Η αποκλειστική εικόνα που δημοσιεύει το OnAlert.gr δείχνει την πρώτη ελληνική φρεγάτα FDI «Belharra» F-601 «ΚΙΜΩΝ» τη στιγμή που αποπλέει το πρωί της Τετάρτης (21.05.2025) από τις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου της κατασκευάστριας εταιρείας Naval Group στη γαλλική πόλη Lorient και βγαίνει για πρώτη φορά στην ανοιχτή θάλασσα.
Είναι η πρώτη εν πλω δοκιμή των μηχανολογικών κυρίως συστημάτων της φρεγάτας «Belharra», διάρκειας 24 ωρών, καθώς το πλοίο αναμένεται να επιστρέψει πίσω στην προβλήτα.
Πάνω στη φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» βρίσκονται 40 Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί, οι οποίοι παρακολουθούν και συμμετέχουν στην πρώτη δοκιμή του πλοίου, η οποία πραγματοποιείται με ευθύνη των τεχνικών και στελεχών της Naval Group, καθώς το πλοίο ακόμα ανήκει στους κατασκευαστές πριν παραληφθεί από τον ελληνικό Στόλο.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα τρεις πολυήμερες θαλάσσιες δοκιμές στις οποίες θα δοκιμαστούν και θα ελεγχθούν εξονυχιστικά όλα τα συστήματα του πλοίου, μηχανολογικά αλλά και ηλεκτρονικά, πριν παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό, όπως υπολογίζεται στα τέλη του έτους.
Ταυτόχρονα, όσο η φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» θα παραμένει εν όρμω ενδιάμεσα από τα Sea Trials, θα συνεχίζονται οι εργασίες. Σταδιακά, και μέχρι να υψωθεί η ελληνική σημαία στο πλοίο και να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό, θα φτάνουν στη Γαλλία και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος με τον τελικό αριθμό να φτάνει τους 128, μεταξύ των οποίων θα βρίσκεται και μικρός αριθμός κληρωτών.
Οι απόλυτα επιτυχημένες θαλάσσιες δοκιμές της πρώτης γαλλικής φρεγάτας Belharra «Amiral Ronarc’h» αποτελούν «οδηγό» για τα Sea Trials της φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ». Οι παρατηρήσεις από την τετραπλή σειρά δοκιμών του πλοίου που θα παραλάβει το Marine Nationale έχουν ήδη περάσει στην ελληνική φρεγάτα διευκολύνοντας το έργο των κατασκευαστών.
Όλα δείχνουν ότι οι δοκιμές στην F-601 «ΚΙΜΩΝ» θα πραγματοποιηθούν χωρίς προβλήματα, τα οποία πάντα εμφανίζονται και επιλύονται στο πρώτο πλοίο κάθε κλάσης. Όταν η φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» φτάσει στην Ελλάδα θα ακολουθήσει αυστηρή αξιολόγηση από το Αρχηγείο Στόλου, ώστε σταδιακά το πλοίο να χαρακτηριστεί ως απόλυτα επιχειρησιακό. Έμφαση θα δοθεί στην εκπαίδευση των Στελεχών στα νέα συστήματα υψηλής τεχνολογίας, καθώς το πλοίο χαρακτηρίζεται ως μια «state of art» ψηφιακή πλατφόρμα.
Κατά την τελετή καθέλκυσης της 3ης ελληνικής φρεγάτας «ΦΟΡΜΙΩN στις 4 Ιουνίου, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά την φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» σχεδόν ολοκληρωμένη, αλλά και την πρόοδο των εργασιών στα δύο άλλα πλοία που πρόκειται να παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2026.
Και στα τρία πλοία έχουν ήδη τοποθετηθεί 32 εκτοξευτές για τους αντίστοιχους αντιαεροπορικούς Aster 30, σύμφωνα με την διαμόρφωση FDI HN, ενώ θα διαθέτουν και το σύστημα εγγύς προστασίας RAM, το οποίο επίσης τις διαφοροποιεί από τις Belharra του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.
Στο Ναυτικό Επιτελείο επικρατεί απόλυτη ικανοποίηση, τόσο από την πρόοδο των εργασιών και στα τρία ελληνικά πλοία όσο και από τα αποτελέσματα των δοκιμών στην πρώτη φρεγάτα Belharra «Amiral Ronarc’ h». Όλα τα συστήματα του πλοίου, όπως ανέφεραν οι Γάλλοι κατασκευαστές αλλά και διαπίστωσε το κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού που βρέθηκε πάνω στη φρεγάτα, λειτούργησαν χωρίς προβλήματα.
Ειδικά στο ζήτημα της πλευστότητας, όταν η γαλλική φρεγάτα έπλευσε με αντίξοες καιρικές συνθήκες και υψηλό κυματισμό, η πρωτοποριακή ανάστροφη πλώρη συνέβαλε στην απόλυτη σταθερότητα του πλοίου, το οποίο ανέπτυξε ταχύτητα που έφτασε έως και τους 27 κόμβους.
Τα ηλεκτρονικά της συστήματα, με πρώτο το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης SEA FIRE, φαίνεται ότι επιβεβαίωσαν τις τεχνικές προδιαγραφές της κατασκευάστριας Thales για δυνατότητα παρακολούθησης και εγκλωβισμού έως και 800 στόχων ταυτόχρονα σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.
πηγή: OnAlert.gr / Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς
To άρθρο Η φρεγάτα «Κίμων» στην ανοιχτή θάλασσα: Ο πρώτος απόπλους της ελληνικής Belharra δημοσιεύτηκε στο NewsIT .