Τα «Μπουχάρια» είναι φυσικοί γεωλογικοί σχηματισμοί που αποτελούν ένα μοναδικό και εντυπωσιακό φαινόμενο, που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην χώρα μας, δημιουργώντας μια απόκοσμη ατμόσφαιρα, σε μία γωνιά του γεωπάρκου Κοζάνης – Γρεβενών.
Βρίσκονται κοντά στο χωριό Μικρόβαλτο του δήμου Σερβίων-Βελβεντού (πρώην δήμου Καμβουνίων), 40 χιλιόμετρα νότια της Κοζάνης.
Τα «Μπουχάρια» έχουν δημιουργηθεί από τη διάβρωση των πετρωμάτων της περιοχής σε διάστημα 70.000 ετών, σχηματίζοντας εντυπωσιακές στήλες που μοιάζουν με καμινάδες.
Οι χωμάτινες στήλες αποτελούνται από άμμο, κροκάλες, μάργες, άργιλο, ενώ η κορυφή τους καλύπτεται από σχιστολιθική πλάκα με ύψος που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 7 μέτρα.
Πιθανή συγκολλητική ύλη τους είναι οξείδια του σιδήρου και διοξείδιο του πυριτίου. Η λέξη «μπουχάρι» ίσως προέρχεται από την περσική λέξη «bakhari» που σημαίνει καμινάδα.
Σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από τα «Μπουχάρια» και μέσα από μία κατάφυτη διαδρομή, δεσπόζουν τα «Νοχτάρια».
Τα «Νοχτάρια» είναι ανάλογοι κωνικοί σχηματισμοί αιχμηρών κορυφογραμμών, που μοιάζουν με μικρές πυραμίδες, χωρίς όμως το σχιστολιθικό καπέλο, ξεπερνώντας σε ύψος τα 10 μέτρα. Τα «Νοκτάρια» εκτείνονται κατά μήκος του ρέματος της Ποταμιάς, στα όρια με την περιοχή του Λιβαδερού και θυμίζουν μια μικρογραφία της Καππαδοκίας.
Για καλύτερη πρόσβαση στην περιοχή έχει διαμορφωθεί ειδικό μονοπάτι. Η ανάδειξή της περιοχής συμβάλει στη δημιουργία εκπαιδευτικών δράσεων και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο γεωτουρισμός.
To άρθρο Κοζάνη: Oι απόκοσμοι γεωλογικοί σχηματισμοί που θυμίζουν τοπία της Καππαδοκίας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .