Ένα εξαιρετικό νοσταλγικό γλυκό του κουταλιού με υπέροχο άρωμα, τόσο πρωτότυπο και γευστικό που θα γίνει το αγαπημένο σας. Μπορείτε να το απολαύσετε σκέτο για τρατάρισμα όπως τον παλιό καλό καιρό ή να το σερβίρετε με παγωμένο στραγγιστό γιαούρτι ή παγωτό αλλά και σαν προσθήκη σε τηγανίτες, πάνω σε τσιζκέικ, ή ακόμη και πάνω σε φέτες φρυγανισμένου ψωμιού για το πρωινό.
Υλικά για τη Συνταγή
1-1,2 κιλό λεμόνια ακέρωτα (κατά προτίμηση βιολογικά)
1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
- Advertisement -
250 ml νερό εμφιαλωμένο
2 βανιλίνες (προαιρετικά)

Εκτέλεση
1.Αρχικά ετοιμάστε τα λεμόνια. Ξύστε τα ελαφρά στην ψιλή μεριά του τρίφτη τυριού ή τρίψτε τα λίγο με τη λάμα ενός μαχαιριού για να αποβάλετε τη σκληράδα και την πικρίλα τους. Πλύντε τα καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. 2.Σκουπίστε με πετσέτα ή απορροφητικό χαρτί κουζίνας και στη συνέχεια κόψτε τις άκρες τους και κόψτε τα σε μέτριες φέτες (όχι πολύ λεπτές, ούτε και χοντρές) και αφαιρέστε τυχόν κουκούτσια. 3.Τοποθετήστε τις φέτες σε μια κατσαρόλα και ρίξτε κρύο νερό από πάνω τους, άφθονο, μέχρι να καλυφθούν εντελώς. Μόλις κοχλάσει το νερό, αφήστε τις 3-4 λεπτά σβήστε το μάτι, στραγγίστε το νερό και αποσύρετέ τις. Ξαναβάλτε τις φέτες σε κατσαρόλα με φρέσκο νερό και κάντε την ίδια διαδικασία (βράσιμο 3-4 λεπτά και στράγγισμα) για το ξεπίκρισμα, άλλες 3 φορές. 4.Τέλος ρίξτε τις ξεπικρισμένες φέτες λεμονιού (ζυγίστε τις να είναι 1 κιλό) σε καθαρή κατσαρόλα, βάλτε τη ζάχαρη (1 κιλό) και τα 250 ml εμφιαλωμένο νερό και σιγοβράστε τα για 45 λεπτά περίπου. Αφαιρέστε τον αφρό που θα σχηματιστεί με μια τρυπητή κουτάλα.5.Δοκιμάστε το σιρόπι, βάζοντας 1 -2 κουταλιές σε ένα πιατάκι να κρυώσουν και αν, ρίχνοντάς τες από το κουτάλι, έχουν τη σύσταση μελιού, το γλυκό είναι έτοιμο. Ρίξτε τις βανιλίνες, αν επιθυμείτε, και όταν κρυώσει το γλυκό, μεταφέρετέ το σε αποστειρωμένα βαζάκια.
Συμβουλή
Μπορείτε να ελέγξετε το σιρόπι αν έχει δέσει με τον εξής τρόπο: Βάλτε μερικές κουταλιές σε ένα καθαρό πιατάκι και τοποθετήστε το στο ψυγείο για 1 λεπτό. Περάστε το κουτάλι ανάμεσα και αν αφήνει διαδρομάκι που κλείνει αργά, τότε είναι έτοιμο. Στη διαφορετική περίπτωση που κλείνει αμέσως, συνεχίστε το βράσιμο για λίγα ακόμα λεπτά.
Διαβάστε επίσης
Μπάρες τσιζκέικ μπισκότο, χωρίς ψήσιμο
Χωνάκια παγωτού, γεμιστά με φράουλες και σοκολάτα