Σε έναν πλανήτη περισσότερων από 8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, η επισιτιστική επισφάλεια είναι ένα από τα κυριότερα προβλήματα που καλείται να διαχειριστεί η ανθρωπότητα σήμερα. Και η συζήτηση για το Food Waste διευρύνεται ολοένα και περισσότερο.
Περισσότεροι από 820 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν αρκετό φαγητό στη διάθεσή τους. Την ίδια στιγμή, περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλώνται κάθε χρόνο. Εκτιμάται ότι το 1/3 του συνόλου των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως καταλήγει στα σκουπίδια.
Το Food Waste δεν σημαίνει μόνο σπατάλη τροφίμων, αλλά ενέχει επιπλέον σπατάλη χρημάτων, σπατάλη νερού, σπατάλη ενέργειας, σπατάλη εδάφους και σπατάλη μεταφορών. Το να πετάμε τρόφιμα συμβάλλει και στην κλιματική αλλαγή. Τα τρόφιμα που καταλήγουν στις χωματερές, σαπίζουν και παράγουν μεθάνιο. Αν η σπατάλη τροφίμων ήταν χώρα, ως πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, θα κατείχε την τρίτη θέση, μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό, λοιπόν;
Ο chef Max La Manna, υπέρμαχος του zero-waste, μας συμβουλεύει πώς να αλλάξουμε διατροφικές και καταναλωτικές συνήθειες, ώστε να καταφέρουμε να έχουμε μηδενικό αποτύπωμα στο Food Waste.
Ημέρα 1η: Ψωνίστε έξυπνα
Πολλοί καταναλωτές έχουν την τάση να αγοράζουν περισσότερα –και σε ποσότητα και σε είδη– απ’ ό,τι χρειάζονται. Φτιάξτε μια λίστα, λελογισμένη και με μέτρο, και ψωνίστε μόνο αυτά που αναγράφονται στη λίστα. Αντισταθείτε σε πειρασμούς που μπορεί να ξεπηδήσουν από άλλα ράφια του καταστήματος. Επίσης, προκαλέστε τον εαυτό σας, πριν ξαναπάτε να αγοράσετε άλλα τρόφιμα, προσπαθήστε να εξαντλήσετε όλα τα τρόφιμα που έχετε ήδη στο σπίτι σας, από την τελευταία σας βόλτα στο σούπερ μάρκετ.
Ημέρα 2η: Φυλάσσετε σωστά τα τρόφιμα
Η μη ορθή φύλαξη των τροφίμων οδηγεί σε τεράστιο Food Waste. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τον ενδεικνυόμενο τρόπο φύλαξης των προϊόντων, ιδίως των φρούτων και των λαχανικών, με αποτέλεσμα αυτά να (παρα)ωριμάζουν πρόωρα και τελικά να σαπίζουν, πριν προλάβουμε να τα καταναλώσουμε.
Για παράδειγμα, οι πατάτες, οι ντομάτες, το σκόρδο, τα αγγούρια και τα κρεμμύδια δεν πρέπει ποτέ να διατηρούνται στο ψυγείο. Αυτά τα είδη πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου. Επίσης, οι μίσχοι από τα χόρτα ή τα μυρωδικά μπορούν να τοποθετούνται σε νερό. Το ψωμί, αν πιστεύετε ότι δεν θα το καταναλώσετε όλο εγκαίρως, βάλτε το στην κατάψυξη. Μην επιλέγετε πάντα τα «τέλεια» φρούτα και λαχανικά. Δεν είναι πάντα τα καλύτερα.
Ημέρα 3η: Κρατήστε τα περισσεύματα, τα «leftovers» (και όντως φάτε τα)
Αν τυχαίνει να μαγειρεύετε πολύ και να έχετε συχνά «περισσεύματα», καθορίστε μια ημέρα κατά την οποία θα αξιοποιήσετε όλα όσα έχουν συσσωρευτεί στο ψυγείο σας. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποφύγετε το πέταμα τροφίμων, ενώ παράλληλα εξοικονομείτε χρόνο και χρήμα.
Ημέρα 4η: Κάντε την κατάψυξη φίλο σας
Το να καταψύχετε τα τρόφιμα είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους διατήρησής τους, ενώ τα είδη τροφίμων που μπορούν να καταψυχθούν είναι αμέτρητα.
Για παράδειγμα, τα χόρτα που είναι κάπως πολύ μαλακά για να χρησιμοποιηθούν στη σαλάτα σας, μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σε σακούλες ή δοχεία κατάλληλα για κατάψυξη και να τα χρησιμοποιήσετε σε δεύτερο χρόνο σε smoothies ή άλλες συνταγές.
Το περίσσευμα από μυρωδικά, μπορείτε να το συνδυάσετε με ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο σκόρδο, και στη συνέχεια να το βάλετε σε παγοκύβους να καταψυχθεί. Έτσι θα έχετε μια εύχρηστη και νόστιμη προσθήκη για οποιοδήποτε σοτάρισμα ή πιάτο.
Μπορείτε επίσης να καταψύχετε τα περισσεύματα από οποιοδήποτε γεύμα σας, από έτοιμα χύμα γεύματα, σούπες, ακόμα και κρέατα. Έτσι εξασφαλίζετε ότι θα έχετε πάντα διαθέσιμο ένα υγιεινό, σπιτικό γεύμα.
Ημέρα 5η: Ετοιμάστε εσείς το μεσημεριανό σας γεύμα
Το να πηγαίνουμε έξω για φαγητό με τους συναδέλφους μας ή το να παραγγέλνουμε delivery στο γραφείο, μπορεί να είναι απολαυστικό, αλλά ταυτόχρονα είναι κοστοβόρο, και συμβάλλει και στο Food Waste.
Ένας έξυπνος τρόπος να εξοικονομείτε χρήματα, ενώ παράλληλα μειώνετε και το οικολογικό σας αποτύπωμα, είναι να ετοιμάζετε και να φέρνετε από το σπίτι σας το μεσημεριανό σας γεύμα. Δοκιμάστε και βρείτε τον ιδανικό για εσάς τρόπο και χρόνο παρασκευής του γεύματος. Κάποιοι μαγειρεύουν το προηγούμενο βράδυ, κάποιοι ξεκλεύουν λίγο χρόνο το ίδιο πρωί, ενώ κάποιοι ιδιαίτερα προνοητικοί, προετοιμάζουν το Σαββατοκύριακο, τα γεύματα ολόκληρης της εβδομάδας.
Σε κάθε περίπτωση, το ψυγείο και η κατάψυξη είναι φίλοι σας. Προσπαθήστε να ετοιμάσετε το γεύμα σας και να το αποθηκεύσετε σε τάπερ μεγέθους μερίδας στο ψυγείο. Στην έσχατη, βάλτε τα όποια περισσεύματα σε τάπερ και αποθηκεύσετε τα. Έτσι θα έχετε σπιτικά, χορταστικά γεύματα έτοιμα κάθε πρωί.
Ημέρα 6η: Φτιάξτε έναν σπιτικό ζωμό
Η παρασκευή ενός σπιτικού ζωμού είναι ένας εύκολος τρόπος να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων.
Σοτάρετε τα περισσεύματα λαχανικών, όπως τα κοτσάνια, τις φλούδες και ό,τι άλλο έχει απομείνει, με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο, προσθέστε νερό και αφήστε τα να σιγοβράσουν. Θα έχετε έτοιμο, γρήγορα και εύκολα, έναν αρωματικό ζωμό λαχανικών, από είδη που κανονικά θα πετάγατε!
Ημέρα 7η: Κάντε κομποστοποίηση
Η κομποστοποίηση των περισσευμάτων από το φαγητό μας είναι ένας συμφέρων τρόπος επαναχρησιμοποίησής τους, αφού τα μετατρέπει σε ενέργεια για τα φυτά.
Μπορεί να μην έχουν όλοι χώρο για ένα σύστημα κομποστοποίησης σε εξωτερικό χώρο, όμως πλέον υπάρχει ένα ευρύ φάσμα συστημάτων κομποστοποίησης τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν ακόμα και πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Έτσι, αυτή η πρακτική καθίσταται εύκολη και προσιτή για όλους, ακόμη και για όσους έχουν περιορισμένο χώρο. Η κομποστοποίηση μπορεί να δώσει ζωή στα φυτά εσωτερικού χώρου, στο μπαλκόνι σας ή σε μικρούς κήπους με βότανα.
Συμπέρασμα
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι όλοι μπορούμε να συμβάλουμε στη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Και υπάρχουν άπειροι τρόποι για να το κάνουμε αυτό. Με το να σκεφτόμαστε λίγο περισσότερο τα τρόφιμα που πετάμε καθημερινά στο σπίτι μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε θετικές αλλαγές. Ακόμα και μικρές αλλαγές στον τρόπο που ψωνίζουμε, που μαγειρεύουμε και που καταναλώνουμε τα τρόφιμα, μπορούν να έχουν θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον.
Δεν είναι δύσκολο. Με πολύ μικρή προσπάθεια μπορούμε να μειώσουμε αισθητά τη σπατάλη τροφίμων, να μειώσουμε όλα αυτά τα προϊόντα που πετάμε επειδή «πρόλαβαν να χαλάσουν» ή επειδή «δεν ξέρουμε πώς να τα επαναχρησιμοποιήσουμε». Παράλληλα δε, θα εξοικονομούμε και χρήματα και χρόνο, ενώ θα ωφελείται και ο πλανήτης μας.
The post Food Waste: Μειώστε τη σπατάλη με ένα απλό challenge 7 ημερών appeared first on ieidiseis.gr.