Την έντονη ανησυχία εργαζομένων, επαγγελματιών και φορέων της Φθιώτιδας για την επιχειρούμενη απαξίωση και “κεντρικοποίηση” της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) Λαμίας αναδεικνύει με κοινοβουλευτική ερώτησή του προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ο Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Σαρακιώτης.
Όπως επισημαίνει, η “μετεξέλιξη” των Δ.Ο.Υ., η οποία επιχειρείται χωρίς επαρκή διαβούλευση προκαλεί εύλογο προβληματισμό για το μέλλον των τοπικών δομών, την τύχη των εργαζομένων και την ποιότητα εξυπηρέτησης των πολιτών. Σύμφωνα με τον Σύλλογο Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. των Περιφερειακών Ενοτήτων Φθιώτιδας – Φωκίδας – Ευρυτανίας, η κατάργηση ή η συρρίκνωση των τοπικών υπηρεσιών θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών και επαγγελματιών, πλήττοντας την αποκέντρωση και τη βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη.
Έχοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω ο Βουλευτής Φθιώτιδας ζητά σαφείς απαντήσεις από το Υπουργείο στα εξής κρίσιμα ζητήματα:
- Ποιο είναι το πραγματικό περιεχόμενο της «μετεξέλιξης» των Δ.Ο.Υ. και ποιο είναι το σχέδιο για το υφιστάμενο προσωπικό των υπηρεσιών, με έμφαση στη Δ.Ο.Υ. Λαμίας; Πώς θα επηρεαστούν οι όροι απασχόλησης των εργαζομένων;
- Προτίθεται το Υπουργείο να επανεξετάσει την απόφαση περί “κεντρικοποίησης”, λαμβάνοντας υπόψη τις επισημάνσεις του Συλλόγου Εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών;
Ο κ. Σαρακιώτης υπογραμμίζει ότι στο βαθμό που έχει προχωρήσει η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών σήμερα, δεν καθίσταται εφικτό να υποκατασταθεί η φυσική παρουσία των πολιτών στις υπηρεσίες, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου καταγράφονται σημαντικά ποσοστά ψηφιακού αναλφαβητισμού. Επιπλέον, ενδεχόμενη αποδυνάμωση ή απομάκρυνση της Δ.Ο.Υ. από τη Φθιώτιδα θα επιφέρει δυσανάλογο οικονομικό και κοινωνικό κόστος για εργαζόμενους και φορολογούμενους, εντείνοντας την εσωτερική ανισότητα και την εγκατάλειψη των τοπικών κοινωνιών, ενώ θα επιτείνει τη δυσμενή κατάσταση σε ότι αφορά την υπόσταση της Φθιώτιδας.
Τέλος, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής παρέμβασής του ο κ. Σαρακιώτης σημειώνει:
«Η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι η Δημόσια Διοίκηση δεν μεταρρυθμίζεται ερήμην των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών. Η “μετεξέλιξη” των Δ.Ο.Υ. που προωθείται με αδιαφάνεια και χωρίς σαφή σχεδιασμό, μεταφράζεται στην πράξη σε υποβάθμιση της περιφέρειας και της περιοχής μας, αύξηση του κόστους για τον πολίτη και ενίσχυση του αισθήματος εγκατάλειψης. Η Φθιώτιδα δεν έχει ανάγκη από άλλους πειραματισμούς των δήθεν αρίστων τεχνοκρατών, αλλά από σοβαρότητα, διαβούλευση και ουσιαστική αποκέντρωση. Αποκέντρωση που ισοδυναμεί με την ενδυνάμωση του στίγματος της περιοχής μας, κι όχι αποδυνάμωση και “μετεξέλιξη” της σε δορυφόρο.»