Με καθαρή νίκη του Ντόναλντ Τραμπ έληξε η πρώτη σύγκρουση του Αμερικανού προέδρου με τρίτη χώρα. Πρώτο «θύμα» του η Κολομβία, η οποία υπαναχώρησε των αρχικών της θέσεων και πλέον θα υποδέχεται κανονικά μετανάστες που θα απελαύνουν οι ΗΠΑ – με μοναδική προϋπόθεση να μην επιστρέφουν στη χώρα σιδηροδέσμοι.
Της υποχώρησης της Κολομβίας είχαν προηγηθεί απειλές του Τραμπ για ομοβροντία μέτρων αντιποίνων, ιδίως την επιβολή δασμών 25% σε όλα τα προϊόντα της Κολομβίας που εισάγονται στις ΗΠΑ, παρότι οι δυο χώρες έχουν υπογράψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου σε ισχύ από το 2006, με τον ένοικο του Λευκού Οίκου να διαμηνύει ότι σε μια εβδομάδα, οι δασμοί θα αυξηθούν στο 50%.
Οι κυρώσεις που ανακοίνωσε ο Τραμπ συμπεριελάμβαναν επίσης απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ και ακύρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων για τα στελέχη της κυβέρνησης της Κολομβίας, συμπεριλαμβανομένων του αρχηγού του κράτους, συμμάχων και υποστηρικτών τους, καθώς και «ενισχυμένους ελέγχους» κατά την είσοδο οποιουδήποτε υπηκόου ή αγαθού που φθάνει στη χώρα από το κράτος της Λατινικής Αμερικής.
Ανήγγειλε επίσης οικονομικές και τραπεζικές κυρώσεις σε βάρος των μελών της κυβέρνησης Πέτρο. «Αυτά τα μέτρα δεν είναι παρά μόνο η αρχή», απείλησε ο Ρεπουμπλικάνος, κατηγορώντας την κυβέρνηση της Κολομβίας πως παραβιάζει «τη νομική υποχρέωσή της να δεχτεί την επιστροφή των εγκληματιών που ανάγκασε τις ΗΠΑ να υποδεχτούν».
Την αντίδραση του Τραμπ προκάλεσε ο Κολομβιανός σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος, Γουστάβο Πέτρο, ο οποίος έδωσε εντολή να γυρίσουν πίσω στρατιωτικά αεροσκάφη τα οποία μετέφεραν μετανάστες υπό απέλαση από τις ΗΠΑ. Ο Πέτρο εξήγησε το σκεπτικό της απόφασής του υπογραμμίζοντας πως «ο μετανάστης δεν είναι εγκληματίας», αντίθετα «πρέπει να έχει μεταχείριση με την αξιοπρέπεια που αξίζει κάθε ανθρώπινο ον». «Θα υποδεχτούμε τους υπηκόους μας (αν μεταφερθούν) με πολιτικά αεροσκάφη χωρίς να τους μεταχειρίζονται σαν εγκληματίες», πρόσθεσε.
Σημειώνεται, δε, ότι ο Κολομβιανός πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο ανακοίνωσε ότι πλέον θα εφαρμόζονται δασμοί 25% στα προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ, σε ανταπόδοση των κυρώσεων που ανακοινώθηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ σε βάρος της χώρας του επειδή η Μπογκοτά αρνήθηκε να δεχτεί αεροσκάφη με μετανάστες που απέλασε η Ουάσιγκτον. Ο Πέτρο αρχικά ανέφερε μέσω X πως οι δασμοί θα έφθαναν το 50%, αλλά κατόπιν διέγραψε το μήνυμα αυτό και σε νεότερο σημείωσε πως έδωσε εντολή στο υπουργείο Εμπορίου να «αυξήσει στο 25% τους δασμούς στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ».
Ωστόσο, μπροστά στον κίνδυνο οικονομικής ζημιάς, η Μπογκοτά τελικά υπαναχώρησε και σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η Κολομβία αποδέχτηκε τους όρους που έθεσε ο Τραμπ για τον επαναπατρισμό παράτυπων μεταναστών στη χώρα αυτή, προσθέτοντας ότι κατά συνέπεια αναστέλλονται οι δασμοί και οι κυρώσεις που είχαν ανακοινωθεί νωρίτερα σε βάρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής.
«Η κολομβιανή κυβέρνηση αποδέχτηκε όλους τους όρους του προέδρου Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της απεριόρισης αποδοχής όλων των παράνομων αλλοδαπών από την Κολομβία που επαναπροωθούν οι ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων αυτών που μεταφέρονται με στρατιωτικά αεροσκάφη, χωρίς περιορισμό ούτε καθυστέρηση», ανέφερε η προεδρία των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι οι δασμοί και οι κυρώσεις θα επανέλθουν σε ισχύ αν η Μπογκοτά παραβιάσει τη συμφωνία, πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο κολομβιανός υπουργός Εξωτερικών Λουίς Χιλμπέρτο Μουρίγιο διαβεβαίωσε την Κυριακή το βράδυ (τοπική ώρα) ότι το «αδιέξοδο» με τις ΗΠΑ «ξεπεράστηκε», αφού η Κολομβία δέχθηκε όρους που έθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ για τον επαναπατρισμό παράτυπων μεταναστών. «Θα συνεχίσουμε να υποδεχόμαστε τους Κολομβιανούς και τις Κολομβιανές που επιστρέφουν ως απελαθέντες και απελαθείσεις», ανέφερε ο υπουργός.
Διαβάστε επίσης
Στο Στρασβούργο ο Βαρθολομαίος, θα μιλήσει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης