Η νηστίσιμη αυτή εκδοχή της κλασσικής τάρτας linzer είναι εύκολη και απλή στην προετοιμασία της, γίνεται χωρίς αυγά και βούτυρο και είναι εξίσου νόστιμη με την ξακουστή αυστριακή πάστα φλώρα.
Είναι ζουμερή, φρουτώδης και τραγανή, με ζύμη που ωριμάζει και είναι πιο νόστιμη έπειτα από 2 ημέρες, συνιστώντας την έτσι το ιδανικό επιδόρπιο για τις ημέρες αναμονής της έλευσης των Χριστουγέννων.
Υλικά για τη Συνταγή
180 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ. + λίγο επιπλέον για τη φόρμα
½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
120 γραμμάρια ζάχαρη καστανή
120 γραμμάρια φουντούκια αλεσμένα
100 γραμμάρια αμύγδαλα αλεσμένα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 πρέζα γαρίφαλο σκόνη
160 γραμμάρια μαργαρίνη + λίγη επιπλέον για το βουτύρωμα της φόρμας
2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
4 γεμάτες κουταλιές της σούπας μαρμελάδα βατόμουρο
Αχνοζάχαρη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
1. Αρχικά ανακατέψτε όλα τα στέρεα υλικά σε ένα μπολ. Προσθέστε τη μαργαρίνη και ζυμώστε όλα τα υλικά για περίπου 5 λεπτά. Βάλτε τελευταίο το κονιάκ, ενσωματώστε το στη ζύμη κι αυτό και σχηματίστε με τα χέρια σας ένα επίπεδο μπαστούνι. Καλύψτε το ζυμάρι με πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε την στο ψυγείο για 30 λεπτά.
2. Βουτυροαλευρώστε μια φόρμα 26 εκατοστών με αποσπώμενα τοιχώματα (έλασμα) και αφήστε την στην άκρη.
3. Ανοίξτε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια με τη βοήθεια ενός πλάστη το 1/3 της ζύμης σε επιφάνεια με πάχος 4mm περίπου. Κόψτε λωρίδες 1,5 Χ 12 εκατοστών ή κόψτε σχήματα με κουπ πατ και τοποθετήστε τα για λίγο σκεπασμένα στο ψυγείο.
4. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C στις αντιστάσεις.
5. Ανοίξτε την υπόλοιπη ζύμη σε στρογγυλό σχήμα και τοποθετήστε την στη βάση της προετοιμασμένης φόρμας. Δημιουργήστε ένα τοιχώματα περιμετρικά σε ύψος περίπου 2 εκατοστών και τρυπήστε τη ζύμη σε πολλά σημεία με ένα πιρούνι.
6. Απλώστε την μαρμελάδα ομοιόμορφα πάνω στη βάση της ζύμης και τοποθετήστε τις λωρίδες από το ζυμάρι από πάνω σε σχήμα πλέγματος ή στολίστε με τα σχήματα που έχετε κόψει με κουπ πατ. Κόψτε τυχόν περισσεύματα ζύμης και άκρες που προεξέχουν.
7. Ψήστε την τάρτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά, αφήστε την να κρυώσει και διακοσμήστε με λίγη αχνοζάχαρη.
Συμβουλή
Η συνταγή είναι για 12 κομμάτια και μπορεί να αποθηκευτεί σε αεροστεγές κουτί ή τάπερ που σφραγίζει.
Έχετε κατά νου ότι έπειτα από 2 ημέρες η τάρτα είναι αισθητά πιο δεμένη και μαλακή από την ημέρα που ψήθηκε.
Διαβάστε επίσης:
Αφράτα τυροψωμάκια σε σχήμα κοχυλιών
Συνταγή για σπιτική μαρμελάδα κάστανο
Νηστίσιμοι ντολμάδες με ξινολάχανο και καρύδια, συνταγή της Θράκης
Cucina Povera | topontiki.gr