Μπορεί η κυβέρνηση να μας υπόσχεται ότι τα καλύτερα έρχονται, ωστόσο για την ώρα, η φτώχεια «χτυπάει» πολλά ελληνικά νοικοκυριά ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχει σε τέτοιο βαθμό, που τα παιδιά αυτών των οικογενειών δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας για καθαρά οικονομικούς λόγους.
Μάλιστα, το ποσοστό του φτωχού πληθυσμού που διαβιεί σε νοικοκυριά με ένα τουλάχιστον παιδί ηλικίας έως 15 ετών και δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να συμμετέχουν τα παιδιά του τακτικά σε δραστηριότητες αναψυχής, ανέρχεται σε 74,8%. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον μη φτωχό πληθυσμό ανέρχεται σε 10,7%. Για το σύνολο του πληθυσμού με ένα τουλάχιστον παιδί ηλικίας έως 15 ετών, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 24,6%.
Τα παραπάνω προκύπτουν από τη σημερινή έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ για την υγεία από τη δειγματοληπτική Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών, έτους 2024, με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το έτος 2023. Κατά το έτος 2024 η έρευνα διενεργήθηκε σε τελικό δείγμα 10.445 νοικοκυριών και σε 21.911 μέλη των νοικοκυριών αυτών, εκ των οποίων 19.341 ηλικίας 16 ετών και άνω. Ο μέσος όρος μελών υπολογίστηκε ανά νοικοκυριό σε 2,1.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα από τα αποτελέσματα της έρευνας:
• To 20,8% των νοικοκυριών έχει τουλάχιστον ένα παιδί ηλικίας έως 15 ετών.
- Το 2,5% του πληθυσμού που διαβιεί σε νοικοκυριά με ένα τουλάχιστον παιδί ηλικίας έως 15 ετών, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να παρέχει στα παιδιά του κάποια καινούρια ρούχα. Τα ποσοστά για τον φτωχό πληθυσμό και τον μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 8,3% και 0,8%, αντίστοιχα.
- Το 2,2% του πληθυσμού που διαβιεί σε νοικοκυριά με ένα τουλάχιστον παιδί ηλικίας έως 15 ετών, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να παρέχει στα παιδιά του δύο ζευγάρια υποδημάτων στο σωστό μέγεθος. Τα ποσοστά για τον φτωχό πληθυσμό και τον μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 6,0% και 1,1%, αντίστοιχα.
- Το 2,7% του πληθυσμού που διαβιεί σε νοικοκυριά με ένα τουλάχιστον παιδί ηλικίας έως 15 ετών, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να παρέχει στα παιδιά του φρούτα και λαχανικά μια φορά την ημέρα. Τα ποσοστά για τον φτωχό πληθυσμό και τον μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 8,1% και 1,3%, αντίστοιχα.
- Το 10,4% του πληθυσμού που διαβιεί σε νοικοκυριά με ένα τουλάχιστον παιδί ηλικίας έως 15 ετών, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να παρέχει στα παιδιά του ένα τουλάχιστον γεύμα με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι σε καθημερινή βάση. Τα ποσοστά για τον φτωχό πληθυσμό και τον μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 31,7% και 4,5%, αντίστοιχα.
- Το 9,6% του πληθυσμού που διαβιεί σε νοικοκυριά με ένα τουλάχιστον παιδί ηλικίας έως 15 ετών, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να παρέχει στα παιδιά του εξοπλισμό υπαίθριων δραστηριοτήτων αναψυχής. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον φτωχό πληθυσμό και τον μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 29,9% και 4,0%.
- Το 4,8% του πληθυσμού που διαβιεί σε νοικοκυριά με ένα τουλάχιστον παιδί ηλικίας έως 15 ετών, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να παρέχει στα παιδιά του παιχνίδια εσωτερικού χώρου. Τα ποσοστά για τον φτωχό πληθυσμό και τον μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 14,4% και 2,1%, αντίστοιχα.
- Το 5,7% του πληθυσμού που διαβιεί σε νοικοκυριά με ένα τουλάχιστον παιδί ηλικίας έως 15 ετών, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να παρέχει στα παιδιά του εξωσχολικά βιβλία κατάλληλα για την ηλικία τους. Τα ποσοστά για τoν φτωχό και μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται, αντίστοιχα, σε 17,4% και 2,4%.
Αναλυτικά η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ:
ΠΗΓΗ: ΕΣΛΤΑΤ
Διαβάστε επίσης:
Άδωνις Γεωργιάδης για εξώδικο ΠΙΣ: «Ο Εξαδάκτυλος είναι μια από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις μου»
Πάνω από 3 εκατομμύρια Έλληνες έχουν υπέρταση – Το 1 εκατομμύριο είναι αδιάγνωστοι