Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχείρησε να υποβαθμίσει το μέγεθος των συνεπειών από τη διακοπή από 1/1/2025 των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας λέγοντας ότι η εξέλιξη αυτή ήταν αναμένόμενη και ότι η ΕΕ είναι προετοιμασμένη γι’ αυτή.
«Η ευρωπαϊκή υποδομή φυσικού αερίου είναι αρκετά ευέλικτη ώστε να παράσχει μη ρωσικής προέλευσης αέριο στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη μέσω εναλλακτικών οδών», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν. «Έχει ενισχυθεί από το 2022 με νέες δυνατότητες εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (σ.σ. LNG)», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι Ρωσία και Ουκρανία αποφάσισαν να μην ανανεώσουν τη συμφωνία διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω ουκρανικών εδαφών σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, με το Κίεβο να υποστηρίζει ότι κατ’ αυτό τον τρόπο θα μειωθεί σημαντικά η χρηματοδότηση του πολέμου της Μόσχας σε βάρος της χώρας.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει στις 26 Δεκεμβρίου, ότι δεν έμεινε χρόνος εφέτος για την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας για την διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας. Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη αναμένεται να έχει ιδιαίτερα μεγάλη γεωπολιτική σημασία.
Η Μόσχα έχει χάσει σημαντικό μερίδιο της στις προμήθειες των χωρών στην ΕΕ σε σχέση με τους ανταγωνιστές της όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και η Νορβηγία από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022, γεγονός που ώθησε την ΕΕ να σταματήσει την εξάρτηση της από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Η κρατική εταιρεία Gazprom, που υπήρξε κάποτε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου παγκοσμίως, μόνο το 2023 υπέστη απώλειες της τάξεως των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ήταν οι πρώτες ετήσιες απώλειες που έχει καταγράψει από το 1999.
Για την Ευρώπη, η απώλεια του φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου συνέβαλε σε σημαντική οικονομική επιβράδυνση, σε έξαρση του πληθωρισμού και σε επιδείνωση της κρίσης κόστους ζωής. Παρόλο που η Ευρώπη έσπευσε να βρει εναλλακτικές πηγές ενέργειας, η απώλεια του ρωσικού φυσικού αερίου επιδείνωσε τις μακροπρόθεσμες ανησυχίες σχετικά με τη μείωση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητάς της και ιδίως για το βιομηχανικό μέλλον της Γερμανίας.
Διαβάστε επίσης
Η Ζιμπάμπουε κατήργησε την θανατική ποινή- Ίσχυε από την περίοδο της βρετανικής αποικιοκρατίας
Πρωτοχρονιά: Τρεις νεκροί από αυτοσχέδια πυροτεχνήματα στη Γερμανία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | topontiki.gr