Η Βιρτζίνια προετοιμάζεται να φιλοξενήσει τον πρώτο σταθμό πυρηνικής σύντηξης σε κλίμακα δικτύου, με στόχο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αυτήν την πρωτοποριακή τεχνολογία έως τις αρχές της δεκαετίας του 2030. Η ανακοίνωση έγινε από τη νεοσύστατη εταιρεία Commonwealth Fusion Systems (CFS), η οποία δεσμεύεται για επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την υλοποίηση του έργου.
Η δυναμική της νέας τεχνολογίας
Η εγκατάσταση, που θα κατασκευαστεί κοντά στο Ρίτσμοντ, προβλέπεται να παράγει 400 μεγαβάτ, επαρκή για την κάλυψη των αναγκών περίπου 150.000 σπιτιών. «Αυτό θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που η ενέργεια σύντηξης θα είναι διαθέσιμη στον κόσμο σε κλίμακα δικτύου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μπομπ Μάμγκααρντ.
Η υπόσχεση και οι προκλήσεις της πυρηνικής σύντηξης
Η πυρηνική σύντηξη υπόσχεται μια καθαρή και άφθονη πηγή ενέργειας, ικανή να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα. Σε αντίθεση με την πυρηνική σχάση, δεν αφήνει μακροχρόνια πυρηνικά απόβλητα και δεν συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Ωστόσο, η μετάβαση από ερευνητικά εργαστήρια σε εμπορική χρήση έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη.
Η τεχνολογία του τοκάμακ
Η πιο διαδεδομένη μέθοδος σύντηξης περιλαμβάνει τη χρήση του τοκάμακ, μιας συσκευής σε σχήμα ντόνατ που δημιουργεί το απαραίτητο περιβάλλον για τη σύντηξη ατόμων υδρογόνου. Η CFS ευελπιστεί να επιτύχει καθαρή ενέργεια σύντηξης, δηλαδή παραγωγή περισσότερης ενέργειας από αυτή που καταναλώνεται, μέσα στα επόμενα χρόνια.
Η Βιρτζίνια ως στρατηγική επιλογή
Η επιλογή της Βιρτζίνια έγινε λόγω του εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, της εστίασης στην καθαρή ενέργεια και της δυνατότητας σύνδεσης στο δίκτυο, καθώς η περιοχή υπήρξε στο παρελθόν τόπος λειτουργίας εργοστασίου άνθρακα. Η Dominion Energy θα εκμισθώσει τον χώρο στην CFS, παρέχοντας τεχνική υποστήριξη για την κατασκευή.
Το όραμα του μέλλοντος
Η CFS στοχεύει να κατασκευάσει τη μονάδα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030, ενώ σχεδιάζει τη δημιουργία χιλιάδων τέτοιων σταθμών στο μέλλον. Παρότι αναγνωρίζεται η ύπαρξη εμποδίων, ο Μάμγκααρντ τόνισε ότι «οι σχεδιαστές και οι μελετητές μπορούν πλέον να περάσουν από τη γενική ιδέα σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία για το επόμενο κεφάλαιο στο ταξίδι της σύντηξης».
Η ανάγκη για καθαρή ενέργεια και οι προοπτικές
Η κατανάλωση ενέργειας αυξάνεται δραματικά, ειδικά στον τομέα των κέντρων δεδομένων, που αναμένεται να τριπλασιάσουν τις ανάγκες τους στις ΗΠΑ έως το 2030. Η CFS επιδιώκει να καλύψει αυτές τις ανάγκες, φέρνοντας την πυρηνική σύντηξη στο επίκεντρο της ενεργειακής μετάβασης.
Πηγή: CNN
www.ertnews.gr
ΕΠΙΣΤΗΜΗ Archives – ertnews.gr