Χαμηλό μισθολόγιο, επιστημονική αξιοπρέπεια, εργασιακή ανασφάλεια, εκπαίδευση νέων γιατρών, υπερεργασία και υπερεφημέρευση είναι τα πέντε πρώτα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία.
Σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στο topontiki.gr ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Γιώργος Σιδέρης καταρρίπτει τον μύθο των «δυσεύρετων ειδικοτήτων», θέτει στη σωστή διάσταση το θέμα των άγονων προκηρύξεων για προσλήψεις που αφήνουν την περιφέρεια χωρίς υγειονομική κάλυψη, προτείνει ολοκληρωμένο σχέδιο για τα ράντζα και χαρακτηρίζει το «έξυπνο βραχιολάκι» σαν… το «νερό του Καματερού»!
- Οι δραματικές ελλείψεις προσωπικού είναι το νούμερο ένα πρόβλημα του ΕΣΥ. Κατά τη γνώμη σας πως μπορεί να γίνει και πάλι ελκυστικό το ΕΣΥ για τους γιατρούς; Δώστε μας κάποια παράδειγμα για τις κάποιες δυσεύρετες ειδικότητες;
«Δυσεύρετες» και «άγονες» για το ΕΣΥ βγάζει κάποιες ειδικότητες η πολιτική που ακολουθείτε. Για τον ιδιωτικό τομέα καθόλου δυσεύρετες δεν είναι. Το θέμα των δυσεύρετων ειδικοτήτων αφορά συνδυασμένους παράγοντες. Καταρχήν παράγοντες οικονομικούς δηλαδή μισθούς και επιδόματα, ενοικίαση κατοικίας και άλλα. Παράγοντες εργασιακούς αφού χρειάζεται ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των κενών θέσεων γιατί δε θα πάει κανένας συνάδελφος σε μία περιοχή που θα ξέρει ότι θα εφημερεύει 24/7 για 30 ημέρες. Αφορά επίσης παράγοντες επιστημονικούς. Θα μπορεί ένας συνάδελφος ή μία συναδέλφισσα να πάρει άδεια ώστε να μπορεί να επιμορφώνεται, να παρακολουθεί συνέδρια της ειδικότητας του; Και τέλος υπάρχουν και παράγοντες κοινωνικοί για μία μεγάλη μερίδα συναδέλφων. Για παράδειγμα υπάρχουν άρτια σχολεία στην περιοχή για αυτούς που έχουν παιδιά;
- Ιεραρχήσετε τα πέντε πρώτα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί; Υπάρχουν λύσεις για αυτά;
Πρώτο: Μισθολόγιο. Οι γιατροί έχουν χάσει 6 μισθούς από τα μνημόνια μέχρι σήμερα. Τώρα να επαναφέρει η κυβέρνηση τους μισθούς μας στα επίπεδα του 2012 όπως έχει αποφασίσει τελεσίδικα ο Άρειος Πάγος και το ΣτΕ, να επανέλθει ο 13ος-14ος μισθός, να υπάρξει 20% αύξηση των μισθών, διπλασιασμός ωριαίας αποζημίωσης εφημεριών, επαναφορά του επιδόματος άδειας και κατοχύρωση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας με ένταξη στα ΒΑΕ.
Δεύτερο: Επιστημονική αξιοπρέπεια. Να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας χωρίς κυβερνητικά εμπόδια. Στην Αττική δε λειτουργούν περίπου 100 χειρουργικές αίθουσες που είναι πλήρως εξοπλισμένες. Πως θα χειρουργήσουν οι χειρουργοί αν αυτές οι αίθουσες δεν ανοίξουν; Να μπορούμε να παρακολουθήσουνε ένα συνέδριο, ένα course χωρίς να χρειάζεται να πληρώνουμε τα μαλλιά της κεφαλής μας.
Τρίτο: Εργασιακή ανασφάλεια για μεγάλο τμήμα επικουρικών συναδέλφων, δηλαδή συμβασιούχων που δεν ξέρουν κάθε χρόνο τι τους ξημερώνει. Είναι υπερώριμο να μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί συνάδελφοι.
Τέταρτο: Εκπαίδευση των νέων γιατρών. Οι νέοι γιατροί τρέχουν από το πρωί έως το βράδυ, βγάζουν όλη τη λάντζα. Χρειάζεται να συγκροτηθεί πανελλαδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και να καταργηθεί ο αναχρονιστικός θεσμός του αγροτικού γιατρού. Οι νέοι γιατροί δεν είναι απλά περιφερομενες άσπρες μπλούζες που καλύπτουν κενά όπως- όπως.
Πέμπτο: Υπερεργασία και υπερεφημέρευση. Να υπάρχουν ανθρώπινα ωράρια εργασίας και όχι ήλιο με ήλιο. Με 6ωρο- 5ήμερο-30ωρο, μία εφημερία τη βδομάδα και εξασφαλισμένο ρεπό.
Αυτά είναι κάποια από τα βασικά αιτήματα που θα διεκδικήσουμε και θα θέσουμε στο Υπουργείο Υγείας
- Το πρόγραμμα των ημερήσιων εφημέριων έχει προκαλέσει έντονα προβλήματα κυρίως στα μεγάλα νοσοκομεία. Ποια είναι η εκτίμηση σας για το θέμα αυτό;
Για να λυθεί το εφημεριακό πρόβλημα στην Αττική χρειάζονται τρία επείγοντα μέτρα. Πρώτο να φτιαχτεί σύστημα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας τέτοιο που να καλύπτει τις ανάγκες. Αυτή τη στιγμή όποιος άνθρωπος πάθει το οτιδήποτε η μόνη δομή στην οποία μπορεί να απευθυνθεί είναι το εφημερεύον νοσοκομείο αφού η ΠΦΥ είναι ανύπαρκτη. Δεύτερο να ανοίξουν οι δομές υγείας που έκλεισαν ως πλήρως στελεχωμένες δημόσιες και δωρεάν μονάδες υγείας.
Για παράδειγμα πως θα λυθεί το θέμα της αναμονής στο Αττικόν όταν στα μισά της κάθε εφημερίας το νοσοκομείο έχει ήδη 40-50 ράντζα και έχουν τελειώσει τα φορεία; Θα ανοίξει το γειτονικό Λοιμωδών ή θα παραμείνει κλειστό; Τρίτο να γίνουν προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και να λυθούν ζητήματα κακής υλικοτεχνικής υποδομής. Αν η αναμονή για μία αξονική σε ένα τμήμα ΤΕΠ είναι από 5-10 ώρες όλοι καταλαβαίνουν ότι χρειάζεται στελέχωση αυτών των τμημάτων.
- Ποια είναι η γνώμη σας για το «βραχιολάκι»;
H κυβέρνηση της ΝΔ, καθιερώνει το «ηλεκτρονικό βραχιολάκι», λες και με αυτό θα ξεπεραστεί η λίστα αναμονής στα Επείγοντα! Λες και οι γιατροί και νοσηλευτές δεν διεκπεραίωναν τα περιστατικά επειδή ήταν …ξεχασιάρηδες!
Kατά τον υπουργό, με το «έξυπνο βραχιολάκι» θα πολλαπλασιάζονται οι ελάχιστοι γιατροί και νοσηλευτές, τα ράντζα θα μετατρέπονται σε κρεβάτια, τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ θα πληθαίνουν, θα εξασφαλίζονται οι μαγνητικοί και οι αξονικοί τομογράφοι, που δεν υπάρχουν ή είναι μόνιμα χαλασμένοι ή είναι σε αριθμητική ανεπάρκεια… Το «έξυπνο βραχιολάκι» προβάλλεται σαν το αλήστου μνήμης «νερό του Καματερού», που θα «θεραπεύσει» όλες τις ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και τεχνολογία, στις οποίες οφείλονται όλα όσα υφίστανται οι υγειονομικοί και οι ασθενείς στις εφημερίες. Η κατάσταση μας δείχνει ότι έχουν γίνει “άσσοι” στην παραπλάνηση των ασθενών και τα επικοινωνιακά σόου.
- Τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία έχουν μειώσει τις λίστες αναμονής ή έχουν ανοίξει νέα «μέτωπα»;
Τα απογευματινά χειρουργεία αποτελούν παραδοχή ότι όποιος έχει να πληρώσει θα χειρουργείται, οι υπόλοιποι θα περιμένουν για όσο χρειαστεί στις λίστες της ντροπής.
Το προσωρινό «δωρεάν» που προκλητικά παρουσιάζει και ως «παροχή» η κυβέρνηση, που είναι πληρωμένο φυσικά από τους εργαζόμενους από τη φορολογία τους και από τις ασφαλιστικές εισφορές είναι το «καρότο» για να αποσπάσει τη συναίνεση του λαού στην πλήρη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας.
Εάν οι κυβερνήσεις – τωρινή και προηγούμενες – ανησυχούσαν για τις μακροχρόνιες αναμονές για χειρουργεία θα είχαν προσλάβει όλο το αναγκαίο προσωπικό, θα είχαν ανοίξει τις 100 κλειστές χειρουργικές αίθουσες στα νοσοκομεία Αθήνας- Πειραιά και κρεβάτια ανάνηψης και ΜΕΘ, ώστε να μπορούν να λειτουργούν τα χειρουργεία και το απόγευμα χωρίς ο ασθενής να χρειάζεται να πληρώσει τίποτα επιπλέον.
- Ποιες είναι οι δέκα προτεραιότητες σας ως νέο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ;
Να διευκρινίσω ότι δεν είναι ζήτημα προσωπικών προτεραιοτήτων. Η ΕΙΝΑΠ δεν άλλαξε απλά πρόεδρο, άλλαξε συσχετισμό, άλλαξαν οι δυνάμεις που είναι στο τιμόνι της. Και οι δυνάμεις αυτές εκπροσωπούν όλους τους συναδέλφους που αγωνίζονται σε αντίξοες συνθήκες καθημερινά να προσφέρουν στους ασθενείς ενάντια στη βαρβαρότητα που γεννά η πολιτική της κυβέρνησης. Εμείς δεν πρεσβεύουμε τον «τηλεσυνδικαλισμό», ούτε την ανάθεση, ούτε παρουσιαζόμαστε σαν «σωτήρες» που θα λύσουν τα προβλήματα.
Θέλουμε οι συνάδελφοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Προτεραιότητα λοιπόν είναι πώς η οργή θα γίνει αγώνας, θα μαζικοποιηθούν οι διαδικασίες, θα αυξηθεί η συμμετοχή των συναδέλφων. Να γίνει ακόμα περισσότερο η υγεία και η περίθαλψη θέμα όλου του λαού. Να ενισχυθεί ο συντονισμός με τα εργατικά σωματεία, τους μαζικούς φορείς, να βγει από τα στενά όρια των νοσοκομείων και να αγκαλιάσει όλο το λαό.
- Έχετε δηλώσει ότι μαζί με τους πολίτες θα βρεθούν οι λύσεις για τα προβλήματα του ΕΣΥ. Μπορείτε να μας δώσετε ένα παράδειγμα;
Η υγεία αποτελεί ζήτημα που δεν αφορά μόνο τους υγειονομικούς, αλλά όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους. Τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής στην υγεία τις βιώνουμε όλοι μαζί και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία αλλά και οι ασθενείς μας. Άρα όλοι μαζί πρέπει να μπορούμε να αντιπαλέψουμε την πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργείου υγείας. Όπως κάναμε στην πανδημία, που τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών για μαζικές προσλήψεις προσωπικού, ενίσχυση των νοσοκομείων και επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας έγιναν υπόθεση των εργατικών σωματείων, των μαζικών φορέων στις γειτονιές κτλ.
Αντίστοιχο παράδειγμα είναι ο αγώνας ενάντια στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση, τη διάλυση δηλαδή των ψυχιατρικών νοσοκομείων και της απεξάρτησης. Ο αγώνας αυτός δεν αποτέλεσε υπόθεση μόνο των εργαζόμενων στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, αλλά φορέων απεξάρτησης, θεραπευόμενων. Έγιναν συναυλίες στις οποίες συμμετείχε πλήθος καλλιτεχνών, που αγκαλιάστηκαν από φοιτητικούς συλλόγους και εργατικά σωματεία. Μόνο έτσι με ένα πλατύ μέτωπο μπορούμε να σταματήσουμε την κυβέρνηση, να αποσπάσουμε κατακτήσεις, όχι μόνο για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, αλλά για την υγεία του λαού.
- Πως θα μπορούσε η ΠΦΥ να γίνει πιο ελκυστική για τους γιατρούς; Ποια είναι η γνώμη σας για τον προσωπικό γιατρό;
Από το 2013 μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί κατά 50% οι δομές και το προσωπικό της ΠΦΥ. Και η αθλιότητα συνεχίζεται αφού ο κεντρικός στόχος όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων είναι οι ελάχιστες, στοιχειώδεις υπηρεσίες, το «λίγα για λίγους και για λίγο». Στο πλαίσιο αυτού του κεντρικού στόχου διαμορφώνεται και ο σχεδιασμός για τον «προσωπικό γιατρό», που στόχος είναι να αυξηθεί απλά ο αριθμός τους, ενώ θα διαιωνίζεται το σημερινό άθλιο επίπεδο στελέχωσης και εξοπλισμού των δημόσιων Κέντρων Υγείας και των αποκεντρωμένων ιατρείων τους. Με τα Κέντρα Υγείας αποψιλωμένα από ειδικότητες γιατρών και άλλους κλάδους υγειονομικών και εργαστηριακών υποδομών, πού ακριβώς θα αντιμετωπίζονται οι ασθενείς όταν ο προσωπικός γιατρός θα χρειάζεται τη συνεργασία άλλης ειδικότητας;
Αν η κυβέρνηση ενδιαφερόταν πραγματικά για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα αύξανε την κρατική χρηματοδότηση, θα προχωρούσε σε μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων για τη στελέχωσή τους, θα ανέπτυσσε όλες τις απαραίτητες υποδομές, θα τις ενίσχυε με σύγχρονο εξοπλισμό.
Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ
Ο 42χρονος Γιώργος Σιδέρης, μετά την ομόφωνη εκλογή του είναι ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά. Οκ. Σιδέρης είναι ΩΡΛ, χειρουργός κεφαλής – τραχήλου, κάτοχος τίτλου μεταπτυχιακών σπουδών του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών (MSc) και διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (PhD). Έχει περισσότερες από 40 δημοσιευμένες εργασίες σε διεθνή ξενόγλωσσα περιοδικά, και δεκάδες ανακοινώσεις, ομιλίες και παρουσιάσεις, σε ελληνικά συνέδρια.
Είναι πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν» και μέλος του Γενικού Συμβουλίου, της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Από το 2016 έως τώρα εκλέγεται μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει κατέλθει και στον πολιτικό στίβο πριν δυο χρόνια, καθώς ήταν υποψήφιος δήμαρχος στο Περιστέρι με το ΚΚΕ. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, και υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας-Πρόνοιας της Επιτροπής.
Διαβάστε επίσης
Πειραματικό φάρμακο καθυστερεί την αναπηρία σε ένα τύπο σκλήρυνσης κατά πλάκας
Νοσοκομείο Γουμένισσας: Στα χέρια μεταφέρουν τους ασθενείς λόγω βλάβης του απαρχαιωμένου ασανσέρ
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για το Πρόγραμμα «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»: «Κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου»