Τρεις σεισμικές δονήσεις, οι δύο από τις οποίες ήταν μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και μια 4,4, καταγράφτηκαν στον θαλάσσιο χώρο 17-26 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της κοινότητας Αρκεσίνης Αμοργού τις πρώτες πρωινές ώρες —με αντίστροφη χρονολογική σειρά στις 05:11, στις 05:08 και στις 03:52—, κατά δεδομένα που δημοσιοποίησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.
Και οι τρεις σεισμοί χαρακτηρίστηκαν «ασθενείς» από το ινστιτούτο. Καθημερινά συνεχίζουν να καταγράφονται δεκάδες δονήσεις στην περιοχή.
Ωστόσο, συγκρατημένη χαρά και αισιοδοξία φαίνεται πως επικρατεί για την εξέλιξή του σεισμικού φαινομένου στις Κυκλάδες, αφού οι επιστήμονες εκτιμούν ότι έχει απομακρυνθεί το σενάριο για μια δόνηση που θα ξεπερνάει τα 6 Ρίχτερ. Αντίθετα, ανησυχία επικρατεί τόσο για τον κίνδυνο κατολισθήσεων, με τους πολίτες να βρίσκονται σε εγρήγορση και τις Αρχές σε επιφυλακή, όσο και για τις επιπτώσεις στον τουρισμό.
Από τη στιγμή που σήμανε «κόκκινος» συναγερμός, χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες των νησιών, ειδικά της Σαντορίνης, αποχώρησαν, με τα εισιτήρια πλοίων και αεροπλάνων να γίνονται ανάρπαστα και τα σοκάκια να θυμίζουν έρημα τοπία. Αντίστοιχα, τέθηκε σε πλήρη ετοιμότητα και ο κρατικός μηχανισμός, λαμβάνοντας μέτρα για ακραία σενάρια, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια όλων.
Το πρώτο «πλήγμα» έστω και μικρού μεγέθους στον τουρισμό της Σαντορίνης που εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από την σεισμική δραστηριότητα είναι πλέον ορατό.
Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο, το «VIKING STAR», που επρόκειτο να «ανοίξει» φέτος τη σεζόν σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς του πλανήτη, αλλάζει ρότα και αντί για την Καλντέρα θα προσεγγίσει στις 10 Φεβρουαρίου τα Χανιά.
Σύμφωνα με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας, για τον Φεβρουάριο είναι προγραμματισμένες μόλις δύο κρουαζιέρες, από το ίδιο πλοίο, στις 10 και στις 15 Φεβρουαρίου. Οι επόμενες κρουαζιέρες, επίσης από το «Viking Star», αναμένονται από τις 11 Μαρτίου, ενώ συνολικά τον Μάρτιο αναμένονται δέκα κρουαζιερόπλοια.
Όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, αυτό που θα κληθούν να διαχειριστούν εταιρείες και το λιμενικό ταμείο, είναι το που θα προσεγγίζουν τα κρουαζιερόπλοια, εφόσον ισχύσουν και αργότερα τα μέτρα προστασίας από κατολισθήσεις που ανακοινώθηκαν χθες, Πέμπτη 6/2, και προβλέπουν, μεταξύ άλλων, το κλείσιμο των λιμανιών Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
Σημειώνεται πως η Σαντορίνη αποτελεί την ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, υποδεχόμενη περίπου 3,5 εκατομμύρια τουρίστες.
Την ίδια ώρα, ξενοδόχοι της Σαντορίνης, σημειώνουν τα εξής:
«Υπάρχουν ακυρώσεις κρατήσεων για το επόμενο διάστημα, ως τον Απρίλιο κατά βάση. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι βλέπουμε παύση σε νέες κρατήσεις» είπε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, μέλος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Βορείου Ελλάδος, στην ΕΡΤ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Τράπεζας της Ελλάδος, που αφορούν το έτος 2023, τα τουριστικά έσοδα της χώρας μας, ανήλθαν στα 20,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με τα 820 εκατομμύρια να έρχονται από τη Σαντορίνη.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στη Σαντορίνη δραστηριοποιούνται 1216 επιχειρήσεις με καταλύματα και 712 επιχειρήσεις εστίασης.
Μειώνονται οι απανωτοί σεισμοί
Η σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης συνεχίστηκε και την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, ωστόσο φαίνεται πως παρουσιάζει σχετική μείωση, σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση του ΕΚΠΑ.
Την Παρασκευή, παρότι οι σεισμοί δεν σταμάτησαν, το μέγεθός τους σπάνια ξεπερνούσε τα 4 Ρίχτερ.
Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου, χθες, 6 Φεβρουαρίου, σημειώθηκαν πάνω από 90 σεισμοί στην περιοχή, με 18 από αυτούς να είναι άνω των 4 Ρίχτερ και 5 άνω των 4,5 Ρίχτερ.
Ακόμη, στην έκθεση αναφέρεται ότι έχουν σημειωθεί πάνω από 8.900 δονήσεις άνω του 1 Ρίχτερ από τις 26 Ιανουαρίου ως και τις 4 Φεβρουαρίου.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι ο ρυθμός σεισμικότητας παρουσίασε μείωση χθες.
Η έκθεση του ΕΚΠΑ για τους σεισμούς στις Κυκλάδες (7/2)
«Το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, υιοθετώντας τις δυνατότητες της σύγχρονης επιστήμης υπολογιστών και χρησιμοποιώντας μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης, παράγει καθημερινά υψηλής ακρίβειας καταλόγους σεισμών με δεκαπλάσιο αριθμό γεγονότων, οι οποίοι είναι κρίσιμοι για την αναγνώριση των σεισμογόνων δομών.
Από την έναρξη του σεισμικού σμήνους στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 4 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, εφαρμόζοντας αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 8,900 σεισμούς με χρήση τεχνητής νοημοσύνης (μηχανική μάθηση), εκ των οποίων άνω των 6,900 με μεγέθη Μ³1.0.
Στις 5 Φεβρουαρίου η σεισμικότητα συνέχισε να μεταναστεύει προς τα βορειοανατολικά με περίπου τον ίδιο ρυθμό όπως και τις αμέσως προηγούμενες ημέρες.
Οι μεγαλύτεροι σεισμοί (με μεγέθη M≥4.0) εντοπίζονται βόρεια της Ανύδρου, σε επικεντρικές αποστάσεις έως ~6 km από τη νησίδα.
Στις 5 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,200 σεισμοί, εκ των οποίων 741 με M≥1.0, ενώ 19 σεισμοί είχαν μέγεθος Μ³4.0, 4 σεισμοί είχαν μέγεθος Μ³4.5 και ο μεγαλύτερος σεισμός είχε μέγεθος Μ=5.1.
Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 6η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 90 σεισμοί, εκ των οποίων 18 με μεγέθη M≥4.0 και 5 με Μ≥4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός της ημέρας είχε μέγεθος 4.7, με τους περισσότερους σεισμούς να σημειώνονται νοτιοδυτικά της Ανύδρου, και ελάχιστους βορειοανατολικά.
Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι, αν και συνεχίζει να εμφανίζεται μεγάλο πλήθος σεισμών με μέγεθος Μ³4.0, ο ρυθμός σεισμικότητας παρουσιάζει μια σχετική μείωση ως προς τους σεισμούς που εντοπίζονται τόσο με συμβατικές μεθόδους όσο και με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης.
Διαβάστε επίσης:
Λαμία: Άγνωστος προσποιήθηκε ότι είναι ο Δήμαρχος και αγόρασε… σουβλάκια για εκδήλωση
Καιρός: «Μαραθώνιος ψύχους» – Τσουχτερό κρύο και χιόνια από τo Σαββατοκύριακο
Οι αγρότες εντείνουν πανελλαδικά τις κινητοποιήσεις τους – Προχωρούν σε τρίωρους αποκλεισμούς δρόμων