Για την αύξηση της διεισδυτικής μηνιγγίτιδας μίλησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης στο ΕΡΤNews. Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας επισήμανε πως «γενικά υπάρχει μια αύξηση της διεισδυτικής μηνιγγίτιδας τα τελευταία χρόνια, όχι όμως σε επίπεδα πολύ υψηλά, δηλαδή υψηλότερα από πριν την πανδημία».
Πρόσθεσε μάλιστα πως καταγράφεται αύξηση «σε παγκόσμιο επίπεδο» και όχι «μόνο στην Ελλάδα». Υπογράμμισε δε πως δεν φαίνεται τα κρούσματα που έχουμε στην Ελλάδα να συνδέονται το ένα με το άλλο μεταξύ τους. «Είναι σποραδικά, οπότε δεν υπάρχει μια “επιδημία μηνιγγίτιδας”», επισήμανε, τονίζοντας πως η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε επιφυλακή και παρακολουθεί το φαινόμενο.
Όπως εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης «δεν υπήρχε περίοδος που να μην είχαμε μηνιγγίτιδα και προκαλείται από διάφορα μικρόβια. Οι πιο ελαφριές μορφές είναι από ιούς και ο πιο βαριές μορφές είναι από βακτήρια και η πιο βαριά από όλες συνήθως είναι η μηνιγγιτιδοκοκκική».
«Το εμβόλιο δεν προσφέρει ανοσία εφ όρου ζωής»
Ερωτηθείς για το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας, ο καθηγητής τόνισε πως δεν προσφέρει εφ όρου ζωής ανοσία όμως δίνεται σε συγκεκριμένα ηλικιακά γκρουπ γιατί εκεί υπάρχει και αυξημένη πιθανότητα να κολλήσει κάποιος.
Αναφορικά με το πρώτο σύμπτωμα της μηνιγγίτιδας σημείωσε πως «το πιο χαρακτηριστικό είναι αυτό που λέμε η δυσκαμψία αυχένα, δηλαδή να μην μπορεί κάποιος με το πηγούνι να ακουμπήσει το στέρνο. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό σε όλες τις μηνιγγίτιδες όποιας προέλευσης και να είναι».
«Πολύ υψηλή κυκλοφορία της γρίπης»
Επιπλέον, μιλώντας για τις ιώσεις τόνισε πως «είναι η περίοδος που έχουμε πολύ υψηλή κυκλοφορία της γρίπης, κυρίως γρίπη Α, αλλά και γρίπη Β, σε αντίθεση με την covid, η οποία είναι στη χαμηλότερη κυκλοφορία που είχαμε ποτέ», ενώ -μεταξύ άλλων- πρόσθεσε πως υπάρχει η διακύμανση από χρονιά σε χρονιά, κάποια στελέχη είναι λιγάκι πιο παθογόνα από κάποια άλλα.
Διαβάστε επίσης:
Αυγά: Πώς πρέπει να τρώγονται για να είναι υγιεινά
Το λαχανικό που μειώνει τα επίπεδα σακχάρου και αντιστρέφει τον προδιαβήτη