Την κόντρα που έχει ξεσπάσει από την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για τη μάχη του Κέντρου επανέφερε ο θάνατος του Κώστα Σημίτη. Τα μηνύματα των πολιτικών αντιπάλων του πρώην πρωθυπουργού είχαν ισχυρά πολιτικά χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα πολλοί να ερμηνεύουν την ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προσπάθεια «οικειοποίησης» των πολιτικών του Σημίτη.
Ο πρωθυπουργός φαίνεται, σύμφωνα με στελέχη του Κινήματος, να διεκδικεί την πολιτική παρακαταθήκη του εκλιπόντος πρώην πρωθυπουργού, παρά την αντίδραση που έχει η βάση της Νέας Δημοκρατίας.
Όλα αυτά βέβαια έχουν την εξήγησή τους, καθώς μετά τις ευρωεκλογές, και ειδικότερα μετά τις εσωκομματικές κάλπες του ΠΑΣΟΚ, αποτυπώνεται σταθερά στις δημοσκοπήσεις η υποχώρηση της Ν.Δ. στο Κέντρο προς όφελος του ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι άλλωστε και μία πρώτη ερμηνεία που κάνουν πρόσωπα του Κινήματος για το μήνυμα του Μητσοτάκη. Αυτό βέβαια – όπως λένε – δεν σημαίνει ότι, σε αντίθεση με την παράταξή του, δεν εννοεί πολλά απ’ αυτά που ανέφερε για τον Σημίτη.
Τα μηνύματα και το κοινό στοιχείο
Για τη βάση της Ν.Δ. ο Σημίτης ήταν αντιπαθής, κάτι που μπορεί να γίνει αντιληπτό και από τα μηνύματα των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά για τον πρώην πρωθυπουργό. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι συνεργάτες του Ανδρουλάκη.
Το «κοινό» που έχουν Ανδρουλάκης και Μητσοτάκης είναι πως και οι δύο έχουν αναφορές στον Σημίτη. Για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το δείχνουν το παρελθόν και η πορεία του στο κόμμα. Άλλωστε οι δύο άνδρες ήταν συνομιλητές και ο πρώην πρωθυπουργός είχε μιλήσει με εξαιρετικά λόγια για τον Ανδρουλάκη, ο οποίος δεν είναι κρυφό ότι είναι οπαδός του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ και έχει πιο κεντρώα προσέγγιση σε πολλά ζητήματα.
Ο Μητσοτάκης από την άλλη έχει «κατηγορηθεί» – όχι μόνο από τους πολιτικούς του αντιπάλους αλλά και στο εσωτερικό του – για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση στελεχών με αναφορά στον σημιτικό εκσυγχρονισμό. Παράλληλα δεν είναι λίγες και οι αιχμές για τον πυρήνα των συνεργατών του στο Μέγαρο Μαξίμου από τον ίδιο κύκλο.
Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι στην παρούσα φάση ο Μητσοτάκης θα συνεχίσει να μιλάει εγκωμιαστικά για τον Σημίτη, παρά τις «γαλάζιες» αντιδράσεις που υπάρχουν, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ξεχνούν ή παραγνωρίζουν τα όσα είχαν σύρει οι νεοδημοκράτες στον πρώην πρωθυπουργό όσο βρισκόταν εν ζωή.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τη στρατηγική του Μητσοτάκη σημειώνουν πως όλα θα φανούν από τη στάση που θα κρατήσει για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εκεί το ΠΑΣΟΚ ζητά ανοιχτά και με κάθε επισημότητα κεντροαριστερό Πρόεδρο.
«Εμείς ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θεωρούμε ότι ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ο κατεξοχήν συναινετικός θεσμός. Η επιλογή και το πρόσωπό του πρέπει να συμπυκνώνει την πολιτική εξισορρόπηση. Αφού λοιπόν κυβερνάει η δεξιά παράταξη, πρέπει να έχουμε μία επιλογή Προέδρου από την Κεντροαριστερά, ώστε όλος ο λαός να εκφράζεται από τους δύο κορυφαίους πολιτειακούς θεσμούς και παράλληλα να είναι εγγυητής της θεσμικής ομαλότητας. Προφανώς πρόσωπα που είναι αξιόλογα και έχουν το βάρος που χρειάζεται υπάρχουν σε όλα – κυρίως στα μεγάλα – τα κόμματα» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς σε συνέντευξή του (ERTNews).
Ο ΠτΔ και οι ψηφοφόροι
Η μάχη και οι κόντρες που υπάρχουν αυτή την περίοδο για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν είναι τίποτε άλλο πέρα από τη σύγκρουση για το Κέντρο. Αυτό δεν το κρύβουν στο ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, ανεβάζουν ακόμα περισσότερο τους τόνους λέγοντας:
«Η Νέα Δημοκρατία και ειδικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει, αν δεν προτείνει την ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, που ήταν προσωπική του επιλογή, να το αιτιολογήσει. Αν δούμε χαρακτηριστικά σε όλους τους Προέδρους, όταν ένα κόμμα πρότεινε την πρώτη φορά Πρόεδρο Δημοκρατίας, τη δεύτερη φορά, όταν έμπαινε το ίδιο όνομα στο ζύγι, πάντα το κόμμα που τον πρότεινε τον ξαναστήριζε».
Για να ενισχύσουν αυτήν την άποψη τονίζουν πως «το ΠΑΣΟΚ στήριξε τον Κωστή Στεφανόπουλο και το 1995 και το 2000, η Νέα Δημοκρατία τον Κάρολο Παπούλια και το 2005 και το 2010. Άρα εδώ θα έχουμε στην ουσία μια νέα κατεύθυνση πρώτη φορά να μην προτείνεται η ανανέωση. Και θα πρέπει να το αιτιολογήσει».
Αναφορικά με τον χρόνο στον οποίο θα τοποθετηθεί το ΠΑΣΟΚ, στη Χαριλάου Τρικούπη λένε πως θα το κάνουν όταν τοποθετηθεί και ο πρωθυπουργός. Στόχευση του Κινήματος είναι να υπάρξει ένας προοδευτικός υποψήφιος Πρόεδρος επί της ουσίας και όχι απλώς να καταγραφεί. Βέβαια, αυτό έχει και την εξήγησή του, καθώς ο Ανδρουλάκης επ’ ουδενί θέλει να μπει στη συζήτηση για κοινό υποψήφιο με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Νέα Αριστερά.
«Ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι θεσμός για να κάνεις αντιπολίτευση. Είναι κατ’ εξοχήν συναινετικός θεσμός, διότι πρέπει να εκφράζει την εθνική ενότητα. Αν έρθει ο πρωθυπουργός με μία στενή δεξιά επιλογή, απλώς για να καλύψει τα δικά της εσωκομματικά αδιέξοδα, εκεί προφανώς και θα έχουμε άλλη πρόταση» τονίζουν.
Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει η εκτίμηση πως ο πρωθυπουργός, λόγω και της «επίδειξης θαυμασμού» προς τον Σημίτη, θα ανοιχτεί προς τα δεξιά για να κατευνάσει τόσο τους βουλευτές του όσο και το κομματικό ακροατήριο.
Διαβάστε επίσης:
ΠΑΣΟΚ: Τα χαρακτηριστικά που θέλει ο Ανδρουλάκης για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Χαμηλώνουν οι προσδοκίες για τον ανασχηματισμό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr