Επειδή τα κολοκύθια είναι στο φόρτε τους το καλοκαιράκι, τα φαγητά με κολοκύθια έχουν μεγάλη επιτυχία, αυτή την εποχή.
Τα γεμίζουμε, τα τρίβουμε, τα τηγανίζουμε, τα βάζουμε σε σάλτσες, τα κάνουμε κεφτέδες, τα βάζουμε ωμά σε σαλάτα και πολλές πολλές, ακόμη, ιδέες.
Η προσωπική αγαπημένη μου εκδοχή, όμως, είναι, η μπατζίνα με κολοκύθι και τυριά, από όπου πήρε και το όνομά της, αφού μπάτζος, είναι το τυρί.
- Advertisement -
Η ζύμη για την πίτα αυτή δεν έχει μαγείρεμα, ούτε σοτάρισμα υλικών, απλώς ανακάτεμα όλων σε ένα «κουρκούτι» και ψήσιμο.
Το βασικό στάδιο στην προετοιμασία, που δεν πρέπει να παραλείψουμε, είναι να αφαιρέσουμε την υγρασία από τα κολοκυθάκια με υπομονή, προκειμένου να μην «νερώσει» το μείγμα της πίτας.
Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο
Υλικά:
1 κιλό κολοκύθια τριμμένα
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
4 αυγά
1/2 κεσεδάκι γιαούρτι
1 φλ. ελαιόλαδο + λίγο για το ταψί
300 γρ. φέτα
300 γρ. ανθότυρο
200 γρ. αλεύρι
3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
3 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
3 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο
αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση:
Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στο χοντρό μέρος του τρίφτη.
Τα αλατίζουμε και τα ακουμπάμε σε σουρωτήρι, να στραγγίξουν για 20 λεπτά.
Στη συνέχεια, τα βάζουμε σε καθαρή πετσέτα κουζίνας και τα πιέζουμε να βγάλουν όλο το νερό τους.
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τα στραγγισμένα κολοκυθάκια.
Προσθέτουμε τα μυρωδικά, τα κρεμμυδάκια, τα αυγά, χτυπημένα, το γιαούρτι, 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο, τη μισή ποσότητα των τυριών, σπασμένα με το χέρι κι ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, αλάτι, πιπέρι κι ανακατεύουμε.
Αν τα χάσατε
Αλείφουμε ένα ταψί 30×40, με ελαιόλαδο, ρίχνουμε μέσα το μίγμα και πάνω τρίβουμε τα υπόλοιπα τυριά με το χέρι.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η κολοκυθόπιτα.