Σε μία σημαντική τοποθέτηση για τη σημασία της δωρεάς οργάνων προχώρησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Ηρακλής Τσαγκάρης, Διευθυντής της ΜΕΘ στο Αττικόν και πρωτοπόρος στις μεταμοσχεύσεις, μέσα από ανάρτησή του στο Facebook.
Με αφορμή τον εγκεφαλικό θάνατο του 3χρονου Άγγελου, μετά τον βάρβαρο βασανισμό του από τη μητέρα του και το σύντροφό της, αλλά και τη γενναία απόφαση της γιαγιά του, να δωρίσει τα όργανα του δύσμοιρου μωρού, ο καθηγητής αναφέρει ότι αυτό το σοκαριστικό γεγονός θα έπρεπε να αποτελέσει μια ευκαιρία ουσιαστικής εκπαίδευσης του πληθυσμό αλλά και των ΜΜΕ αναφορικά με τη μη αναστρέψιμη κατάσταση που σημαίνει ο όρος «κλινικά νεκρός».
Ο κ. Τσαγκάρης επίσης επικρίνει την «κακή υπηρεσία» που προσφέρουν τα ΜΜΕ στην κοινωνία, όταν μιλούν για «θαύματα σε αυτές τις περιπτώσεις».
Επίσης αναφέρεται στην οπισθοδρόμηση που έχει συντελεστεί στον τομέα των μεταμοσχεύσεων στις παιδιατρικές κλινικές, (με φωτεινές εξαιρέσεις), που σε αντίθετη περιπτώσεις θα μπορούσαν να σώσουν πολλές ανθρώπινες ζωές.
Αναλυτικά ο καθηγητής στην ανάρτησή του αναφέρει:
«Η διαπίστωση του εγκεφαλικού θανάτου στο άτυχο τρίχρονο αγοράκι στο Ηράκλειο θα έπρεπε να αποτελέσει και ευκαιρία ουσιαστικής εκπαίδευσης για το γενικό πληθυσμό με την ανάδειξη τoυ μη αναστρέψιμου της κατάστασης, που συνεπάγεται η πολύ αυστηρά καθορισμένη διάγνωση του εγκεφαλικού θανάτου. Αντ’ αυτού παρακολουθούμε στα κανάλια δηλώσεις για θαύματα ή θρησκευτικές λειτουργίες για τη σωτηρία του άτυχου 3χρονου. Η χαλαρότητα του Σαββατοκύριακου δικαιολογεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που για να γεμίσουν τα δελτία βάζουν όλα τα σχετικά ρεπορτάζ χωρίς χρονική σειρά, αλλά προσφέρει πολύ κακή υπηρεσία στην εκπαίδευση του γενικού πληθυσμού που μπορεί να θεωρήσει ότι ο εγκεφαλικός θάνατος δεν είναι μία μη αναστρέψιμη και πολύ σαφής ιατρική διάγνωση.
Οι παιδιατρικές μονάδες της χώρας έχουν κάνει δυστυχώς βήματα προς τα πίσω όσον αφορά τη δωρεά οργάνων την τελευταία δεκαετία, με φωτεινή και αξιομνημόνευτη εξαίρεση την εξαιρετική προσπάθεια που κάνει ο Ανδρέας Ηλιάδης στην Πάτρα.
Ο εγκεφαλικός θάνατος είναι μία σαφής και μη αναστρέψιμη διάγνωση και όταν διαπιστώνεται δεν πρέπει να υπάρχει πλέον οποιαδήποτε δημόσια αναφορά σε θαύματα ή δεήσεις, τουλάχιστον από τα σοβαρά ΜΜΕ. Κάθε τέτοια αναφορά λειτουργεί αποπροσανατολιστικά, υπονομεύει τις πιθανότητες δωρεάς σε μελλοντικούς δότες και στο τέλος της ημέρας κοστίζει ζωές. Η δωρεά οργάνων θα ήταν μία κάθαρση στην τραγωδία του Ηρακλείου, που ζούμε όλοι με ανοιχτό το στόμα.».
Διαβάστε επίσης:
Τι απαντά η ΗΔΙΚΑ για το λάθος της στα παραπεμπτικά βιοπαθολογικών εξετάσεων
Νέα έρευνα: Τι προκαλεί το άτμισμα στο δέρμα;