Με ανησυχία παρακολουθεί η επιστημονική κοινότητα την αύξηση των κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών ανά τον κόσμο. Ο πρώτος θάνατος ανθρώπου που συνδέεται με τη νόσο στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ, που ανακοινώθηκε πρόσφατα, έχει θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές της Πολιτείας. Το υπουργείο Υγείας τονίζει σε χθεσινή του ανακοίνωση, ότι ο 65χρονος άτυχος ασθενής, που κατέληξε στις 18 Δεκέμβριου, «μολύνθηκε από τον ιό Η5Ν1 έπειτα από την ενασχόλησή του με οικόσιτα και άγρια πτηνά».
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον μοναδικό ασθενή με γρίπη των πουλερικών που πέθανε στις ΗΠΑ, την ώρα που η χώρα, εδώ και αρκετούς μήνες, έχει βρεθεί αντιμέτωπη με την επιδημία της γρίπης των πτηνών και στις αγελάδες.
Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ έχουν καταγράφει 66 κρούσματα ανθρώπων που νόσησαν με ήπια συμπτώματα από τη γρίπη των πτηνών. Η μόλυνση τους προήλθε από τα πτηνά και τα βοοειδή. Για το λόγο αυτό άλλωστε οι υγειονομικές αρχές τονίζουν ότι οι εργαζόμενοι σε χώρους με πτηνά, πουλερικά και αγελάδες, διατρέχουν πιο υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν.
Ωστόσο πόσο κοντά είμαστε σε μια επομένη πανδημία που αυτή τη φορά πρωταγωνιστής θα είναι ο επικίνδυνος ιός της γρίπης των πτηνών Η5Ν1; Και ποιο είναι το σημείο κλειδί που θα οδηγήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να σημάνει συναγερμό;
Σε αυτά και άλλα ερωτήματα απαντάει στο topontiki.gr ο Γκίκας Μαγιορκίνης Ιατρός, Βιοπαθολόγος Επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ.
«Το σημείο κλειδί που θα ανησυχήσει τους επιστήμονες είναι όταν θα καταφέρει ο επικίνδυνος ιός της γρίπης των πουλερικών να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και αυτό επειδή η θνητότητα στους ανθρώπους θα φτάσει το 40%! Ωστόσο σήμερα δεν έχουμε τα δεδομένα που θα μας αποδείξουν ότι ο Η5Ν1 έχει καταφέρει να «ξεκλειδώσει» αυτόν τον μηχανισμό. Μέχρι τώρα όλα τα κρούσματα που έχουν καταγράφει και αναλυθεί είναι μολύνσεις από τα πτηνά στον άνθρωπο», μας λέει ο κ. Μαγιορκίνης.
Ο ιός της γρίπης των πτηνών χτυπάει κατευθείαν στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα προκαλώντας πνευμονία. Ενώ οι επικίνδυνοι ιοί της γρίπης που μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο χτυπούν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα (δηλαδή στους βρόγχους στον λάρυγγα και μετά στον πνεύμονα).
«Μέχρι στιγμής έχουμε μονό εικασίες, όχι επαρκή δεδομένα που να μας τεκμηριώνουν ότι μπορεί να μολυνθεί άνθρωπος από άνθρωπο με την γρίπη των πτηνών. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί σε ένα μήνα ή σε δέκα χρόνια» λέει στο topontiki.gr ο κ. Μαγιορκίνης.
Σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, τους χειμερινούς μήνες που η γρίπη και άλλοι ιοί όπως ο συγκυτιακός αναπνευστικός ιός (RSV) και ο κορωνοϊός μεταδίδονται ραγδαία, καλό είναι να λαμβάνουμε ατομικά μέτρα προστασίας όπως συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών και μάσκα σε χώρους που συναθροίζονται πολλοί άνθρωποι (πχ ΜΜΜ) για καθαρά προληπτικούς λόγους.
Διαβάστε επίσης:
Καρδιά – Διαβήτης: Προσοχή σε αυτά τα ροφήματα
Επτά τρόποι για να φροντίσετε έναν ασθενή με άνοια το χειμώνα
Κάθε χρόνο και πιο ακριβά τα φάρμακα: «Βαθιά» το χέρι στην τσέπη βάζουν οι ασθενείς
ΥΓΕΙΑ | topontiki.gr