Τα κυδώνια, οι μακρινοί συγγενείς των μήλων και των αχλαδιών, φτιάχνουν μια υπέροχη, πηκτή και κολλώδη μαρμελάδα που μπορεί να απλωθεί σε ψωμάκια, μπισκότα, φρυγανισμένες φέτες τοστ και μπαγκέτες.
Στη συγκεκριμένη συνταγή η μαρμελάδα αρωματίζεται με μαστίχα Χίου που της δίνει υπέροχη γεύση και άρωμα.
Υλικά για τη Συνταγή
1 κιλό κυδώνια, με τη φλούδα τους
1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
¼ κουταλάκι του γλυκού κιτρικό οξύ ή ¼ φλιτζάνι φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
8 δάκρυα μαστίχας, θρυμματισμένα με μια πρέζα από τη ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού, για το τέλος του μαγειρέματος
Εκτέλεση
1. Αρχικά πλύντε και σκουπίστε τα κυδώνια.
2. Κόψτε τα στη μέση, αφαιρέστε τον πυρήνα και τρίψτε τα στη μεγάλη μεριά του τρίφτη. Περιχύστε με τη ζάχαρη και αφήστε τα έτσι να καθίσουν όλη τη νύχτα στο ψυγείο.
3. Μεταφέρετε το μίγμα κυδωνιών – ζάχαρης σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο, προσθέστε το κιτρικό οξύ ή το χυμό λεμονιού και αφήστε να πάρει μια βράση. Αμέσως μετά χαμηλώστε την ένταση της φωτιάς.
4. Σιγοβράστε το μίγμα για 1 ώρα και κάτι, χωρίς καπάκι, ανακατεύοντας κάθε τόσο, φροντίζοντας να διατηρείται η θερμοκρασία στο χαμηλό. Θα παρατηρήσετε ότι το κυδώνι αρχίζει να γίνεται ροζ-κόκκινο και να πήζει λίγο.
5. Τρίψτε τη μαστίχα με μια πρέζα ζάχαρη και προσθέστε την στη μαρμελάδα. Συμπληρώστε με μια επιπλέον κουταλιά της σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού και ανακατέψτε καλά.
6. Αφαιρέστε από τη φωτιά τη μαρμελάδα και αφήστε την στην άκρη να κρυώσει εντελώς πριν τη μεταφέρετε σε αποστειρωμένα βάζα. Τοποθετήστε ξανά στο ψυγείο και με αυτόν τον τρόπο θα διατηρηθεί έως και 1 χρόνο.
Συμβουλή
Ο καρπός των κυδωνιών παράγει μια φυσική πηκτίνη όταν μαγειρεύεται και έτσι δεν χρειάζεται κάποιο πηκτικό μέσο για τα γλυκά και τις μαρμελάδες.
Διαβάστε επίσης:
Μπέργκερ τηγανητού μπακαλιάρου σε κουρκούτι μπύρας, με εύκολη σως ταρτάρ
Αφράτα πάνκεικς (τηγανίτες) της νηστείας, με μήλα και σιρόπι
Pangrattato, το φθηνό νηστίσιμο υποκατάστατο τυριού της φτωχικής κουζίνας της Ν. Ιταλίας