Κύκλωμα εκβιαστών: Εδώ έκρυβαν τα λεφτά η Νάνσυ και οι συνεργοί της​

Κύκλωμα εκβιαστών: Εδώ έκρυβαν τα λεφτά η Νάνσυ και οι συνεργοί της​

Φωτογραφίες ντοκουμέντα από τα σημεία που έκρυβαν τα χρήματα τα μέλη του κυκλώματος εκβιαστών που δρούσαν στον Δήμο Αθηναίων εξασφάλισε και παρουσιάζει το protothema.gr.

Όπως φαίνεται στις αποκαλυπτικές εικόνες, οι κατηγορούμενοι είχαν τα χρήματα τυλιγμένα σε περιοδικά και εφημερίδες αλλά και μέσα χαρτοπετσέτες που τοποθετούσαν σε χαρτόκουτα αναγράφοντας έξω το σύνολο του ποσού καθώς και το χαρτονόμισμα.

Η ομάδα της οποίας ηγούνταν η Νάνσυ είχε «δομή» εγκληματικής οργάνωσης, με «εγκεφάλους», «ταμία», «εισπράκτορα», αλλά και οδηγό, παρέχοντας με το… αζημίωτο, προστασία σε καταστηματάρχες της πρωτεύουσας, εκβιάζοντάς τους. Η πολύμηνη έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων οδήγησε στην εξάρθρωση του εγκληματικού κυκλώματος και σε 14 συλλήψεις.

 

 

Ανάμεσα στους 14 συλληφθέντες ξεχωρίζουν τα ονόματα υπαλλήλου της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων, υπαλλήλου της Διεύθυνσης Δόμησης, υπαλλήλου της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων, υπαλλήλων της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών, καθώς και υπαλλήλου της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών, ενώ ως «εγκέφαλοι» της οργάνωσης εμφανίζονται δύο ιδιώτες, μία κάτοικος Αργυρούπολης και ένας κάτοικος Αθηνών.

Η δικογραφία, δε, που σχηματίστηκε, περιλαμβάνει, κατά πληροφορίες, και άλλους εννέα δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι βοηθούσαν την εγκληματική οργάνωση, χωρίς όμως να έχουν διαρκή συμμετοχή σε αυτήν και για τον λόγο αυτό δεν συνελήφθησαν, στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Μαραθώνιες οι απολογίες των υπόλοιπων έξι κατηγορουμένων – Αρνείται τις κατηγορίες η Νάνσυ

Παράλληλα, μαραθώνια είναι η διαδικασία των απολογιών των έξι τελευταίων κατηγορουμένων ενώπιον του ανακριτή διαφθοράς για την εγκληματική οργάνωση που δρούσε στην Αθήνα και άλλες περιοχές, εκβιάζοντας ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης για να τους δίνουν χρήματα προκειμένου να γλιτώνουν τη βεβαίωση παραβάσεων από τη δημοτική αστυνομία.

Η 43χρονη Νάνσυ που φέρεται ως αρχηγικό μέλος του κυκλώματος αναμένεται να περάσει τελευταία, σήμερα, το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου για να απολογηθεί. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα αρνηθεί τις βαριές κατηγορίες που τις έχουν απαγγελθεί και θα υποστηρίξει πως έκανε απλές «διευθετήσεις» βοηθώντας καταστηματάρχες να γλιτώσουν πρόστιμα και κυρώσεις για τυχόν παραβάσεις τους. Η κατηγορούμενη φέρεται να υποστηρίζει ακόμη πως κανείς από τους επιχειρηματίες που η δικογραφία της προσάπτει ότι εκβίαζε, δεν έχει δώσει κατάθεση εναντίον της.

Σήμερα ενώπιον του ανακριτή εκτός από την 43χρονη, στο ανακριτικό γραφείο βρέθηκε και ο αδελφός της ο οποίος φέρεται να είχε ρόλο εισπράκτορα στην οργάνωση, ένας ακόμη άνδρας στον οποίο επίσης αποδίδεται ηγετικό ρόλος και τρεις ακόμη κατηγορούμενοι. Η διαδικασία πάντως αναμένεται να διαρκέσει πολλές ώρες ακόμη, καθώς μετά την λήψη των απολογιών των κατηγορουμένων (σ.σ. έχουν απολογηθεί μέχρι αυτή την ώρα οι πέντε εκ των κατηγορουμένων και αναμένεται σε λίγη ώρα να ξεκινήσει η απολογία της 43χρονης) θα ακολουθήσει διάσκεψη ανακριτή και εισαγγελέα ώστε να αποφασιστεί η περαιτέρω ποινική τους μεταχείριση, αν δηλαδή θα προφυλακιστούν ή όχι.

Να σημειωθεί ότι χθες στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων είχαν οδηγηθεί για να απολογηθούν οχτώ από τους κατηγορούμενους με ανακριτή και εισαγγελέα, έπειτα από επίσης μαραθώνια διαδικασία, να προφυλακίζουν δυο από αυτούς και να αφήνουν ελεύθερους τους υπόλοιπους έξι με την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα.

Οι 14 μέχρι στιγμής κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι με επτά κακουργήματα και δύο πλημμελήματα, που, μεταξύ άλλων, αφορούν συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, εκβίαση με απειλή και βλάβη επιχείρησης κατά επάγγελμα από κοινού κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα κατ’ εξακολούθηση και ψευδή βεβαίωση για ποσό άνω των 120.000 ευρώ.

Τα στοιχεία που εμπεριέχονται στη δικογραφία είναι πολλά και αποτυπώνουν τη συγκροτημένη δράση της ομάδας εκβιαστών επιχειρηματιών στον χώρο της εστίασης. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει πως τα δυο διευθυντικά στελέχη της εγκληματικής ομάδας προσέγγιζαν υπαλλήλους σε δημόσιες υπηρεσίες που είχαν αρμοδιότητα τον έλεγχο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ξενοδοχείων και οικοδομικών εργασιών, ώστε να ενταχθούν στην εγκληματική οργάνωση που έτσι αποκτούσε εμβέλεια για να αναπτύξει την παράνομη δράση της. Ακόμη, σύμφωνα με την κατηγορία, η δράση της οργάνωσης φαίνεται να προσδιορίζεται από την Ιανουάριο του 2023 έως και την εξάρθρωση της στις 5 Ιουλίου 2024.

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., η οποία έπειτα από έρευνα ξεσκέπασε την πολυμελή συμμορία από ιδιώτες, δημοτικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους άλλων δημοσιών υπηρεσιών.

Ειδικότερα, από την ακρόαση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των 14 συλληφθέντων, προέκυψε ότι είχαν στρατολογηθεί για την οργάνωση, μέλη από Δημόσιες Υπηρεσίες, καθώς και από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού. Μάλιστα, δύο από τους εμπλεκόμενους που δούλευαν στο ΥΠΠΟ, ήταν μέλη του ΠΑΣΟΚ και η κομματική τους ιδιότητα έχει ήδη ανασταλεί. Οι έρευνες των αρχών συνεχίζονται για τη σύλληψη εννέα ακόμη προσώπων.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *