Μια εκρηκτική και επικίνδυνη κατάσταση έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στις ψυχιατρικές κλινικές της χώρας. Αστυνομικοί που συνοδεύουν ασθενείς με σοβαρά ψυχιατρικά νοσήματα, απειλούν με προσαγωγές τους γιατρούς όταν δεν υπάρχει κρεβάτι για να γίνει η εισαγωγή!
Αποτελέσματα αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης είναι οι εφημερεύοντες ψυχίατροι αλλά και οι ασθενείς να έρχονται αντιμέτωποι με απαράδεκτες, προσβλητικές από κάθε άποψη συνθήκες όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
«Αντί η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας να αναπτύξουν και να στελεχώσουν τον αναγκαίο αριθμό δημόσιων ψυχιατρικών δομών (ψυχιατρικές κλινικές, ΚΨΥ, κινητές μονάδες ψυχικής υγείας κ.λπ.), ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες, ενοχοποιούν και στοχοποιούν τους εφημερεύοντες Ψυχίατρους για τις αναμονές και μετακυλίουν σε αυτούς τις ευθύνες τους για την έλλειψη κρεβατιών» αναφέρει η ΟΕΝΓΕ. Μάλιστα όπως καταγγέλλει είναι συνεχείς οι αντεγκλήσεις μεταξύ των εφημερευόντων ψυχιάτρων και της αστυνομίας, μεαπειλές για προσαγωγές και απείθεια, που φτάνουν μέχρι το σημείο να εξαπολύεται ανθρωποκυνηγητό σε βάρος των εφημερευόντων γιατρών, όπως στην περίπτωση της Ψυχιάτρου στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα ασθενείς με οξεία ψυχιατρική συμπτωματολογία και διαταραχές συμπεριφοράς παραμένουν για 12 ώρες ή και περισσότερο στα ΤΕΠ των ψυχιατρικών ή των γενικών νοσοκομείων, μέχρι να βρεθεί κρεβάτι στο επόμενο εφημερεύον νοσοκομείο.
Πώς δημιουργήθηκε το πρόβλημα
Διαχρονικό αίτημα των εργαζόμενων στις δημόσιες μονάδες ψυχικής υγείας είναι η πλήρης απεμπλοκή της αστυνομίας από τη μεταφορά των ασθενών με ψυχικές διαταραχές, για ακούσια ψυχιατρική εξέταση και νοσηλεία, καθώς είναι απάνθρωπη και ταπεινωτική η πρακτική ασθενείς να μεταφέρονται για ψυχιατρική εκτίμηση σε περιπολικό, με χειροπέδες, συνοδεία ένστολων.
Ωστόσο η επιβεβλημένη απεμπλοκή της αστυνομίας προϋποθέτει την ανάπτυξη πανελλαδικά του αναγκαίου αριθμού κρατικών κοινοτικών κινητών μονάδων ψυχικής υγείας, πλήρως στελεχωμένων με εξειδικευμένο προσωπικό (Ψυχίατρο ή Παιδοψυχίατρο, νοσηλευτή κ.λπ.), ώστε να εξασφαλίζεται ότι η μεταφορά θα γίνεται με ασφάλεια και με απόλυτο σεβασμό στην αξιοπρέπεια και την προσωπικότητα των ασθενών.
Ο παραπάνω σχεδιασμός της ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τη μεταφορά των ασθενών από κινητές μονάδες με εξειδικευμένο προσωπικό ποτέ δεν εφαρμόστηκε.
Πλέον, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υφυπουργού Υγείας κ. Βαρτζόπουλου με θέμα: «Διαδικασία εισαγωγής ατόμων κατόπιν εισαγγελικών εντολών στο πλαίσιο του Ν. 2071/1992», η αστυνομία που συνοδεύει τα εισαγγελικά περιστατικά, αμέσως μετά την άφιξή της στο εφημερεύον νοσοκομείο αποδεσμεύεται άμεσα.
Δραματικές συνθήκες στις ψυχιατρικές κλινικές
Η αυξημένη προσέλευση ασθενών, σε συνδυασμό με τη δραματική συρρίκνωση της δημόσιας ψυχιατρικής περίθαλψης, έχει σαν αποτέλεσμα τα διαθέσιμα κρεβάτια για νοσηλεία σε κάθε εφημερία να είναι ελάχιστα, όπως αναφέρει η ομοσπονδία.
«Σα να μην έφτανε το φιρμάνι του Υφυπουργού Υγείας με τις προκλητικές του συστάσεις για «την παραλαβή το ταχύτερο δυνατόν, μετά την άφιξη στην νοσηλευτική μονάδα, αποφεύγοντας οιεσδήποτε τυχόν καθυστερήσεις» λες και ευθύνονται οι γιατροί για τις αναμονές, λες και δε γνωρίζει ότι η αξιολόγηση ενός ψυχιατρικού περιστατικού, ειδικά όταν πρόκειται για δυνητικά βίαιους εξαιτίας της ψυχοπαθολογίας τους ασθενείς, είναι ιδιαίτερα απαιτητική και χρονοβόρα, με πρόσφατο έγγραφο υπ’ αρ. πρωτ.:2000/25/271693 του Υπουργείου προστασίας του Πολίτη και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής με θέμα: «Εκτέλεση Εισαγγελικών Παραγγελιών – Διαδικασία ακούσιων νοσηλειών φερόμενων ως ψυχικά ασθενών σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας» που εκδόθηκε στις 5/2/2025, οι εφημερεύοντες ψυχίατροι είναι πλέον υπόλογοι και έρχονται αντιμέτωποι με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος αν:
1. Κρίνουν ότι ο ασθενής που προσήλθε μετά από εισαγγελική παραγγελία για εξέταση, πρέπει να υποβληθεί σε παρακλινικό έλεγχο προκειμένου να αποφασιστεί αν χρήζει νοσηλείας σε ψυχιατρική κλινική ή όχι.
2. Αν ενημερώσουν την αστυνομία που συνοδεύει το περιστατικό ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια για νοσηλεία.
«O αρμόδιος Υφυπουργός Υγείας γνωρίζει για τις οδηγίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη από την πρώτη στιγμή, αλλά επιδεικνύει για μία ακόμη φορά παντελή αδιαφορία, εκθέτοντας την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών σε κίνδυνο και αφήνοντας τους εφημερεύοντες γιατρούς να βγάλουν το φίδι από την τρύπα».
Τι ζητούν οι γιατροί
Η ΟΕΝΓΕ ζητάει από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τον Υφυπουργό Υγείας να πάρει άμεσα θέση δημόσια και να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα όπως οφείλει.
- Είναι «άρνηση εκτέλεσης νόμιμης υπηρεσίας» από τον εφημερεύοντα ψυχίατρο η παραπομπή ενός ασθενούς για εργαστηριακό έλεγχο για να αποκλειστεί πριν αποφασιστεί η εισαγωγή του στην ψυχιατρική κλινική, ότι η κλινική εικόνα που παρουσιάζει είναι οργανικής αιτιολογίας;
- Αν κρίνουν οι εφημερεύοντες ψυχίατροι ότι χρειάζεται ο ασθενής να διακομισθεί σε εφημερεύον νοσοκομείο για να εξεταστεί από άλλες ειδικότητες και εκκρεμεί η απάντηση στην εισαγγελική παραγγελία, η αστυνομία θα αποδεσμεύεται; Και αν ναι, πως θα εξασφαλίζεται η μεταφορά του; Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη αν ο ασθενής εξαιτίας της ψυχοπαθολογίας του διαφύγει πριν την ολοκλήρωση του ελέγχου;
- Αν, όπως συμβαίνει κατά κόρον, η αστυνομία παρόλο που έχει ενημερωθεί από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, μεταφέρει τον ασθενή σε νοσοκομείο που δεν έχει διαθέσιμες κλίνες και ο ψυχίατρος αφού τον εξετάσει κρίνει ναι μεν ότι χρειάζεται νοσηλεία αλλά δεν μπορεί να γίνει εισαγωγή στην κλινική γιατί δεν υπάρχουν κρεβάτια, ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί; Τι θα απογίνει ο ασθενής; Από που και ως που στην παραπάνω περίπτωση, σύμφωνα με το έγγραφο του Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η μη εισαγωγή του ασθενούς είναι άρνηση παραλαβής του περιστατικού και άρνηση εκτέλεσης νόμιμης υπηρεσίας;
- Από που και ως που υποχρεώνεται ο εφημερεύον ψυχίατρος να υπογράφει την έγγραφη αναφορά της αστυνομίας, με την οποία δε συμφωνεί, διαφορετικά απειλείται με προσαγωγή;
Η ΟΕΝΓΕ έχει ήδη απευθυνθεί στον νομικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας για τις περαιτέρω ενέργειες και το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.
Διαβάστε επίσης:
Αλκοόλ: Τρία συχνά προβλήματα υγείας που το κάνουν ακόμα πιο τοξικό για το ήπαρ
Ηράκλειο: Σε σοβαρή κατάσταση ο 27χρονος με μηνιγγίτιδα που έμεινε 9 ώρες χωρίς κρεβάτι ΜΕΘ
Άλμα στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στην Ευρώπη – Ρεκόρ στα κρούσματα γονόρροιας