Οι πρωτοποριακές εξελίξεις στην αντιμετώπιση εγκαυμάτων με τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, θα συζητηθούν στην Επιστημονική Διημερίδα με θέμα «Νέες Τεχνολογίες στο Έγκαυμα».
Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής και Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Λάτσειου Κέντρου Εγκαυμάτων, στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο», που θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Μαΐου.
Κατά την εκδήλωση που θα διεξαχθεί στην Αθήνα, θα συζητηθεί η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και άλλων σύγχρονων τεχνολογιών όπως είναι η Εικονική Πραγματικότητα (VR).
Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλλουν κατά τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στην αντιμετώπιση των συνεπειών του εγκαύματος σε δεκάδες εκατομμύρια συνανθρώπους μας σε όλη τη γη. Η σημασία τους είναι αξιοσημείωτη με δεδομένο ότι το έγκαυμα αποτελεί διεθνώς μια από τις πιο συνηθισμένες και καταστροφικές μορφές τραύματος, με τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση τα εγκαύματα ευθύνονται παγκοσμίως για 300.000 θανάτους και περίπου 10 εκατομμύρια αναπηρίες.
Παράλληλα, το έγκαυμα είναι ιδιαίτερα καταστροφικό στη βρεφική και παιδική ηλικία, καθώς αποτελεί:
– τη 2η πιο συχνή αιτία τραυματισμού σε παιδιά όλων των ηλικιών και
– την τρίτη αιτία θνησιμότητας στα βρέφη και νήπια έως 5 ετών.
Τα αίτια που προκαλούν εγκαύματα είναι η Θερμότητα, το ηλεκτρικό ρεύμα, διάφορες χημικές ουσίες, η ακτινοβολία και το ψύχος (κρυοπαγήματα). Φυσικά, τα πιο συχνά εγκαύματα είναι τα θερμικά.
Το έγκαυμα δεν αφορά μόνο το δέρμα, αλλά όλα τα όργανα
«Το έγκαυμα προκαλεί βλάβες που δεν αφορούν μόνο το δέρμα, αλλά προσβάλλουν όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Αυτός είναι και ο λόγος που συχνά αποκαλείται εγκαυματική νόσος».
Τα παραπάνω ανέφερε η συντονίστρια διευθύντρια του Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής & Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας Εγκαυμάτων, πλαστική χειρουργός Μαρία Καλοφώνου.
«Το βαρύ έγκαυμα είναι από τους πιο επώδυνους και σοβαρούς τραυματισμούς», τονίζει η κ. Καλοφώνου. Ενδεχομένως να απαιτεί πολλαπλά χειρουργεία, μακροχρόνια νοσηλεία και αποκατάσταση μακράς διάρκειας, ενώ συχνά καταλείπει ουλές και αναπηρίες, επηρεάζοντας τη ζωή των εγκαυματιών και του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με την κ. Καλοφώνου, η Τεχνητή Νοημοσύνη ως εργαλείο διάγνωσης της βαρύτητας ενός εγκαύματος και πρόγνωσης των αποτελεσμάτων ανάρρωσης θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να προσαρμόσουν τις θεραπείες πιο αποτελεσματικά.
Αντίστοιχα, η Εικονική Πραγματικότητα έρχεται να συνδράμει τους ασθενείς στη διαχείριση του πόνου και του άγχους κατά τη διάρκεια της θεραπείας και αποκατάστασης.
Η Μονάδα Εγκαυμάτων του «Θριασίου» νοσοκομείου ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1997, όπως είπε η κ. Καλοφώνου, η οποία τόνισε ότι το Λάτσειο Κέντρο Εγκαυμάτων είναι δωρεά του Ιδρύματος Λάτση το 2005 και αποτελεί το μεγαλύτερο Κέντρο Εγκαυμάτων στη χώρα μας, καθώς παράγει σημαντικό έργο και έχει αντιμετωπίσει βαρύτατα εγκαύματα.
Διαβάστε επίσης:
Θάνος Ασκητής: 6 στους 10 άνδρες αυτοϊκανοποιούνται κρυφά από τις γυναίκες τους (Video)
ΕΟΔΥ: Η υγιεινή των χεριών το «κλειδί» για τη μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων