Να αντιδρούν με οργή όταν τους λένε για συγκάλυψη στην τραγωδία των Τεμπών προέτρεψε τους νεοδημοκράτες ο Άδωνις Γεωργιάδης, μέσα από την εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο».
«Δεν έχουμε εξηγήσει με θάρρος στην κοινή γνώμη το τι ακριβώς έχουμε κάνει για να πέσει φως σε αυτήν την υπόθεση. Ό,τι ζητήθηκε από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για να προχωρήσει η διαδικασία αυτή απρόσκοπτα, έχει συμβεί. (…) Δεν υπάρχει τίποτα που να μας ζητήθηκε και να μην το κάναμε για να έρθουν όλα στο φως. Γιατί ο κόσμος πιστεύει ότι υπάρχει συγκάλυψη; Γιατί δεν έχει ξεκινήσει η δίκη. Μα, το ότι δεν έχει ξεκινήσει η δίκη δεν αφορά στην κυβέρνηση. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και καθορίζει τους ρυθμούς της μόνη της και, δεύτερον, από την ώρα που γίνονται διαρκώς μηνύσεις, αγωγές και αιτήματα από τους συγγενείς των θυμάτων και κυρίως από κάποιους δικηγόρους, όπως η κα Κωνσταντοπούλου, η διαδικασία σταματά. Τόσο απλά», ανέφερε αρχικά ο υπουργός Υγείας.
«Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Η υπόθεση των Τεμπών ήταν από την αρχή μια πολύ δύσκολη για τους πολιτικούς υπόθεση. Εννοώ στην επικοινωνιακή τους διαχείριση. Για ποιον λόγο; Διότι πρέπει να πας να σταθείς απέναντι σε μία τραγωδία που μας πονάει όλους, δύσκολο, και πρέπει να αντιμετωπίσεις και συγγενείς οι οποίοι έχουν τον δίκαιο πόνο τους και την στεναχώρια τους και το πένθος τους και την οργή τους, όπου μπροστά σε αυτούς υποχωρείς αναγκαστικά. Αυτό μας οδήγησε ως ΝΔ σε μια συμπεριφορά πάρα πολύ μαζεμένη. Ανθρώπινα μαζεμένη, λογικά μαζεμένη, έτσι έπρεπε να ήταν. Αυτό που δεν είχαμε υπολογίσει σε αυτήν μας την τακτική ήταν ότι απέναντί μας είχαμε ένα πολιτικό σύστημα το οποίο δεν ορρωδούσε προ ουδενός και δεν είχε κανέναν ηθικό φραγμό να αξιοποιήσει αυτήν οργή για πολιτικούς σκοπούς. Και έτσι σιγά σιγά η κοινή γνώμη εξελάμβανε τη δική μας συμπεριφορά ως ενοχή και τη δική τους συμπεριφορά ως υπεράσπιση της αλήθειας», πρόσθεσε.
«Στην πραγματικότητα, όχι μόνο δεν υπάρχει συγκάλυψη, δεν μπορεί να υπάρξει συγκάλυψη. Τόσο απλό είναι», ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
«Φτάσαμε στο σημείο και έγινε ο θάνατος αυτού του παιδιού της εισαγγελέως στη Λάρισα και αναγκάστηκε η ιατροδικαστής να παραιτηθεί από τον εμετό, από τον οχετό, από τον βόθρο των σχολίων που γράφαν εναντίον της. Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε; Να αναγκάζονται να παραιτούνται οι θεσμοί από σιχαμάρα για αυτά που τους λένε;», διερωτήθηκε.
Το «δήθεν μπάζωμα»
«Συνωμοσία είναι ότι έγινε κάποιο δήθεν μπάζωμα με κυβερνητική εντολή γιατί ο πρωθυπουργός της χώρας ήθελε να καλύψει κάποιον λαθρέμπορο φίλο του. Ποιον λαθρέμπορο; Έχετε ακούσει κάνα όνομα; Όχι. (…) Τι είπε χθες η κα Κωνσταντοπούλου; Ότι ο μηχανοδηγός που σκοτώθηκε, που ήταν της εμπορικής αμαξοστοιχίας και είπε η κα Κωνσταντοπούλου αποδεδειγμένα κουβαλούσε παράνομα υλικό, πουθενά δεν έχει αποδειχθεί ότι υπήρχε παράνομο υλικό, μια θεωρία είναι, σκοτώθηκε αυτός ο άνθρωπος που κατηγόρησε, ήταν εθελοντής στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δηλαδή τι υπονόησε η κα Κωνσταντοπούλου; Ότι ο λαθρέμπορος ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;», συνέχισε ο Άδωνις Γεωργιάδης,.
»Αυτή είναι η θεωρία συνομωσίας, μια γελοία θεωρία συνομωσίας, πρέπει να σταματήσει επιτέλους. Είναι και προσβλητική. Οι πολλές ευγένειες τελειώσανε. Όλο αυτό πια είναι γελοιότητα. Δεν ντρέπονται επιτέλους;».
«Οι γονείς θα τα μάθουν από τη δικαστική διαδικασία. Δεν θα τα μάθουν ούτε από τα συλλαλητήρια, ούτε από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η δικαστική διαδικασία είναι άσχετη με τα συλλαλητήρια», πρόσθεσε.
«Οι θεωρίες συνωμοσίας τελικά έβλαψαν την Ελλάδα»
Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο «σκάνδαλο της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου» το 2008 όταν ήταν βουλευτής του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού.
«Τότε ξεκίνησε το λεγόμενο σκάνδαλο της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου. Είχε ξεκινήσει από έναν επιχειρηματία, τον Δημήτρη Κοντομηνά, ο οποίος σε μια σφοδρή σύγκρουση με τον τότε υπουργό Επικρατείας Θοδωρή Ρουσόπουλο και επειδή ήθελε να ρίξει τον Ρουσόπουλο, έβαλε το κανάλι του και έπαιζε όλη τη μέρα αυτό το λεγόμενο δήθεν σκάνδαλο. Μέσα σε λίγες εβδομάδες όλη η χώρα ασχολείτο από το πρωί μέχρι το βράδυ με αυτό το δήθεν σκάνδαλο. Ποιος ήταν ο στόχος ο πολιτικός αυτής της φασαρίας τότε; Να πέσει ο Καραμανλής. Τι έκανε τότε η ΝΔ; Αντιμετώπισε φοβικά αυτήν την επίθεση, την αντιμετώπισε απολογητικά. Τι αποτέλεσμα είχε αυτό; Τελικά να πέσει ο Καραμανλής. Τι έγινε στην εξέλιξη του λεγομένου φοβερού σκανδάλου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου; Κανείς από όλους τους διαπρύσιους, υπερευαίσθητους τότε πολιτικούς αντιπάλους του Καραμανλή δεν ασχολήθηκε αφού έπεσε ο Καραμανλής. Τι έγινε στη συνέχεια; Όλοι όσοι ήταν εμπλεκόμενοι δήθεν στο ‘σκάνδαλο’ αυτό, όλοι αθωωθήκαν. Δεν υπήρξε ούτε μισή καταδίκη. Τι έγινε σε αυτήν την ιστορία; Αθωωθήκαν όλοι. Υπήρχε σκάνδαλο; Όχι. Ζήτησε ποτέ κανείς συγγνώμη; Όχι. Έπεσε ο Καραμανλής; Ναι. Καταστράφηκε η Ελλάδα; Ναι», ανέφερε.
«Οι θεωρίες συνωμοσίας εκείνης της εποχής τελικά έβλαψαν την Ελλάδα. Και τότε έβλαψε την Ελλάδα η φοβική αντίδραση της ΝΔ έναντι όλης αυτής της συνωμοσίας. Αυτό που λέω εγώ τώρα είναι ότι η περίοδος που ακούγαμε σιωπηλοί να μας λένε ότι κάνουμε συγκάλυψη, ότι είμαστε λαθρέμποροι, ότι είμαστε δολοφόνοι, πρέπει να τελειώσει. Δεν είμαστε τίποτα από όλα αυτά. Είμαστε τίμιοι άνθρωποι που μπήκαμε στην πολιτική με αρχές και αξίες για να υπηρετήσουμε την πατρίδα. Και κανένας από εμάς δεν μπήκε για να συγκαλύψει τον θάνατο 57 παιδιών. Τελεία», είπε, φωνάζοντας πως απευθύνεται «στον νεοδημοκράτη που έχει μυαλό».
«Έχει έρθει η ώρα να πούμε στον κόσμο την αλήθεια», συνέχισε.
«Φταίνε οι πολιτικοί αν ο σταθμάρχης έβαλε λάθος το κλειδί;»
«Αν υπήρχε μια συγκέντρωση που έλεγε πάμε να αποτίσουμε φόρο τιμής στους νεκρούς, τις οικογένειες θα πήγαινα» απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη διαδήλωση της 28ης Φεβρουαρίου, τονίζοντας πως η συγκεκριμένη διαδήλωση θα χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς.
Στην ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχει έγκλημα στα Τέμπη, ο υπουργός Υγείας απάντησε: «Έγκλημα με την έννοια του να υπάρχει φόνος εξ αμελείας, δύναται να υπάρξει. Διότι πράγματι θα δούμε τι πήγε λάθος εκείνη την ημέρα και έγινε αυτό το δυστύχημα».
«Φταίνε οι πολιτικοί αν ο σταθμάρχης έβαλε λάθος το κλειδί, αν δεν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα ασφαλείας;», διερωτήθηκε, απαντώντας στο αν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών.
«Πρέπει να βάλουμε ένα όριο στον λαϊκισμό», κατέληξε και υπερασπίστηκε τον Κώστα Καρμανλή που είχε την ακλόνητη πεποίθηση ότι τα τρένα είναι ασφαλή. Χαρακτήρισε μάλιστα παραμύθι το γεγονός ότι «αν υπήρχε τηλεδιοίκηση δεν θα γινόταν το δυστύχημα».
«Πλέον θα φωνάζω»
«Πλέον θα φωνάζω, γιατί τόσο καιρό μου έλεγαν όλοι “μην φωνάζεις Άδωνι, κάτσε ήσυχος Άδωνι” και το 80% πιστεύει ότι έχουμε κάνει συγκάλυψη», απάντησε στους δημοσιογράφους όταν του ζήτησαν να μην φωνάζει.
«Ο ελληνικός λαός έχει κάποια αξία για εσάς», είπε όταν τον ρώτησαν αν ήταν ορθή η κίνηση να κατέβει υποψήφιος στις εκλογές ο Κώστας Καραμανλής. «Δεν είναι διορισμένος βουλευτής, είναι εκλεγμένος βουλευτής», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Υγείας εξήγησε γιατί έχει αυτή την οργή μέσα του. «Θέλω στον νεοδημοκράτη που με βλέπει να του πω με ειλικρίνεια: δεν εχει υπάρξει καμία συγκάλυψη. Και όπου βρίσκεστε, όταν θα σας λένε για συγκάλυψη να αντιδράτε με οργή γιατί είναι προσβλητικό για την παράταξή μας».
Διαβάστε επίσης: