Ιδιαίτερα αιχμηρός προς κεντρικές στρατηγικές επιλογές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην ομιλία του στην ΚΕ του κόμματος ο Παύλος Πολάκης.
Ο βουλευτής Χανίων που έλαβε τη δεύτερη θέση στις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος, άσκησε σφοδρή κριτική για την κομματική λειτουργία, την «κακώς εννούμενη θεσμικότητα», τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά, το άνοιγμα και την πρόταση συνεργασίας στο ΠΑΣΟΚ, τη στάση απέναντι στο πρόγραμμα εξοπλισμών «ReArm Europe», καθώς και τη στάση απέναντι στις αλλαγές που έχει ανάγκη ο χώρος της Δικαιοσύνης.
Συγκεκριμένα, στην πολύ πυκνή του ομιλία, ο Παύλος Πολάκης ξεκίνησε λέγοντας ότι «δεν πάμε καλά!».
«Η δική μου εικόνα είναι ότι ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων μας, κρατάει πλέον αποστάσεις από εμάς, έχει κάτσει στην άκρη και αν δεν αλλάξουμε ρότα, σύντομα θα μας γυρίσει οριστικά την πλάτη. Το αποθαρρυντικό είναι ότι αυτό συμβαίνει ενώ τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ καταρρέουν δημοκοπικά. Αυτή η κατάσταση θα πρέπει άμεσα να αναστραφεί. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα επιστρέψουμε σε ποσοστά που έχουμε να δούμε από το 2009», προειδοποίησε ο κ. Πολάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι «το όραμα για το οποίο παλεύω είναι μια μέρα ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας καταφέρει να δημιουργήσει πλειοψηφικό ρεύμα στη βάση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, να ξανακυβερνήσει για να αλλάξει τη χώρα».
Προβληματική η κομματική λειτουργία
Σε ό,τι αφορά την κομματική λειτουργία, ο Παύλος Πολάκης ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός, χαρακτηρίζοντάς την προβληματική. Επικέντρωσε την κριτική του σε τέσσερα σημεία:
1. Πόσες φορές έχει συνεδριάσει η ΚΕ τους τελευταίους μήνες με τον ίδιο πάντα αναποτελεσματικό τρόπο; Είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι ένα όργανο με 200 μέλη μπορεί να συζητήσει δημιουργικά μέσα σε 8 ώρες; Επιπλέον, είναι πραγματικά πέρα από κάθε λογική το γεγονός ότι δεν έχουμε ακόμα καταφέρει να διασφαλίσουμε την εξ αποστάσεως συμμετοχή των μελών της ΚΕ που μένουν εκτός Αθήνας.
2. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του οργανωτικού και συγκεκριμένα στη 5μελή γραμματεία του και αυτό είναι κάτι σαν κοινό μυστικό. Έχω την εντύπωση ότι σχεδιάζεται η όποια προσωρινή λύση να δοθεί και πάλι χωρίς να ενημερωθεί η ΚΕ και χωρίς να εγκρίνει τις όποιες αλλαγές. Αυτό δεν είναι αποδεκτό. Καλώ τον πρόεδρο να πάρει ξεκάθαρη θέση σήμερα.
3. Με απόφαση της ΚΕ Βασιλειάδης και Σπίρτζης που είχαν παραιτηθεί, επέστρεψαν στις θέσεις που κατείχαν στην ΠΓ. Η απόφαση αυτή ξεχειλώθηκε έτσι ώστε να επιστρέψει ο Τεμπονέρας στην ΠΓ και ο Τζουμάκας σε θέση στην ΠΓ στην οποία δεν είχε εκλεγεί καθώς κατέλαβε τη θέση του Σπίρτζη όταν αυτός παραιτήθηκε. Εγώ λέω καλώς επέστρεψαν, όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο, αλλά θα έπρεπε να επιστρέψουν ως απλά μέλη στις οργανώσεις τους. Προσωπικά, από την αρχή ζήτησα τη διεύρυνση της ΠΓ, έτσι ώστε να ανακλά τα δεδομένα όπως αυτά δημιουργήθηκαν μετά τις προεδρικές εκλογές. Αντί αυτού είδαμε κατά παράβαση του καταστατικού, προσθήκες μελών χωρίς καν απόφαση της ΚΕ.
4. Στην περίπτωση του ινστιτούτου Πουλατζά και τις επιλογές του προέδρου για τη θέση προέδρου του ΔΣ και της Διευθύντριας του Επιστημονικού Συμβουλίου (μιλάω για Φλαμπουράρη και Ρεπούση), είχαμε μια απλή ενημέρωση της ΠΓ χωρίς καμία ψηφοφορία. Δεν φαίνεται να έχουμε καταλάβει τις λάθος τακτικές του παρελθόντος. Το Ινστιτούτο Πουλατζάς, το οποίο χρηματοδοτείται μέσω ΣΥΡΙΖΑ, έχω τη γνώμη ότι θα πρέπει να αναδιοργανωθεί εκ βάθρων έτσι ώστε να αποτελέσει το όχημα προκειμένου να γειωθούμε εκ νέου με το χώρο της αριστερής διανόησης και των πανεπιστημιακών γενικότερα, που ήταν κάποτε για εμάς χώροι προνομιακοί. Αντί αυτού έχω την εντύπωση ότι σπαταλάμε αυτό το κεφάλαιο προκειμένου να κάνουμε “κομματική διπλωματία”.
«Θέλω να ενοχλώ και να ενοχλούμε!»
Ο κ. Πολάκης έκανε λόγο για προσκόλληση στην έννοια της θεσμικότητας με αρνητικό τρόπο. «Σε κάθε δύσκολη απόφαση καταλήγουμε να κρυβόμαστε πίσω από μια κακώς εννοούμενη θεσμικότητα», τόνισε ο κ. Πολάκης και συνέχισε: «Για ποιο λόγο;
Για να μην ενοχλούμε; Μα εγώ θέλω να ενοχλώ και θέλω να ενοχλούμε. Για να μας φερθεί με περισσότερο τακτ το σύστημα των ΜΜΕ; Μα από το 2015 που σχηματίστηκε το αντισύριζα μέτωπο μέχρι σήμερα, τα ΜΜΕ όποια στάση και να κρατήσουμε μας πηγαίνουν “πριονοκορδέλα”».
Αναφέρθηκε μάλιστα συγκεκριμένα στην υπερψήφιση χωρίς όρους του Νικήτα Κακλαμάνη στη θέση του προέδρου της Βουλής, με την οποία ο ίδιος είχε διαφωνήσει, σημειώνοντας ότι το να μη θέσει όρους για τη στήριξή του ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε τελικά τον κ. Κακλαμάνη, με την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ να «κάνει κουρέλι το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής» στην προανακριτική για τον Χρ. Τριαντόπουλο.
Με ποιο ΠΑΣΟΚ θα συμμαχήσουμε;
Ο Παύλος Πολάκης αντέδρασε έντονα και στο θέμα της πρότασης εκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, η οποία όπως είπε έγινε χωρίς καμία απολύτως συζήτηση στα όργανα και χωρίς να έχει τεθεί το θέμα στην ΚΕ. «Πρόκειται για κίνηση πραγματικά χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του κόμματος», ανέφερε συγκεκριμένα.
«Με ποιο ΠΑΣΟΚ θα συμμαχήσουμε συντρόφισσες και σύντροφοι;
Με αυτό που θεωρεί το πρόγραμμα rearm Europe ως πρώτο βήμα και ζητά επιπλέον κεφάλαια ή με κάποιο άλλο φαντασιακό ΠΑΣΟΚ;
Με αυτό που θέλει την κατάργηση του άρθρου 16 ή με το υπόλοιπο;
Με το ΠΑΣΟΚ που ψήφισε υπέρ των Ωνάσειον σχολείων;
Αυτό που έχει ανάγκη η κοινωνία δεν είναι να πέσει ο Μητσοτάκης ως πρόσωπο, αλλά οι πολιτικές της ΝΔ. Υπάρχει έστω μία ή ένας σε αυτή την αίθουσα που πιστεύει ότι αυτό μπορεί να συμβεί με τη δημιουργία κοινού φορέα με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη; Αν υπάρχει, ας σηκώσει το χέρι του αυτή τη στιγμή να τον δούμε».
Κριτική σε Κωνσταντοπούλου και Νέα Αριστερά
Ο Παύλος Πολάκης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο συμπόρευσης με την Πλεύση Ελευθερίας, αλλά και στην ανοιχτή συζήτηση που υπάρχει με τη Νέα Αριστερά.
Συγκεκριμένα ανέφερε:
1. Με την Πλεύση Ελευθερίας συμφωνώ ότι είναι μάλλον αδύνατον να βρεθούν κοινά σημεία. Σε ποια βάση θα συζητήσουμε με τη Ζωή που γύρναγε την Ελλάδα κάνοντας ομιλίες για την κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών και επιχειρηματολογώντας για το πώς αυτή μπορεί να ακυρωθεί; Δυστυχώς Ζωή, νομικός δρόμος για την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανατροπή των κυρίαρχων νεοφιλελεύθερων πολιτικών δεν υπάρχει. Άλλωστε, εμείς δεν θέλουμε να μηνύσουμε το σύστημα, να το ανατρέψουμε θέλουμε.
2. Όσον αφορά στην ΝΑΡ και τους πρώην συντρόφους μας, δεν θα κρυφτώ. Θα μιλήσω ανοιχτά. Το βασικό ερώτημα κατά τη γνώμη μου είναι αν μιλάμε για συμφωνία κορυφής ή αν μιλάμε για στελέχη, λίγα ή πολλά που θέλουν να επιστρέψουν. Αν μιλάμε για συμφωνία κορυφής η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει διαπραγμάτευση για θέσεις και οφίτσια, ευχαριστώ δεν θα πάρω. Το τελευταίο πράγμα που έχουμε ανάγκη είναι η επιστροφή ενός μηχανισμού μέσα στο κόμμα, που τόσο μας στοίχισε. Αν μιλάμε για μια ανιδιοτελή και χωρίς προϋποθέσεις επιστροφή μελών, τότε τους συγχωρούμε για το μεγάλο ατόπημα να αποχωρήσουν κρατώντας τις έδρες τους και καλώς να ορίσουν.
Σε κάθε περίπτωση ότι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει ανοιχτά, δημοκρατικά, όπως προβλέπει το καταστατικό μας και χωρίς συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.
«ΟΧΙ» στο ReArm Europe
Ο κ. Πολάκης παρενέβη επίσης για το θέμα του εξοπλιστικού προγράμματος ύψους 800 δισεκ. ευρώ που προωθεί η Κομισιόν, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να πρωτοστατήσει στην απόρριψή του σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Θα πρέπει να βγούμε άμεσα μπροστά, προλαβαίνοντας τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα και να βροντοφωνάξουμε ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ στο σχεδιαζόμενο από Γαλλία και Γερμανία πρόγραμμα ευρωπαϊκού εξοπλισμού, ύψους 800 δις €.
Ένα ξεκάθαρο όχι, γιατί μια τέτοια συμφωνία θα διαλύσει το κοινωνικό κράτος και σε μια ρημαγμένη για χρόνια κοινωνία όπως η ελληνική θα έχει επιπτώσεις δύσκολα αναστρέψιμες. Μπροστά σε μια τέτοια προοπτική, η επάνοδος ακραίων σχηματισμών τύπου συμμορίας Χρυσής Αυγής μοιάζει αρκετά πιθανή.
Ένα ξεκάθαρο όχι, γιατί μια τέτοια συμφωνία θα μειώσει τα ποσά προς το Ταμείο Συνοχής και τις αγροτικές επιδοτήσεις, αφήνοντας μόνους ευνοημένους τους πρωτομάστορες του προγράμματος: Γαλλία και Γερμανία.
Ένα ξεκάθαρο όχι, γιατί σε τελική ανάλυση μια τέτοια συμφωνία είναι μια συμφωνία πολέμου!
Και δεν θα πρέπει να σταματήσουμε εδώ. Θα πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο μέσα στο ευρωκοινοβούλιο, όσο και έξω από αυτό, για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μετώπου υπέρ της ειρήνης και ενάντια στους εξοπλισμούς.
Στο όνομα μιας υποτιθέμενης Ρωσικής απειλής, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει μετά από χρόνια σχέδια πολέμου σε βάρος των λαών».
Δεν έχω ακούσει αντιπρόταση για τη Δικαιοσύνη
Ο Παύλος Πολάκης επανέλαβε τις προτάσεις του για τις δραστικές αλλαγές που όπως αναφέρει έχει ανάγκη η δικαιοσύνη, σχολιάζοντας ότι δεν έχει υπάρξει κάποια αντιπρόταση από την πλευρά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Το να βγαίνουμε και να λέμε γενικά και αόριστα χρειάζονται αλλαγές στη δικαιοσύνη δεν πείθει. Ο κόσμος έχει ανάγκη, να το πω ακόμα μια φορά, από ξεκάθαρες θέσεις και όχι από ευχολόγια».
Κόκκινες γραμμές
Ο βουλευτής Χανίων έθεσε ορισμένες κόκκινες γραμμές τις οποίες θεωρεί ότι πρέπει να θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στον δημόσιο λόγο του, επιπλέον του «όχι» στο rearm Europe και τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη.
1. Την άμεση επαναφορά του 13ου μισθού/σύνταξης με ταυτόχρονο σχεδιασμό και χρονική δέσμευση για τον 14ο μισθό/σύνταξης.
2. Την επανάκτηση υπό δημόσιο έλεγχο δημόσιων αγαθών και στρατηγικών τομέων της ελληνικής οικονομίας (Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, λιμάνια, αεροδρόμια και τρένα).
3. Ριζικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους με μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση.
4. Ισχυρό κοινωνικό κράτος στη βάση ενός νέου συμβολαίου με όσους και όσες το υπηρετούν που θα βασίζεται από την πλευρά του κράτους στο διπλασιασμό των αμοιβών.
5. Πανελλαδικό σχέδιο βασισμένο στις ιδιομορφίες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου, για την ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής, της κτηνοτροφίας, της μεταποίησης και δέσμευση για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
6. Πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, που πέρα από το ξεκάθαρο ΟΧΙ στο rearm Europe ως προϋπόθεση για μια άλλη Ευρώπη, θα περιλαμβάνει καθαρές κόκκινες γραμμές με Τουρκία και υποστήριξη δίκαιης λύσης του Παλαιστινιακού. Η Ελλάδα πρωτοπόρος στο δρόμο για μια νέα αρχιτεκτονική ευρωπαϊκής ασφαλείας που θα συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία.
Να μην είναι διεκπεραιωτικό το Συνέδριο
Τέλος αναφορικά με το συνέδριο του Ιουνίου, ο κ. Πολάκης τόνισε:
«Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να λυθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο συνέδριο και τον προσυνεδριακό διάλογο. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι αν πάμε σε ένα διεκπεραιωτικό συνέδριο καταμέτρησης δυνάμεων οι εξελίξεις θα μας αφήσουν πίσω.
Το προσεχές συνέδριο θα πρέπει να είναι ένα συνέδριο ανασυγκρότησης και επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Κλείνοντας τις εργασίες του θα πρέπει:
να καταλήξουμε στις αναγκαίες προγραμματικές, οργανωτικές αλλά και δομικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν.
να καταλήξουμε με ποιες ξεκάθαρες θέσεις θα παλέψουμε για τη δημιουργία ενός προοδευτικού, πλειοψηφικού κοινωνικού μετώπου για την ανατροπή της πολιτικής Μητσοτάκη.
Να καταλήξουμε με ποιες 5,6,10 βασικές προγραμματικές θέσεις-κόκκινες γραμμές θα απευθυνθούμε σε κόμματα, πολιτικούς φορείς, κοινωνικά μέτωπα, κοινωνικές ομάδες με στόχο τη δημιουργία ενός πλειοψηφικού, με κυβερνητικό ορίζοντα πολιτικού μετώπου, για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων της ΝΔ.