Η Ευρωπαϊκή Ενωση σκοπεύει να λάβει «άμεσες και αποφασιστικές δράσεις» κατά των «αδικαιολόγητων δασμών του Τραμπ προς την Ευρώπη.
Σαν μία πρώτη αντίδραση (η οποία έχει εκφραστεί και μέσω υψηλών αξιωματούχων», η ΕΕ εξέδωσε μία γενική δήλωση στην οποία τονίζει πως θα λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει τους δασμούς που επιβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος, χωρίς να εισέλθει σε λεπτομέρειες.
Τονίζει ότι η πολιτική των «αμοιβαίων» τελωνειακών δασμών που προτείνει ο Τραμπ, είναι «βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση»,.
«Η ΕΕ διατηρεί μερικούς από τους χαμηλότερους δασμούς στον κόσμο και δεν βλέπει καμία δικαιολογία για τους αυξημένους δασμούς των ΗΠΑ στις εξαγωγές της», απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προειδοποιεί: «Η ΕΕ θα προστατεύει πάντα τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές από αδικαιολόγητα δασμολογικά μέτρα».
Επιπλέον, σημειώνει ότι «οι δασμοί ενισχύουν την οικονομική αβεβαιότητα και διαταράσσουν την αποτελεσματικότητα και την ολοκλήρωση των παγκόσμιων αγορών», ενώ «υπενθυμίζει» στον αμερικανό πρόεδρο πως «το παγκόσμιο εμπόριο έχει ανθίσει κάτω από προβλέψιμους, διαφανείς κανόνες και χαμηλούς δασμούς».
Καταλήγοντας, σημειώνει ότι «επί δεκαετίες, η ΕΕ συνεργάστηκε με εμπορικούς εταίρους όπως οι ΗΠΑ για να μειώσει τους δασμούς και άλλους εμπορικούς φραγμούς παγκοσμίως, ενισχύοντας αυτό το άνοιγμα μέσω ισχυρών δεσμεύσεων στο σύστημα εμπορικών συναλλαγών που βασίζεται σε κανόνες – δεσμεύσεις τις οποίες τώρα οι ΗΠΑ υπονομεύουν».
Ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, δήλωσε πως «οι σύμμαχοι είναι χειρότεροι από τους εχθρούς» αναφερόμενος στους δασμούς, προϊδεάζοντας πως θα βάλει σταθερή… ταρίφα σε όλα τα κράτη που κάνουν εξαγωγές στις ΗΠΑ.
Το μέτρο αυτό έχει φέρει οργισμένες αντιδράσεις, με την ΕΕ, να επιχειρεί να δείξει πως ακόμη έχει… σφυγμό και αντιδρά απέναντι στις ΗΠΑ, κάτι που κάνει ωστόσο με το «γάντι» όπως σχολιάζει και το Politico που σημειώνει ωστόσο ότι δεν υπάρχουν και πολλά που μπορεί να κάνει η Ευρώπη αφού «προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ αντίδρασης και διπλωματίας, σε μία πολύπλοκη εμπορική σχέση».
Αν και ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί σε ποια προϊόντα θα έρθουν τα «αντίποινα» της ΕΕ, θεωρείται δεδομένο πως θα αφορούν «καθαρά» αμερικανικά προϊόντα όπως το μπέρμπον ή η αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ στο στόχαστρο ενδέχεται να μπει και ο τομέας της τεχνολογίας, με τον Ελον Μασκ και τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ να περιμένουν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα από την ΕΕ.
Διαβάστε επίσης:
Φουκουσίμα: Άρχισε η διάλυση δεξαμενών επεξεργασμένων υδάτων του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού