Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια φορετή συσκευή σε σχήμα αστερία που παρακολουθεί την υγεία της καρδιάς σε πραγματικό χρόνο με ακρίβεια άνω του 90%, χάρη στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Η συσκευή διαθέτει πέντε «βραχίονες» με αισθητήρες που εφάπτονται στο δέρμα κοντά στην καρδιά, προσφέροντας μεγαλύτερη σταθερότητα από τις συμβατικές φορετές συσκευές, επιτρέποντας την καταγραφή της καρδιακής λειτουργίας ακόμα και όταν το άτομο κινείται.
Οι αισθητήρες καταγράφουν ταυτόχρονα ηλεκτρικά και μηχανικά σήματα της καρδιάς, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασής της. Συνδεδεμένη με εφαρμογή σε smartphone, η συσκευή παρέχει σε πραγματικό χρόνο ενδείξεις για την καρδιακή υγεία και ειδοποιεί σε περίπτωση εντοπισμού ανησυχητικών σημαδιών.
«Όπως και ένας αστερίας, η συσκευή μας έχει πέντε βραχίονες, καθένας από τους οποίους είναι εξοπλισμένος με αισθητήρες που συλλαμβάνουν ταυτόχρονα τόσο την ηλεκτρική όσο και τη μηχανική καρδιακή δραστηριότητα» δήλωσε ο Σιτσένγκ Τσεν, μεταδιδακτορικός συνεργάτης και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης εκπαιδεύτηκε σε μεγάλο όγκο δεδομένων από υγιή άτομα αλλά και από καρδιοπαθείς και μπορεί να φιλτράρει τον θόρυβο από τις κινήσεις, προκειμένου να αναλύσει με ακρίβεια τα σήματα της καρδιάς. Τα δεδομένα αποστέλλονται στους γιατρούς μέσω Bluetooth, προσφέροντας μια εύχρηστη λύση για φροντίδα στο σπίτι, μεταξύ των ιατρικών επισκέψεων.
Ο Ζενγκ Γιάν, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Μιζούρι και ερευνητής στον τομέα της ιατρικής ακριβείας, επεσήμανε ότι μία από τις βασικές προκλήσεις στις φορετές συσκευές είναι ο κίνδυνος πρόκλησης δερματικών ερεθισμών κατά την παρατεταμένη χρήση τους.
Αυτή την περίοδο, η ομάδα βελτιώνει τη συσκευή ώστε να είναι πιο φιλική προς το δέρμα. Προς το παρόν, η συσκευή προσκολλάται στο δέρμα με τη βοήθεια ειδικής γέλης, όμως οι μελλοντικές εκδόσεις θα διαθέτουν ένα πορώδες και φιλικό προς το δέρμα υλικό για μεγαλύτερη άνεση. Η ομάδα βελτιώνει αυτό το υλικό τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.
ΠΗΓΗ: Interesting Engineering
www.ertnews.gr