Το Γκέτεμποργκ, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη Σουηδία, υπογραμμίζει τα περιβαλλοντικά της διαπιστευτήρια αφού, το 2022, ο δήμος της περιοχής έγινε η πρώτη τοπική κυβέρνηση στον κόσμο που σύναψε ένα «δάνειο που συνδέεται με τη βιωσιμότητα». Επί της ουσίας, πρόκειται για μια μορφή χρηματοδότησης που συνδέεται με ένα σύνολο ετήσιων περιβαλλοντικών και κοινωνικών βελτιώσεων, οι οποίες συμφωνούνται μεταξύ ενός δανειολήπτη και των τραπεζών του.
Οι τέσσερις τομείς-στόχοι του Γκέτεμποργκ, σύμφωνα με το BBC, είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας η μοναδική πηγή παραγωγής θερμότητας της πόλης, να γίνει ηλεκτρικός ο στόλος των οχημάτων της δημοτικής Αρχής, να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας σε κτήρια που ανήκουν στον δήμο, όπως νοσοκομεία και σχολεία, και να βελτιωθούν οι φτωχότερες γειτονιές στην πόλη.
Εφόσον πληρούνται τα συμφωνηθέντα ετήσια επίπεδα βελτίωσης σε αυτούς τους τομείς και, για τον καθέναν από αυτούς, το Γκέτεμποργκ λαμβάνει έκπτωση στην ετήσια προμήθεια που καταβάλλει για το δάνειο ύψους 0,1% ή περίπου 100.000 σουηδικές κορώνες (περίπου 9.300 ευρώ). Αν, όμως, χάσει έναν από τους στόχους κατά ένα συγκεκριμένο ποσό, πρέπει να πληρώσει πρόστιμο του ίδιου ποσού. Έτσι, τόσο το 2022 όσο και το 2023, το Γκέτεμποργκ κατάφερε να αποφύγει την επιβολή χρηματικής ποινής, αλλά τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία για το 2024 δείχνουν ότι έχασε τον στόχο για τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επομένως, στην πόλη πρόκειται να επιβληθεί πρόστιμο ύψους 150.000 σουηδικών κορωνών (περίπου 14.000 ευρώ).
The Swedish city fined for missing an environmental target https://t.co/6Q4mT1sDAN
— BBC News (World) (@BBCWorld) March 31, 2025
Έτος-ορόσημο το 2030 για το Γκέτεμποργκ
Ωστόσο, αυτό αντισταθμίζεται από τις εκπτώσεις που λαμβάνει για τη συνέχιση των επιπέδων βελτίωσης της χρήσης ενέργειας και της κοινωνικής βελτίωσης.
Βέβαια, ο Fredrik Block, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην πόλη του Γκέτεμποργκ, λέει ότι η τοπική Αρχή έθεσε σκόπιμα «φιλόδοξους» στόχους, τονίζοντας: «Στοχεύεις ψηλά και βάζεις ολόκληρο τον οργανισμό να προσπαθήσει προς την κατεύθυνση αυτού του στόχου. Δεν προχωράμε τόσο γρήγορα όσο περιμέναμε, αλλά κάνουμε ένα βήμα τη φορά. Ο στόχος εξακολουθεί να είναι να είμαστε σχεδόν απαλλαγμένοι από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030. Στην πραγματικότητα δεν το κάνουμε για τα χρήματα. Το κάνουμε για να δείξουμε το σημαντικό έργο της πόλης και ότι σημειώνουμε πρόοδο κάθε χρόνο. Θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο πώς είναι – ότι αυτά είναι τα προβλήματα και αυτά είναι τα καλά πράγματα».
Πόλη δύο ταχυτήτων στην πραγματικότητα
Οι βελτιώσεις στις φτωχότερες περιοχές στην πόλη – και το κατά πόσον το συμβούλιο έχει επιτύχει τους στόχους του – μετριούνται με ετήσιες έρευνες, αφού οι κάτοικοι ερωτώνται για τα συναισθήματά τους σχετικά με την ασφάλεια και την καθαριότητα μιας περιοχής. Μάλιστα, οι βασικές πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ασφάλειας των κατοικιών, την εισαγωγή περισσότερων καμερών παρακολούθησης και την αύξηση της αστυνομικής παρουσίας ως μέτρο πρόληψης του εγκλήματος σε ορισμένες περιοχές, οι οποίες έχουν μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών.
Από την πλευρά του, ο δημόσιος οργανισμός στέγασης, ο οποίος ανήκει στην πόλη του Γκέτεμποργκ, λέει ότι παίρνει πολύ σοβαρά το έργο της βελτίωσης. «Για ορισμένες από αυτές τις ευάλωτες περιοχές, στην πραγματικότητα μας ανήκει η πλειονότητα των κατοικιών», ανέφερε ο διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης, Lars Bankvall, προσθέτοντας: «Είμαστε λίγο-πολύ ο μόνος επίσημος φορέας σε αυτές τις περιοχές. Δεν υπάρχει κανένας άλλος εκεί, μόνο εμείς. Μας βλέπω ίσως ως το πιο ισχυρό εργαλείο που διαθέτει η πόλη, επειδή διαθέτουμε πολλούς οικονομικούς πόρους. Συμμετέχουμε στα πάντα».
Η Faduma Awil, κοινωνική λειτουργός που τώρα παρέχει καθοδήγηση σταδιοδρομίας σε ένα κέντρο απασχόλησης στο Γκέτεμποργκ, ανησυχεί ότι η αύξηση των καμερών και της αστυνομικής παρουσίας στέλνει λανθασμένο μήνυμα στους νέους στις υποβαθμισμένες περιοχές στην πόλη, αφού δήλωσε: «Τι θα σκέφτονται τα παιδιά μας όταν θα βλέπουν κάμερες παντού; Πώς θα αισθάνονται όταν θα παρακολουθούνται συνεχώς από την Αστυνομία; Τι θα τους πείτε; Τους δείχνετε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτών και των γηγενών Σουηδών».
Ακόμα, η ίδια δεν είναι επίσης ότι οι έρευνες για τους κατοίκους είναι αποτελεσματικές ή ακριβείς και αισθάνεται ότι η πόλη καταβάλλει δυσανάλογα μεγάλη προσπάθεια για τους περιβαλλοντικούς της στόχους εις βάρος της βελτίωσης των συνθηκών στις μη προνομιούχες περιοχές. «Οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές δεν ενδιαφέρονται για το περιβάλλον», σημείωσε η Faduma Awil και συμπλήρωσε: «Πρέπει να πάνε στο σχολείο. Πρέπει να εργαστούν. Πρέπει να τρώνε». Άλλωστε, η γυναίκα μετανάστευσε από τη Σομαλία στη Σουηδία το 1987, όταν ήταν παιδί.
The post Η πρώτη πόλη στον κόσμο που πληρώνει πρόστιμο για το περιβάλλον appeared first on ieidiseis.gr.