Πεντανόστιμες και ζουμερές γαρίδες μαγειρεμένες σε πικάντικο ελαιόλαδο με πάπρικα, σκόρδο και τσίλι.
Ένα φανταστικό ορεκτικό ή συνοδευτικό ισπανικό πιάτο που ετοιμάζεται εύκολα και γρήγορα σε τηγάνι και στη συνέχεια μεταφέρεται σε ζεστό πήλινο σκεύος για τάπας.
Σερβίρετε τις γαρίδες πιλ-πιλ συνοδεία χωριάτικου ζυμωτού ψωμιού ή γαλλικής μπαγκέτας για να βουτήξετε στο πικάντικο λάδι τους.
- Advertisement -
Υλικά για τη Συνταγή
- 200 γραμμάρια γαρίδες μεγάλες, φρέσκες, χωρίς κέλυφος, ωμές
- 90 ml ελαιόλαδο
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 πιπεριά τσίλι ολόκληρη ή μερικές νιφάδες μπούκοβο (προσαρμόζοντας την ποσότητα ανάλογα με το πόσο καυτερό θέλετε το αποτέλεσμα)
- ½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα σκόνη, καπνιστή ή καυτερή
- Αλατοπίπερο κατά βούληση
- Μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

Εκτέλεση
- Αρχικά καθαρίστε τις γαρίδες από το κέλυφος και αφαιρέστε προσεκτικά το εντεράκι από τη ράχη τους.
- Σε ένα τηγάνι αντικολλητικό, ζεστάνετε το λάδι σε μεσαία προς δυνατή φωτιά.
- Προσθέστε τις γαρίδες και ψήστε τις από τη μία πλευρά για 2 λεπτά.
- Προσθέστε στο σκεύος το ψιλοκομμένο σκόρδο, την πιπεριά τσίλι και την πάπρικα σκόνη και ανακατέψτε.
- Με μια τσιμπίδα γυρίστε τις γαρίδες και μαγειρέψτε τις για ακόμα 2 λεπτά από την άλλη πλευρά.
- Μεταφέρετέ τις σε ζεστό πήλινο μπολάκι τάπας ή κεραμικό σκεύος σερβιρίσματος, μαζί με το σκόρδο, το τσίλι και όλο το αρωματισμένο λάδι.
- Αλατοπιπερώστε, πασπαλίστε με ψιλοκομμένο μαϊντανό, αν επιθυμείτε και σερβίρετε μαζί με άφθονο ψωμί.
Συμβουλή
- Αν δεν μπορείτε να βρείτε φρέσκες γαρίδες, ετοιμάστε το μεζεδάκι με κατεψυγμένες. Αποψύξτε τις με τον παρακάτω τρόπο: Βάλτε τις γαρίδες σε ένα σουρωτήρι, τοποθετήστε το μέσα σε ένα μπολ και σκεπάστε το με μεμβράνη, για να μην μυρίσει. Αφήστε τις έτσι να ξεπαγώσουν αργά στο ψυγείο όλο το βράδυ.
- Αν δεν υπάρχει χρόνος για να τις ξεπαγώσετε αργά, τοποθετήστε τις κατεψυγμένες γαρίδες σε ένα σουρωτήρι και ξεπλύντε τις με κρύο νερό.
Προσοχή
Μην αφήνετε τις γαρίδες να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία δωματίου, διότι αυτό μπορεί να οδηγήσει γρήγορα στην ανάπτυξη επιβλαβών μικροβίων.
Διαβάστε επίσης
Μπάρες τσιζκέικ μπισκότο, χωρίς ψήσιμο
Χωνάκια παγωτού, γεμιστά με φράουλες και σοκολάτα