Μια παραδοσιακή συνταγή της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, που συνηθίζεται κατά τη διάρκεια των μεγάλων θρησκευτικών εορτών, τόσο σε σπίτια, όσο και σε αρτοποιεία ή ζαχαροπλαστεία και σε συνεταιρισμούς και πολιτιστικούς συλλόγους, για διάφορα δρώμενα και εκδηλώσεις.
Οι τηγανίδες (λαλάγγια) παρασκευάζονται με απλά υλικά και καταναλώνονται σκέτες, ή συνοδεία τοπικών τυριών αλλά ακόμα και σαν γλύκισμα με μέλι και κανέλα.
Υλικά για τη Συνταγή
1 κιλό αλεύρι δυνατό, για ζυμώματα
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
200ml ελαιόλαδο
40 γραμμάρια φρέσκια (νωπή) μαγιά (ή 1 κουταλιά της σούπας ξηρή μαγιά στιγμής )
500ml χλιαρό νερό
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
1. Αρχικά διαλύστε την νωπή μαγιά σε λίγο από το νερό της συνταγής, με μια τσιμπιά ζάχαρη και αφήστε το μίγμα για λίγα λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί και να αφρίσει. Αν χρησιμοποιήσετε ξερή μαγιά, δεν είναι απαραίτητο να κάνετε τη διαδικασία, μπορείτε να προχωρήσετε κατευθείαν στο ανακάτεμα.
2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε με τα χέρια σας το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Ρίξτε το μίγμα της νωπής μαγιάς ή την ξερή μαγιά και ξεκινήστε να προσθέτετε σιγά – σιγά το χλιαρό νερό, ανακατεύοντας με τα χέρια. Ζυμώστε καλά για 15 λεπτά, έτσι ώστε να έχετε μια ελαστική ζύμη.
3. Καλύψτε το μπολ με μια πετσέτα και αφήστε για 1 ώρα περίπου, να φουσκώσει, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, χωρίς ρεύματα αέρα.
4. Ζεστάνετε άφθονο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει τους 185ο C.
5. Πατήστε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και κόψτε κομμάτια σε μέγεθος καρυδιού. Πάρτε το ένα κομμάτι και πλάστε το σε κορδόνι. Κάντε το ίδιο και με την υπόλοιπη ζύμη.
6. Τηγανίστε λίγα κορδόνια τη φορά, σε δόσεις, για περίπου 2-3 λεπτά, ή μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια του λαδιού τηγανίσματος και να πάρουν ένα όμορφο χρυσοκίτρινο χρώμα. Στραγγίστε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και συνοδέψτε με τυρί ή με μέλι και κανέλα.
Διαβάστε επίσης:
Καραμελωμένα μήλα των πανηγυριών και υπαίθριων αγορών
Τρουφάκια λευκής σοκολάτας και μπισκότων oreo
Cucina Povera | topontiki.gr