Την έντονη αντίδραση των γιατρών του νοσοκομείου «Αττικόν» έχει προκαλέσει η επικείμενη μεταφορά του Γυναικολογικού και Παιδιατρικού τμήματος, στο νοσοκομείο «Αγία Βάρβαρα» πρώην Λοιμωδών.
Οι εργαζόμενοι με την υποστήριξη της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας -Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), έχουν προγραμματίσει για αύριο Τέταρτη 14 Μαΐου, στάση εργασίας, από τις 12.00 εως τις 15.00 και κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας στη 13:30 της ίδιας ημέρας.
Συγκεκριμένα, το προσωπικό της Γ’ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής από το «Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ» σε επιστολή της προς το Σωματείο Εργαζομένων του Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ , ζητά την κινητοποίησή του και την διεκδίκηση της παραμονής της στο νοσοκομείο.
Παρά την παραδοχή του προβλήματος με τα ράντζα, το προσωπικό της Κλινικής τονίζει πως προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αναστάτωση, η μεταφορά της εν λόγω Κλινικής για το τις επιπτώσεις που θα έχει στην ποιότητα φροντίδας προς τους ασθενείς καθώς και στην εκπαίδευση των φοιτητών.
Η σημασία της ορθής λειτουργίας κλινικής για τους κατοίκους της ευρύτερης Δυτικής Αττικής αποδεικνύεται από το γεγονός ότι: «η Γ’Μ/Γ στο «ΑΤΤΙΚΟΝ» αποτελεί εδώ και χρόνια σημείο αναφοράς στην παροχή μαιευτικής φροντίδας υψηλού επιπέδου, λόγω της άμεσης διασύνδεσής της με τις άλλες πανεπιστημιακές και εξειδικευμένες κλινικές του νοσοκομείου», όπως αναφέρουν οι γιατροί και συνεχίζουν:
«Το Τμήμα Παθολογίας της Κύησης του Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ» αποτελεί ένα από τα ελάχιστα τμήματα στη χώρα που δέχεται και νοσηλεύει κυήσεις υψηλού κινδύνου από ολόκληρη την Ελλάδα, και διαχειρίζεται αποτελεσματικά ακόμα και τα πλέον σύνθετα περιστατικά».
Σύμφωνα με το προσωπικό η αποτελεσματικότητα της διαχείρισης αποδίδεται «στην άμεση πρόσβαση και στη στενή διασύνδεση με όλες τις απαιτούμενες ιατρικές ειδικότητες, καθώς και στη χρήση προηγμένων υποδομών υψηλής τεχνολογίας».
Ενδεικτικό είναι ότι η Γ’ Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική υπήρξε η μοναδική κλινική αναφοράς για τον COVID-19 στον τομέα της Μαιευτικής κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ακόμη το Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ» διαθέτει συνδυαστικά Μαιευτική Κλινική και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), οπότε σε αυτό διακομίζονται σοβαρά περιστατικά, υψηλού κινδύνου, ακόμη και τα μεγαλύτερα ιδιωτικά νοσοκομεία.
Μάλιστα το προσωπικό της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών αναφέρει και συγκεκριμένα παραδείγματα που αποδεικνύουν την σημασία της συνεργασίας και της επιστημονικής διασύνδεσης των διαφορετικών τμημάτων στην αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών κατά το τελευταίο δεκαήμερο.
Ενδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση μιας εγκύου 37 εβδομάδων με οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο και ημιπληγία στο πλαίσιο χωροκατακτητικής εξεργασίας του εγκεφάλου. Απαιτήθηκε η συνεργασία της Μονάδας Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του νοσοκομείου και φυσικά αναισθησιολόγων, μαιευτήρων και νεογνολόγων προκειμένου να διεκπεραιωθεί ο τοκετός και να εξασφαλιστεί η βέλτιστη έκβαση μητέρας-νεογνού.
Στην ανακοίνωση τονίζεται πως η μεταφορά σε μια μονάδα όπως το Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα», που μέχρι πρότινος υπολειτουργούσε, συνεπάγεται:
- Αποκοπή της Μαιευτικής Κλινικής από κρίσιμες υπηρεσίες και υποδομές του «ΑΤΤΙΚΟΝ».
- Υποβάθμιση της παρεχόμενης μαιευτικής φροντίδας.
- Υποβάθμιση της ποιότητας της κλινικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
- Μετακινήσεις το ήδη ολιγάριθμου προσωπικού χωρίς επαρκή προγραμματισμό και υποστήριξη.
- Περαιτέρω διοικητική και λειτουργική αποδιοργάνωση των ήδη επιβαρυμένων δομών υγείας της Δυτικής Αττικής.
Οι ιατροί επισημαίνουν ότι λόγω της καθολικής προσέγγισης των περιστατικών, της επιστημονικής αρτιότητας και της υλικοτεχνικής υποδομής τα περιστατικά υψηλού κινδύνου είναι εφικτό να αντιμετωπιστούν μόνο στις διασυνδεμένες Κλινικές του Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ».
Διαβάστε επίσης:
Καρκίνος στομάχου: Σημαντική αύξηση στις διαγνώσεις πρώιμου σταδίου
Κλιμακτήριος: Ποιο είναι το σύμπτωμα-ταμπού που βασανίζει τις γυναίκες