Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπαίντεν αποφάσισε να αυξήσει την ένταση στον πόλεμο της Ουκρανίας με την έγκριση που έδωσε στον Βολοντιμίρ Ζελένσκι να μπορεί να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας.
Το «πράσινο» φως για την κλιμάκωση του πολέμου με τη χρήση των πυραύλων που θα δώσει τη δυνατότητα στο Κίεβο να πλήξει στόχους μέσα στη ρωσική επικράτεια, έδωσαν και η Μεγάλη Βρετανία και με την Γαλλία.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η μεγάλη ρωσική αεροπορική επιδρομή στην Ουκρανία την Κυριακή έδειξε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν επιδιώκει την ειρήνη. «Η προτεραιότητα για τη Γαλλία ήταν να συνεχίσει να βοηθά την Ουκρανία να αμυνθεί κατά της Ρωσίας», είπε ο Μακρόν.
Ο ρόλος της Βόρειας Κορέας και η προσπάθεια της Ουκρανίας να κρατήσει το Κουρσκ
Η απόφαση έρχεται καθώς η Μόσχα έχει αναπτύξει σχεδόν 50.000 στρατιώτες στο Κουρσκ, τη νότια ρωσική περιοχή όπου το Κίεβο εξαπέλυσε την αιφνιδιαστική αντεπίθεσή του το καλοκαίρι, για να προετοιμαστεί για την ανάκτηση εδαφών.
«Τα όπλα προορίζονται να χρησιμοποιηθούν κυρίως στο Κουρσκ προς το παρόν, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. Με την τεράστια συσσώρευση στρατευμάτων εκεί, η Ρωσία προσπαθεί να βγάλει το Κουρσκ από το τραπέζι ως πιθανό διαπραγματευτικό χαρτί για τους Ουκρανούς σε τυχόν μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες, κάτι που οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν. Η ιδέα είναι να βοηθήσουν την Ουκρανία να κρατήσει το Κουρσκ», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.
Χιλιάδες Βορειοκορεάτες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο Κουρσκ στο πλαίσιο της ρωσικής επίθεσης, προκαλώντας την ανησυχία του Μπάιντεν και των συμβούλων του ότι η είσοδός τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια επικίνδυνη νέα φάση στον πόλεμο.
Η απόφαση να επιτραπεί η χρήση των Τακτικών Πυραυλικών Συστημάτων Στρατού (ATACMS) στο εσωτερικό της Ρωσίας εξετάζεται εδώ και μήνες. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν διχασμένοι ως προς τη σοφία της έγκρισης της νέας δυνατότητας. Ορισμένοι είχαν ανησυχίες για την κλιμάκωση του πολέμου, ενώ άλλοι ανησυχούσαν για τα μειούμενα αποθέματα των όπλων.
Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν ακόμη και να παράσχουν ATACMS στην Ουκρανία για τα δύο πρώτα χρόνια του πολέμου, εν μέρει λόγω ανησυχιών για την ετοιμότητα, καθώς οι ισχυροί πύραυλοι απαιτούν χρόνο και πολύπλοκα εξαρτήματα για να παραχθούν. Αλλά ο Μπάιντεν ενέκρινε μυστικά τη μεταφορά των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS τον Φεβρουάριο για χρήση εντός του ουκρανικού εδάφους και οι ΗΠΑ παρέδωσαν τους πυραύλους τον Απρίλιο.
Ζελένσκι: «Οι πύραυλοι θα μιλήσουν από μόνοι τους»
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντομίρ Ζελένσκι πίεζε την Ουάσινγκτον να επιτρέψει τη χρήση των όπλων και εντός της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι χρειαζόταν τη δυνατότητα αυτή για να αποκτήσει δυναμική στην πολεμική του προσπάθεια. Χθες όμως μετά την έγκριση των ΗΠΑ ο Ζελένσκι έγραψε στο X: «Οι πύραυλοι θα μιλήσουν από μόνοι τους».
Μάλιστα τα ξημερώματα της Δευτέρας η Ουκρανία επιχείρησε να χτυπήσει την ρωσική περιφέρεια Μπριάνσκ με drones. Στοιχεία της αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν ως αυτό το στάδιο 26 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μιας κατεύθυνσης, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Αλεξάντερ Μπόγκομαζ μέσω Telegram.
Τι θα κάνει ο Τραμπ;
Η κίνηση της Ουάσινγκτον, η οποία έρχεται λίγο περισσότερο από δύο μήνες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, έρχεται μετά από μήνες αιτημάτων του Ουκρανού προέδρου να επιτρέψει στον στρατό της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να πλήξει ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους μακριά από τα σύνορα.
Τα πρώτα πλήγματα είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν με τη χρήση πυραύλων ATACMS, οι οποίοι έχουν βεληνεκές έως και 306 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τους Αμερικανούς.
Δεν είναι σαφές αν ο Τραμπ θα ανατρέψει αυτή την απόφαση Μπάιντεν όταν αναλάβει τα καθήκοντά του. Ο Τραμπ έχει επικρίνει εδώ και καιρό την κλίμακα της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και έχει δεσμευτεί να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο, χωρίς να εξηγήσει πώς.
Η αντίδραση της Ρωσίας
Η απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν στην Ουκρανία να πλήξει τη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους «μπορεί να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε χθες βουλευτής από τη Μόσχα.
Αυτή ήταν η πρώτη ρωσική αντίδραση που δεν ήρθε από τους άμεσους συνεργάτες του Πούτιν, αλλά από τον Βλαντιμίρ Τζαμπάροφ, αντιπρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, ο οποίος σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, είπε πως αν κάνει αυτή τη κίνηση η Ουκρανία, «θα λάβει ταχεία απάντηση».
Τον Σεπτέμβριο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προειδοποιήσει ότι ένα τέτοιο βήμα θα θεωρηθεί ως «άμεση συμμετοχή» του ΝΑΤΟ στον πόλεμο.
«Εάν ληφθεί αυτή η απόφαση, δεν θα σημαίνει τίποτα λιγότερο από την άμεση εμπλοκή των χωρών του ΝΑΤΟ, των Ηνωμένων Πολιτειών και των ευρωπαϊκών χωρών στον πόλεμο στην Ουκρανία», είχε τονίσει ο Ρώσος πρόεδρος.
«Αυτή θα είναι η άμεση συμμετοχή τους και αυτό, φυσικά, θα αλλάξει σημαντικά την ίδια την ουσία, την ίδια τη φύση της σύγκρουσης».
ΚΟΣΜΟΣ | topontiki.gr