Στα σενάρια που έρχονται κυρίως από το εξωτερικό, για έκρηξη του ηφαιστείου στη Σαντορίνη, απορρίπτονται ξεκάθαρα από τον Ευθύμη Λέκκα.
Ο καθηγητής μιλώντας στον ΑΝΤ1 απέκλεισε κάθε πιθανότητα ενός τέτοιου ενδεχόμενου.
«Αποκλείουμε ένα τέτοιο σενάριο και είναι κυρίαρχη άποψη των μελών της επιτροπής ότι η ενεργοποίηση, το “ξύπνημα” ενός ηφαιστείου δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτό το αποκλείουμε δεδομένου ότι δεν υπάρχουν στοιχεία», είπε χαρακτηριστικά.
Παρ’ όλα αυτά, με την σεισμική ακολουθία να συνεχίζεται, ο καθηγητής τόνισε πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί, θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα, όπως για παράδειγμα το κλείσιμο των σχολείων.
Σε ερώτηση για το πότε αναμένεται ο κύριος σεισμός, ή αν κάποιος από αυτούς που έχουν γίνει ήταν ο κύριος, ο κ. Λέκκας απάντησε πως «δεν μπορούμε μέσα σε όλη αυτή τη σεισμική ακολουθία να ξεχωρίσουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός, όμως αυτό που έχει σημασία είναι πως κάθε σεισμική δόνηση απομειώνει την ενέργεια που έχει συσσωρευθεί χιλιάδες χρόνια στο υπέδαφος».
Στα θετικά στοιχεία, από την αυτοψία που πραγματοποίησε στο νησί είπε πως «καταλήξαμε ότι δεν υπάρχει ενεργοποίηση του μεγάλου ρήγματος στην Άνυδρο», ξεκαθαρίζοντας ότι «η σεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί, είναι άγνωστο όμως το πόσο θα διαρκέσει το κύριο σώμα της».
Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής στο ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παπανικολάου, μιλώντας στο Mega, είπε ότι «οι επιστήμονες έχουμε καταλήξει σε δύο πιθανότητες. Ή έχουμε τον σεισμό 6 Ρίχτερ, με μικρή πιθανότητα λόγω της εξέλιξης των πραγμάτων, ή έχουμε μια δραστηριότητα με ταβάνι 5,2-5,3 Ρίχτερ, η οποία δυστυχώς όλα τα χαρακτηριστικά δείχνουν πως θα κρατήσει για αρκετές εβδομάδες, ίσως και μήνες».
Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν περιμένουμε καμία έκρηξη ηφαιστείου, στην παρούσα φάση, όπως απέκλεισε και το ενδεχόμενο ενός τσουνάμι αντίστοιχο με αυτό του 1956.
Όσον αφορά το πότε περιμένουμε αποκλιμάκωση των φαινομένων, ο κ. Παπανικολάου είπε ότι αυτή θα συμβεί όταν μειωθεί το μέγεθος και η συχνότητα των σεισμών. «Θα είμαστε μεν ανήσυχοι και θα παρακολουθούμε, αλλά σε πρακτικό επίπεδο δεν θα έχουμε ζημιές σε σπίτια», πρόσθεσε.
«Μέχρι προχθές που είχαμε 5,2 Ρίχτερ η πιθανότητα να γίνει σεισμός 6 Ρίχτερ ήταν αρκετά μεγάλη, αλλά το τελευταίο τριήμερο δεν περάσαμε το 5,2. Και αυτό έχει σημασία γιατί από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο μέχρι πριν από δύο ημέρες είχαμε καθημερινά αύξηση. Όμως τις τελευταίες δύο ημέρες δεν έχουμε αύξηση, και μάλιστα έχουμε μια μικρή μείωση, ίσως και κάποια μικρότερη συχνότητα των σεισμών », πρόσθεσε ο κ. Παπανικολάου.
Διαβάστε επίσης: