Ομαδική παραίτηση υπέβαλαν οι Παθολόγοι του Νοσοκομείου Βενιζέλειου στο Ηράκλειο της Κρήτης, χθες Δευτέρα 28 Απρίλιου, εξαιτίας της αδυναμίας ασφαλούς στήριξης και λειτουργίας της κλινικής με 4 μόνο ειδικευμένους ιατρούς. Μάλιστα όπως καταγγέλλει η Ένωση Εργαζομένων Βενιζέλειου και η τριμελής επιτροπή ιατρών του νοσοκομείου, η διοίκηση του Νοσοκομείου και της 7ης ΥΠΕ ήταν πλήρως ενήμερη, αλλά δεν έλαβε κανένα ουσιαστικό μέτρο.
«Αντί να ενισχύσουν το Βενιζέλειο, διόρισαν επικουρικό γιατρό στο ΠΑΓΝΗ, όπου ήδη υπηρετούν 10 πνευμονολόγοι! Το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο έχουν παρόμοιο όγκο νοσηλευομένων και ανάγκες, και η αποδυνάμωση του ενός θα οδηγήσει σε κατάρρευση του άλλου», εξηγούν στην ανακοίνωσή τους.
Σύμφωνα με την ένωση εργαζομένων, το Υπουργείο Υγείας και η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, υλοποιώντας στην πράξη τις δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού ότι «δεν χρειάζονται δύο δημόσια νοσοκομεία σε απόσταση 30 χιλιομέτρων», οδηγούν συνειδητά στην απαξίωση του Βενιζελείου, αγνοώντας προκλητικά τις ανάγκες του λαού και το συνταγματικό του δικαίωμα στην ισότιμη και καθολική πρόσβαση στην υγεία.
Οι γιατροί προειδοποιούν ότι: «Η κατάρρευση είναι προ των πυλών. Η Πνευμονολογική Κλινική είναι ζωτικής σημασίας γιατί:
- Εφημερεύει κάθε δεύτερη μέρα καλύπτοντας όλη τη 7η ΥΠΕ και τα νησιά.
- Διαχειρίζεται κρίσιμα περιστατικά και λειτουργεί ειδικά ιατρεία (Ύπνου, Σπάνιων Νοσημάτων, Αντιφυματική Μονάδα).
- Η προεγχειρητική αξιολόγηση των ασθενών καθίσταται αδύνατη χωρίς αυτήν.
Οριακή λειτουργία τμημάτων
Οι εργαζόμενοι του Βενιζέλειου Νοσοκομείου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους αρμόδιους του υπουργειου Υγείας τονίζοντας ότι:
Το Τμήμα νεότερων απεικονιστικών μεθόδων (αξονικός και μαγνητικός τομογράφος) υπολειτουργεί. Οι εφημερίες καλύπτονται με γιατρούς από το ΠΑΓΝΗ. Τα ραντεβού περιορίζονται λόγω έλλειψης προσωπικού.
Το Αναισθησιολογικό: Συνεχίζει να υποστηρίζεται από ένα ιατρό που υπηρετεί από άλλη δημόσια δομή υγείας, ενώ απασχολούνται και ιδιώτες ιατροί με μπλοκάκι για την εξυπηρέτηση των πρωινών χειρουργείων.
Το Ακτινολογικό: Τεράστια έλλειψη τεχνολόγων – αναμένονται 3-4 αποχωρήσεις μέσα στο 2025. Αδυναμία ταυτόχρονης εξυπηρέτησης της τεράστιας ζήτησης υπηρεσιών (ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις στα ΤΕΠ, ακτινοσκοπήσεις σε διάφορα τμήματα όπως ΜΕΝΝ και ΜΕΘ, χειρουργικές επεμβάσεις).
Χειρουργεία: 3 χειρουργικές αίθουσες κλειστές, λίστες αναμονής εκτός ελέγχου.
Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας: 3 κλίνες κλειστές λόγω έλλειψης ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, 6 κενές οργανικές θέσεις ειδικευμένων ιατρών. Η προκήρυξη των 3 θέσεων ιατρών για τη ΜΕΘ δεν περιλαμβάνει την ειδικότητα παθολόγου, με πιθανό αποτέλεσμα οι θέσεις να βγουν άγονες!
Ο Στεφανιογράφος: Εκτός λειτουργίας εδώ και 1,5 χρόνο λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.
Η Νοσηλευτική Υπηρεσία: Άμεση ανάγκη για ενίσχυση με τουλάχιστον 60 άτομα. 20.000+ χρωστούμενες άδειες και ρεπό.
Οι τομείς Καθαριότητας – Σίτισης: Αντί για μονιμοποιήσεις συμβασιούχων, προωθείται εργολάβος με υψηλότερο κόστος και χειρότερη ποιότητα υπηρεσιών.
Μετακινήσεις Ιατρών: Παθολόγοι που καλύπτουν το νοσοκομείο Ρεθύμνου αναγκάζονται να ταξιδεύουν με ΚΤΕΛ με μισή αποζημίωση!
Προσχηματικοί έλεγχοι ποιότητας:
Οι γιατροί, μάλιστα, επισημαίνουν ότι την ώρα που η λειτουργία του νοσοκομείου καταρρέει σε όλα τα επίπεδα, το Βενιζέλειο «ελέγχεται» από τον ΟΔΙΠΥ που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, με στόχο – υποτίθεται – την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
«Ποια ποιότητα; Ποια ασφάλεια; Ποια επάρκεια; Όταν οι βάρδιες στα τμήματα είναι ακάλυπτες καθιστώντας αδύνατη τη σωστή φροντίδα των ασθενών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν η πληρότητα των τμημάτων, η βαρύτητά των περιστατικών, οι δείκτες ποιότητας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα» τονίζουν με νόημα.
Η Ένωση Εργαζομένων Βενιζέλειου καλεί τους πολίτες του Ηρακλείου να συμπαρασταθούν στο Νοσοκομείο και ζητάει:
- Άμεσες προσλήψεις προσωπικού
- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων
-Ενίσχυση και όχι διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Διαβάστε επίσης:
Ανακοπή καρδιάς: Έξι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο