Η Μαδέρα είναι νησιωτικό σύμπλεγμα που ανήκει στην Πορτογαλία και βρίσκεται στον Ατλαντικό ωκεανό, δυτικά του Μαρόκου και λίγο βορειότερα από τα Κανάρια Νησιά.
Το νησιωτικό σύμπλεγμα Μαδέρα (στα πορτογαλικά προφέρεται ως Μαδέιρα και σημαίνει «το νησί του ξύλου») που αποτελείται από το ομώνυμο νησί και αρκετές νησίδες (γνωστά αρχικά στους Ρωμαίους ως «Πορφυρά Νησιά») αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους τουρίστες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που το εξωτικό νησί της Πορτογαλίας με το τροπικό κλίμα, τα ηφαιστειακά βουνά και τις εκπληκτικές παραλίες με την μαύρη άμμο αποκαλείται και ως «Χαβάη της Ευρώπης»
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι στην κοινότητα Σάο Πέδρο του Φουνσάλ, που είναι η πρωτεύουσα της Μαδέρα, γεννήθηκε ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του κόσμου, ο Κριστιάνο Ρονάλντο.
Το αρχιπέλαγος επισκέφθηκε πρόσφατα ο Rajan Datar, από την εκπομπή The Travel Show του BBC, προκειμένου να εξερευνήσει το μοναδικό οικοσύστημά του και να εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους η ευρύτερη περιοχή αντιμετωπίζει το αυξανόμενο κύμα τουρισμού.
Πότε ξεκίνησε ο εποικισμός των νησιών
Το 1419 δύο κυβερνήτες του πρίγκηπα Ερρίκου του Θαλασσοπόρου, ο Ζοάο Γκονσάλβες Ζάρκο (João Gonçalves Zarco) και ο Τριστάο Βαζ Τεϊσέιρα (Tristão Vaz Teixeira) οδηγήθηκαν από μία καταιγίδα στο νησί που ονόμασαν Πόρτο Σάντο. Η ονομασία, που σημαίνει «Άγιο Λιμάνι», δόθηκε σε ευγνωμοσύνη για τη διάσωσή τους. Τον επόμενο χρόνο πραγματοποιήθηκε μία αποστολή για τον εποικισμό του νησιού, στην οποία οι δύο κυβερνήτες μαζί με τον Μπαρτολομέου Περεστρέγιο (Bartolomeu Perestrello), κατέλαβαν τα νησιά στο όνομα του Στέμματος της Πορτογαλίας. Η ανακάλυψη του Πόρτο Σάντο και της Μαδέρα αναφέρονται για πρώτη φορά από τον Γκομές Εάνες ντε Ζουράρα (Gomes Eanes de Zurara) στα «Χρονικά της ανακάλυψης και κατάκτησης της Γουινέας» (Chronica da Descoberta e Conquista da Guiné).
Ο εποικισμός των νησιών ξεκίνησε μεταξύ του 1420 και του 1425. Η πρώτη γραπτή αναφορά του ονόματος Ίλια ντα Μαντέιρα (Νησί της Μαδέρα, που σημαίνει νησί του ξύλου) εμφανίζεται σε χάρτη του 1433.
Τα νησιά είναι φημισμένα παγκοσμίως για το κρασί της Μαδέρας
Η παραγωγή ζαχαροκάλαμου (ζάχαρης) έγινε σημαντικός παράγοντας της οικονομίας του νησιού, ενώ αναπτύχθηκε και ένα μοναδικό στυλ κεντήματος (bordado Madeira), που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Ωστόσο, οι περισσότεροι γνωρίζουν παγκοσμίως την Μαδέρα για το διάσημο κρασί της.
Αυτό που κάνει το κρασί Μαδέρα τόσο μοναδικό, είναι η ικανότητά του να παλαιώνει σχεδόν επ’ αόριστον, γεγονός που συμβάλλει στην πολύπλοκη γεύση του. Οι οινοποιοί θερμαίνουν το κρασί σε θερμοκρασία 45°C – 50°C για περίπου τρεις μήνες και στη συνέχεια το αφήνουν να κρυώσει σταδιακά πριν ξεκινήσει η διαδικασία παλαίωσης. Το είδος του σταφυλιού επηρεάζει επίσης σε μεγάλο βαθμό τη γεύση του κρασιού, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από ένα ξηρό, πικάντικο Sercial μέχρι ένα σκούρο Bual με γεύση σταφίδας ή καραμέλας.
Όπως και στη Χαβάη, το φυσικό περιβάλλον της Μαδέρα κεντρίζει το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών, προσφέροντας την δυνατότητα για πεζοπορία στο ορεινό και πυκνό δάσος.
Ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα που μπορείτε να εξερευνήσετε στη Μαδέρα, είναι τα levadas (κανάλια νερού), τα οποία δημιουργήθηκαν τον 15ο αιώνα για να μεταφέρουν νερό από το πιο υγρό βόρειο τμήμα του νησιού στο πιο ξηρό νότιο. Το δίκτυο των levadas μήκους 3.100 χιλιομέτρων έχει δημιουργήσει μια σειρά από δημοφιλείς πεζοπορίες, όπως η Levada do Caldeirão Verde, ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, ορισμένοι εκφράζουν ανησυχία για τον υπερτουρισμό των περιοχών αυτών.
Ο Miguel Silva Gouveia, από την Ένωση Caminho Real da Madeira, προτείνει μια εξαιρετική εναλλακτική λύση. Αποτελούμενο από έξι μονοπάτια που διέταξε να δημιουργηθούν ο βασιλιάς της Πορτογαλίας τον 19ο αιώνα, το Caminho Real («Βασιλικός δρόμος») είναι ένα μονοπάτι 181 χιλιομέτρων που κάνει σχεδόν το γύρο του νησιού, ενώ άλλοι μικρότεροι περίπατοι διαπερνούν το ορεινό εσωτερικό της Μαδέρας.
«Το Caminho Real χτίστηκε για τη μεταφορά αγαθών, αυτός είναι λοιπόν ο σκοπός του», εξήγησε ο Gouveia. «Είναι μια καλή εναλλακτική λύση για να γνωρίσουν οι επισκέπτες τη Μαδέρια» σημειώνει.
Ορισμένες διαδρομές του Caminho Real προσφέρουν μαγευτική θέα σ’ένα από τα κύρια φυσικά χαρακτηριστικά της Μαδέρας που θυμίζουν στους επισκέπτες τη Χαβάη: τις εκπληκτικές, πολύχρωμες παραλίες της.
Οι παραλίες της Μαδέρα έχουν κρυστάλλινα νερά και ποικίλλουν σε αυτές που έχουν χρυσή άμμο που έρχεται από το Μαρόκο, αλλά και σε εκείνες που είναι γεμάτες με μαύρα βότσαλα που δημιουργήθηκαν από αρχαία ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Παράλληλα, στο νησί μπορεί κανείς να απολαύσει ένα ευρύ φάσμα θαλάσσιων σπορ, όπως σέρφινγκ, καταδύσεις, ακόμα και παρατήρηση φαλαινών.
Έτσι, αυτή η απομακρυσμένη γωνιά της Ευρώπης προσελκύει πλήθος τουριστών ιδιαίτερα μετά την πανδημία Covid-19.
Σύμφωνα με τους τοπικούς ξεναγούς, όμως, παρατηρήθηκε μια σημαντική αλλαγή στο προφίλ των τουριστών.
«Μετά την πανδημία, το νησί έχουν επισκεφθεί οικογένειες με παιδιά, ψηφιακοί νομάδες, αλλά και νέοι που απλώς ήθελαν να επισκεφθούν ένα εξωτικό μέρος», δήλωσε η Ana Isabel Faria, η οποία εργάζεται ως ξεναγός στο νησί. «Έφτασαν εδώ και είπαν: Θεέ μου, πού βρίσκομαι; Έμειναν έκπληκτοι».
Καθώς η Μαδέρα με την φυσική της ομορφιά γίνεται πόλος έλξης αρκετών τουριστών, οι κάτοικοι προσπαθούν να διατηρήσουν την χαλαρή κουλτούρα του νησιού και να διαφυλάξουν το οικοσύστημά του.
To άρθρο Μαδέρα: Το εξωτικό νησί που αποκαλούν «Χαβάη της Ευρώπης» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
Παράξενες Ειδήσεις – NewsITRead More