 1.500 μεταμοσχεύσεις στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του «Η Αγία Σοφία» ενώ από το 2020 στον αγώνα κατά του καρκίνου έχουν μπει οι κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες.
Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο περίπου 350 παιδιά και έφηβοι διαγιγνώσκονται με καρκίνο στην Ελλάδα. Η πλειοψηφία των μικρών ασθενών καταφέρνει να επιβιώσει, ωστόσο, για το 15% η μάχη με τον καρκίνο είναι ιδιαίτερα δύσκολη ενώ κάποια δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν.
Η αναπληρώτρια υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της στήριξης των οικογενειών που έρχονται αντιμέτωπες με τον παιδικό καρκίνο, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση του υπουργείου Υγείας να στηρίξει κάθε δράση για τη δευτερογενή πρόληψη του παιδικού καρκίνου, διαβεβαιώνοντας ότι: «Θα είμαστε στο πλευρό κάθε οικογένειας που βρίσκεται αντιμέτωπη με τη νόσο, ώστε να συνεχίσει να υπάρχει ελπίδα».
Στην ομιλία της, η κυρία Αγαπηδάκη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έργο και την προσωπικότητα της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, επισημαίνοντας ότι αποτέλεσε ένα σύμβολο μητρικής φροντίδας σε κοινωνικό επίπεδο:
«Δεν είναι σπάνιες οι φορές που συναντάμε ανθρώπους που αφιερώνουν τη ζωή τους στην κοινωνική προσφορά.
Το έργο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη έδωσε ελπίδα σε αμέτρητα παιδιά και οικογένειες και αποτελεί μια παρακαταθήκη που δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε επίσης
Αλκοόλ: Τρία συχνά προβλήματα υγείας που το κάνουν ακόμα πιο τοξικό για το ήπαρ
Ηράκλειο: Σε σοβαρή κατάσταση ο 27χρονος με μηνιγγίτιδα που έμεινε 9 ώρες χωρίς κρεβάτι ΜΕΘ
Άλμα στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στην Ευρώπη – Ρεκόρ στα κρούσματα γονόρροιας