Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να δεσμευτεί για μια άμεση εκεχειρία 30 ημερών στον πόλεμο με την Ουκρανία, δηλώνοντας ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει πρώτα να ενημερωθεί από τις ΗΠΑ πριν αποφασίσει εάν η πρόταση θα ήταν αποδεκτή από τη Ρωσία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα αναμένει «λεπτομερείς πληροφορίες» από την Ουάσιγκτον μετά τις συνομιλίες μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Ουκρανίας στη Σαουδική Αραβία, όπου το Κίεβο δήλωσε ότι είναι έτοιμο να εφαρμόσει μια άμεση κατάπαυση του πυρός.
«Υποθέτουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ρούμπιο και ο σύμβουλος Γουόλτς μέσω διαφόρων καναλιών τις επόμενες ημέρες θα μας ενημερώσουν για τις διαπραγματεύσεις που έγιναν και τις συμφωνίες που επιτεύχθηκε», είπε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους στη Μόσχα, προσθέτοντας ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε να οργανώσει μια κλήση μεταξύ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ σε σύντομο χρονικό διάστημα, εάν χρειαστεί.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα έχουν επαφή με τη Ρωσία την Τετάρτη σχετικά με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε με την Ουκρανία.
«Όλοι περιμένουμε με ανυπομονησία τη ρωσική απάντηση και τους προτρέπουμε σθεναρά να εξετάσουν το ενδεχόμενο τερματισμού όλων των εχθροπραξιών», είπε ο Ρούμπιο κατά τη διάρκεια μιας στάσης στην Ιρλανδία. «Αν πουν όχι, τότε προφανώς θα πρέπει να εξετάσουμε τα πάντα και να καταλάβουμε πού βρισκόμαστε στον κόσμο και ποιες είναι οι πραγματικές τους προθέσεις», πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δεν αναφέρθηκε σε μια ενδεχόμενη αντίδραση των ΗΠΑ αν η ρωσική ηγεσία δεν αποδεχτεί την αμερικανική πρόταση, αλλά είπε ότι προηγούμενες συνομιλίες με τη Μόσχα έδειξαν την προθυμία της να τερματιστεί ο πόλεμος.
Είπε ότι πιστεύει ότι μια κατάπαυση του πυρός θα πρέπει και θα μπορεί να εποπτεύεται για να διασφαλιστεί ότι και οι δύο πλευρές την τηρούν.
Ο Ρούμπιο ρωτήθηκε αν είχε μιλήσει για εδαφικές παραχωρήσεις κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με την Ουκρανία. «Ναι, είχαμε συνομιλίες», είπε χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.
Αναφερόμενος στην εμπλοκή της Ευρώπης σε μια οποιαδήποτε συμφωνία για την Ουκρανία, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ απάντησε πως «νομίζω ότι θα πρέπει να εμπλακούν», προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα ζητήσει την άρση των κυρώσεων που της επιβλήθηκαν από την έναρξη του πολέμου πριν από περισσότερα από τρία χρόνια.
Παράλληλα, αναφερόμενος σε μια κρίσιμη συμφωνία για τα ορυκτά που οι ΗΠΑ ελπίζουν να υπογράψουν με την Ουκρανία θα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές, ο Ρούμπιο δήλωσε ότι αυτή η συμφωνία θα έδινε στις ΗΠΑ «άμεσο συμφέρον» για την προστασία της Ουκρανίας, ωστόσο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δεν υποσχέθηκε επίσημες εγγυήσεις ασφαλείας, κάτι για το οποίο το Κίεβο πιέζει.
«Δεν θα την παρουσίαζα ως εγγύηση ασφάλειας, αλλά σίγουρα, αν οι ΗΠΑ έχουν οικονομικό συμφέρον που δημιουργεί έσοδα για τον λαό μας καθώς και για τον ουκρανικό λαό, θα είχαμε συμφέρον να την προστατεύσουμε (σ.σ. τη συμφωνία)», σημείωσε.
Επιπρόσθετα τόνισε πως η μακροπρόθεσμη ασφάλεια για την Ουκρανία «θα πρέπει σίγουρα να αποτελέσει μέρος των συζητήσεων». «Η Ουκρανία θέλει τη μακροπρόθεσμη ασφάλειά της», δήλωσε. «Οπότε νομίζω ότι το ζητούμενο είναι επί της ουσίας περισσότερο η αποτροπή. Μπορεί η Ουκρανία να δημιουργήσει έναν επαρκή αποτρεπτικό παράγοντα ενάντια σε μελλοντική επίθεση, ενάντια σε μελλοντική επίθεση, κατά μελλοντικής εισβολής;»
Ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή και στενός σύμμαχος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, αναμένεται να ταξιδέψει στη Μόσχα αργότερα αυτή την εβδομάδα για συνάντηση με τον Ρώσο ηγέτη, αν και το Κρεμλίνο δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο.
Η Ουκρανία, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει περαιτέρω συζητήσεις με τις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα σχετικά με το πλαίσιο μιας προσωρινής εκεχειρίας 30 ημερών.
«Έχουμε ήδη συμφωνήσει ότι την επόμενη εβδομάδα, σε επίπεδο τεχνικών εμπειρογνωμόνων, οι ομάδες θα αρχίσουν να συζητούν όλες τις λεπτομέρειες», δήλωσε ο Γέρμακ, επικεφαλής του επιτελείου του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, αργά το βράδυ της Τρίτης, μετά από συνομιλίες υψηλού κινδύνου στη Τζέντα που ώθησαν επίσης τις ΗΠΑ να άρουν τους περιορισμούς στη στρατιωτική βοήθεια και την ανταλλαγή πληροφοριών.
Ο Γέρμακ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα φέρουν τώρα στη Ρωσία τις προτάσεις που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών. «Μετά από αυτή τη συνάντηση, το κλειδί βρίσκεται πλέον στα χέρια της Ρωσίας. Και όλος ο κόσμος θα δει ποιος θέλει πραγματικά την ειρήνη και ποιος μιλάει μόνο για αυτήν», είπε.
Παραμένει ασαφές εάν ο Πούτιν είναι έτοιμος να δεχτεί την κατάπαυση του πυρός με τη σημερινή της μορφή.
Ορισμένοι Ρώσοι αξιωματούχοι στη Μόσχα εξέφρασαν σκεπτικισμό σχετικά με την προοπτική κατάπαυσης του πυρός, λέγοντας ότι η Μόσχα δεν ήταν πρόθυμη να σταματήσει τις μάχες καθώς οι δυνάμεις της αυτή την εβδομάδα σημείωσαν γρήγορα κέρδη στην ανάκτηση εδαφών στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, όπου η Ουκρανία εξαπέλυσε αιφνιδιαστική εισβολή πέρυσι.
«Η Ρωσία προχωρά [στο πεδίο της μάχης]… Οποιεσδήποτε συμφωνίες πρέπει να είναι με τους όρους μας, όχι με τους Αμερικανούς… Η Ουάσιγκτον πρέπει να το καταλάβει επίσης», έγραψε στο Telegram ο ανώτερος Ρώσος γερουσιαστής Κονσταντίν Κοσαστέφ. «Η νίκη θα είναι δική μας», πρόσθεσε.
Ο βουλευτής Μικαήλ Σερεμέτ δήλωσε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για τη συνέχιση του πολέμου, αλλά την ίδια στιγμή η Μόσχα «δεν θα ανεχθεί να αρχίσει να τρέχει».
Άλλοι ανώνυμοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ρωσία πιθανότατα θα πιέσει για ορισμένες εγγυήσεις πριν αποδεχτεί την κατάπαυση του πυρός.
Την Τετάρτη, ο Φιοντόρ Λουκιάνοφ, ένας εξέχων Ρώσος αναλυτής εξωτερικής πολιτικής που ηγείται ενός συμβουλίου που συμβουλεύει το Κρεμλίνο, έγραψε ότι μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός «αντιτίθεται» στη θέση της Μόσχας ότι δεν θα υπάρξει εκεχειρία μέχρι να καθοριστούν τα θεμέλια της διαρκούς ειρήνης.
«Με άλλα λόγια, παλεύουμε μέχρι να αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διευθέτησης», κατέληξε ο Λουκιάνοφ.
Ο Πούτιν έχει επανειλημμένα απορρίψει την πιθανότητα προσωρινής κατάπαυσης του πυρός, λέγοντας ότι επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση αυτών που αποκαλεί «βασικές αιτίες» της σύγκρουσης.
Νωρίτερα αυτό το έτος, είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας ότι «δεν πρέπει να υπάρξει μια σύντομη εκεχειρία, όχι κάποιου είδους ανάπαυλα για την ανασύνταξη των δυνάμεων και τον επανεξοπλισμό με στόχο τη συνέχιση της σύγκρουσης στη συνέχεια, αλλά μια μακροπρόθεσμη ειρήνη».
Αντίθετα, ο Ρώσος ηγέτης έχει καταρτίσει μια λίστα με μαξιμαλιστικές απαιτήσεις για τον τερματισμό του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της παραίτησης της Ουκρανίας από την ένταξη στο ΝΑΤΟ, της μερικής αποστρατικοποίησης και της εκχώρησης του πλήρους ελέγχου των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που διεκδίκησε ο Πούτιν το 2022.
Ο επί μακρόν υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή του αυτή την εβδομάδα σε μια ομάδα ακροδεξιών μπλόγκερ από τις ΗΠΑ, δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα δεν θα δεχόταν δυτικές ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία ως εγγυήσεις ασφαλείας «υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».
Ωστόσο, μια κατηγορηματική απόρριψη της εκεχειρίας από τον Πούτιν θα κινδύνευε να εξοργίσει τον Τραμπ και να υπονομεύσει τη θερμή σχέση τους, κάτι που οδήγησε την αμερικανική κυβέρνηση να υιοθετήσει μια θεμελιωδώς διαφορετική προσέγγιση στη Μόσχα σε σύγκριση με την Ευρώπη.
Παρατηρητές λένε ότι η Μόσχα είναι πιθανό να πιέσει είτε να ανακτήσει όλα τα εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας είτε να απαιτήσει την απόσυρση της Ουκρανίας από την περιοχή πριν ξεκινήσει συζητήσεις για οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός.
Την Τετάρτη, οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στην κεντρική πλατεία της Σούτζα, της μεγαλύτερης πόλης στο Κουρσκ που κατέλαβε η Ουκρανία πέρυσι, η πιο σημαντική πρόοδος της Μόσχας στην προσπάθειά της να ανακτήσει τον έλεγχο της περιοχής από την αιφνιδιαστική εισβολή του Κιέβου πέρυσι.
Ο Ρουσλάν Λέβιεφ, ιδρυτής της Ομάδας Πληροφοριών Συγκρούσεων, μιας μονάδας έρευνας ανοιχτού κώδικα, είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή του Κουρσκ φαίνεται να πραγματοποιούν ελεγχόμενη αποχώρηση, παραχωρώντας τις θέσεις τους χωρίς αντίσταση.
«Όλες οι περιοχές τίθενται σταδιακά υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων [και] έχουν καταληφθεί με μικρή έως καθόλου αντίσταση. Μπορεί ήδη να ειπωθεί ότι ολόκληρη η πόλη Σούτζα βρίσκεται τώρα υπό ρωσικό έλεγχο», είπε.
Ενώ η θέση της Ουκρανίας στην περιοχή του Κουρσκ φαίνεται ολοένα και πιο δεινή, κατάφερε να σταθεροποιήσει το μέτωπο στην ανατολική Ουκρανία, όπου η ρωσική επίθεση έχει σε μεγάλο βαθμό ακινητοποιηθεί.
Διαβάστε επίσης:
Remitly: Αυτή είναι η καλύτερη χώρα για μετανάστευση το 2025
Η NASA ανακοινώνει κύμα απολύσεων – Ανάμεσά τους και η επικεφαλής επιστήμονάς της