Ερώτηση για τις ληξιπρόθεσµες οφειλές νοσοκοµείων και τους κινδύνους που προκύπτουν για τη σταθερότητα του Δηµόσιου Συστήµατος Υγείας, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κινήματος Δημοκρατίας Θεοδώρα Τζάκρη, Κυριακή Μάλαμα και Ραλλία Χρηστίδου.
Οι τρεις βουλευτές επικαλούνται τα επίσηµα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με τα οποία τα ληξιπρόθεσµα χρέη των δηµόσιων νοσοκοµείων ανέρχονταν σε 1,219 δισεκατοµµύρια ευρώ τον Νοέµβριο του 2024, αποτελώντας τη µεγαλύτερη κατηγορία οφειλών µεταξύ των δηµόσιων φορέων, οι οποίες συνολικά φτάνουν τα 3,4 δισεκατοµµύρια ευρώ.
Σημειώνουν δε ότι «η κατάσταση αυτή, που έχει διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια, εγείρει σοβαρά ερωτήµατα για τη χρηµατοδότηση και τη διαχείριση του Εθνικού Συστήµατος Υγείας. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η διαπίστωση ότι οι καθυστερήσεις πληρωµών προς προµηθευτές, που κυµαίνονται από 9 έως και 12 µήνες, υπονοµεύουν την ανταγωνιστικότητα και ανθεκτικότητα των µικροµεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες στηρίζουν τον τοµέα της Υγείας. Η Κοµισιόν, η οποία έχει ήδη παραπέµψει δύο φορές τη χώρα µας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το συγκεκριµένο ζήτηµα, έχει επισηµάνει ότι οι καθυστερήσεις αυτές αποτελούν τροχοπέδη στην οικονοµική ανάπτυξη».
Και προσθέτουν:
«Επειδή παρά την αυξηµένη χρηµατοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την περίοδο της πανδηµίας, τα ληξιπρόθεσµα χρέη όχι µόνο δεν µειώθηκαν, αλλά παραµένουν σταθερά σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.
Επειδή το 2018 τα χρέη αυτά ανέρχονταν σε 294 εκατοµµύρια ευρώ, ενώ σήµερα παραµένουν διαρκώς πάνω από 1,2 δισεκατοµµύρια ευρώ.
Επειδή η κατάσταση αυτή, πέρα από τη διαχειριστική ανεπάρκεια που αποτυπώνει, δηµιουργεί εύλογες ανησυχίες ότι ενδέχεται να αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή, µε στόχο τη σταδιακή συρρίκνωση των δηµόσιων δοµών υγείας.
Επειδή η απουσία µιας συνεκτικής στρατηγικής για τη µείωση των χρεών αυτών υπονοµεύει τη λειτουργική σταθερότητα του ΕΣΥ, την παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες και, τελικά, την εµπιστοσύνη της κοινωνίας στο δηµόσιο σύστηµα υγείας.
Επειδή είναι κρίσιµο να διασφαλιστεί η χρηµατοοικονοµική υγεία του ΕΣΥ, καθώς οι πολίτες δικαιούνται ένα αποτελεσµατικό, προσβάσιµο και βιώσιµο δηµόσιο σύστηµα υγείας.
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί
- Ποια µέτρα προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση για την άµεση µείωση των ληξιπρόθεσµων χρεών των νοσοκοµείων σε ανεκτά λειτουργικά επίπεδα;
- Ποια είναι τα συγκεκριµένα ποσά που έχουν διατεθεί για την κάλυψη των χρεών αυτών κατά τα έτη 2021-2024, και πώς αιτιολογείται η διατήρησή τους σε τόσο υψηλά επίπεδα;
- Υπάρχει σχέδιο για τη βελτίωση της χρηµατοδοτικής ροής προς τα νοσοκοµεία, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργική τους σταθερότητα και η βιωσιµότητα των δηµόσιων δοµών υγείας;
- Πώς σκοπεύει η Κυβέρνηση να συµµορφωθεί µε τις αποφάσεις της Κοµισιόν και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά µε την εξόφληση των ληξιπρόθεσµων οφειλών;».
Διαβάστε επίσης: