Ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον της επιστήμης εμφανίστηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla, στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Δήλωσε με σιγουριά πως «σύντομα θα δούμε πολύ περισσότερες και πολύ καλύτερες θεραπείες για τα πάντα».
Ο επικεφαλής της Pfizer περιέγραψε τη νέα εποχή της επιστήμης ως «αναγέννηση» που γεννιέται μέσα από την ψηφιακή τεχνολογία και τις εντυπωσιακές της συνέργειες, ενώ στάθηκε στη συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης. Όπως σημείωσε, η ΑΙ δεν θα αντικαταστήσει τους ερευνητές, αλλά θα τους προσφέρει πολύτιμα εργαλεία: «Αντί να φέρουν τη θεραπεία του καρκίνου σε δέκα χρόνια, θα τη φέρουν σε τέσσερα».
Διαβεβαίωσε πως η Pfizer δεν προτίθεται να περιορίσει ούτε το ανθρώπινο δυναμικό της ούτε τον ερευνητικό της προϋπολογισμό, ο οποίος αγγίζει τα 11 δισ. δολάρια. Το όφελος από την τεχνητή νοημοσύνη, όπως τόνισε, θα είναι κυρίως η αύξηση της παραγωγικότητας: «Με τα ίδια χρήματα, θα μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερα φάρμακα και περισσότερες θεραπείες».
Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, ο Bourla έθεσε ως προτεραιότητες την εξάλειψη του Αλτσχάιμερ και τη μετατροπή πολλών μορφών καρκίνου σε χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, όπου η Pfizer έχει επενδύσει σημαντικά. Μιλώντας με θερμά λόγια, υπογράμμισε ότι η χώρα είναι πλέον φιλική προς την καινοτομία, ενώ εξήρε τη στάση της κυβέρνησης: «Οι θέσεις της είναι από τις πιο προοδευτικές στην ευρωπαϊκή βιομηχανία». Όπως είπε, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις, όλα κύλησαν ομαλά, και έτσι αντί για 200 άτομα, σήμερα απασχολούνται 1.200 στο κέντρο καινοτομίας της Pfizer – αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για ακόμη μεγαλύτερη επένδυση.
Στο διεθνές επίπεδο, ο κ. Bourla σχολίασε τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση υιοθετεί ριζοσπαστικές πολιτικές που επηρεάζουν ολόκληρο τον πλανήτη. Χαιρέτισε την προσωρινή εξαίρεση του φαρμακευτικού τομέα από τους δασμούς, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της κρίσης είναι η αβεβαιότητα». Όπως ανέφερε, «είναι καλύτερο να έχεις εξαιρεθεί, παρά να έχεις συμπεριληφθεί».
Δεν παρέλειψε να επισημάνει τον κίνδυνο για τις εφοδιαστικές αλυσίδες, εξηγώντας πως η υποκατάσταση εισαγόμενων πρώτων υλών από εσωτερική παραγωγή δεν είναι ρεαλιστική: «Δεν υπάρχει χρόνος, και αν υπήρχε, θα ήταν πολύ πιο ακριβό από την Κίνα». Στα φάρμακα, βέβαια, το κόστος των πρώτων υλών είναι μικρό, με το βάρος να πέφτει κυρίως στην έρευνα και ανάπτυξη.
Ολοκληρώνοντας, αναφέρθηκε και στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, τονίζοντας ότι η γραφειοκρατία και η απροθυμία επένδυσης στην καινοτομία αποτελούν βαρίδια. «Η έρευνα πριν 20 χρόνια γινόταν κυρίως στην Ευρώπη. Σήμερα, όλοι έχουν φύγει και βρίσκονται στις ΗΠΑ», κατέληξε με νόημα.
Διαβάστε επίσης:
Χωρίς ιατρικό προσωπικό τα Κέντρα Υγείας της Θεσσαλονίκης – Τι καταγγέλλουν οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ
Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Κλινική δοκιμή mRNA εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα
Επίσκεψη Στέφανου Κασσελάκη στο εργοστάσιο παράγωγης φαρμακευτικής κάνναβης της Tikun Olam Ελλάδος