Ένα απλό επιδόρπιο που ετοιμάζεται γρήγορα και εύκολα, ακόμα και από αρχάριους και είναι το ιδανικό σνακ για το σχολείο, το γραφείο, για πικ νικ και εκδρομές.
Αποτελείται από μαλακή, μαστιχωτή βάση που θυμίζει μπισκότο, γλυκιά γέμιση από μαρμελάδα φράουλα και ολοκληρώνεται με ζουμερά τρίματα (crumble) καστανής ζάχαρης και βρώμης.
Υλικά για τη Συνταγή
180 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ.
180 γραμμάρια νιφάδες βρώμης
½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
165 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
170 γραμμάρια βούτυρο, κομμένο σε κύβους, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
250 γραμμάρια μαρμελάδα φράουλα

Εκτέλεση
1. Αρχικά, προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C και στρώστε με αντικολλητικό χαρτί ένα τετράγωνο ταψί ή πυρέξ (20 Χ 20), με τέτοιο τρόπο που η λαδόκολλα να καλύπτει και τα πλαϊνά τοιχώματα του σκεύους.
2. Σε ένα μπολ ανακατέψτε όλα τα στέρεα υλικά, δηλαδή το αλεύρι, τις νιφάδες βρώμης, τη σόδα, το αλάτι και τη ζάχαρη, μέχρι να ενωθούν καλά.
3. Προσθέστε το μαλακωμένο βούτυρο και “κόψτε” το στο μίγμα των στέρεων υλικών με έναν ειδικό κόφτη, με ένα πιρούνι ή με τα ακροδάκτυλά σας. Η τεχνική αυτή λέγεται και ρύζιασμα ή ψιχούλιασμα, με τη ζύμη να αποκτά μικρά κομμάτια, σαν χοντρά ψίχουλα (κράμπλ), που όταν πιέζονται να ενώνονται μεταξύ τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πιο τραγανή, αέρινη και μπισκοτένια αίσθηση.
4. Τοποθετήστε τα 2/3 του μίγματος κράμπλ στη βάση του στρωμένου ταψιού, στρώνοντάς τα ομοιόμορφα και πιέζοντάς τα ελαφρά με τα χέρια σας ή με τον πάτο ενός μικρού ποτηριού.
5. Έπειτα απλώστε τη μαρμελάδα, ισιώστε την με μια σπάτουλα και αφήστε ένα πολύ μικρό κενό περιμετρικά, σαν πλαίσιο, για να μην ξεχειλίσει η γέμιση και καεί.
6. Πασπαλίστε το υπόλοιπο μίγμα από ψίχουλα από πάνω, προσπαθώντας να είναι λίγο πιο μεγάλα τα κομμάτια, για πιο όμορφο αποτέλεσμα αισθητικά. Πιέστε λίγο απαλά με τα χέρια σας.
7. Ψήστε για 35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το κράμπλ στην επιφάνεια και να κοχλάσει λίγο η μαρμελάδα. Αφήστε να κρυώσει εντελώς, για 2 ώρες τουλάχιστον και κόψτε σε μπάρες ή τετραγωνάκια.
Διαβάστε επίσης:
Το λιβανέζικο χούμους, τα μυστικά και οι παραλλαγές του
Νηστίσιμες παραδοσιακές καρύδες με 4 υλικά