Τέσσερα στα πέντε παιδιά με καρκίνο στη χώρα μας, βγαίνουν νικητές από τη δυσκολότερη μάχη της ζωής τους, που δίνουν σε πολύ νεαρή ηλικία. Αυτό το αισιόδοξο μήνυμα στέλνει ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου, που είναι στις 15 Φεβρουαρίου.
Ο καρκίνος της παιδικής και εφηβικής ηλικίας είναι μια σπάνια, απειλητική για τη ζωή του παιδιού, ασθένεια. Ωστόσο, στις χώρες υψηλού εισοδήματος το 80% των παιδιών με καρκίνο γίνονται καλά ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος είναι μόλις 20%.
Κάθε χρόνο στην Ευρώπη πεθαίνουν από καρκίνο πάνω από 6.000 παιδιά και έφηβοι. Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο στην Ευρώπη νοσούν 15.000 παιδιά και 20.000 έφηβοι 15-24 χρονών. Στην Ελλάδα νοσούν κάθε χρόνο 300 περίπου παιδιά.
Δεν είναι μία νόσος αλλά δεκάδες διαφορετικές μορφές, σύμφωνα με τους ειδικούς. Διαφέρει από τον καρκίνο των ενηλίκων και γι’ αυτό απαιτεί εξειδικευμένη θεραπεία και αντιμετώπιση.
Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη! Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση και η ενδεδειγμένη ιατρική φροντίδα, οδηγούν σε ίαση περισσότερα παιδιά κι εφήβους. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει σωστή ενημέρωση και πρόσβαση στις κατάλληλες θεραπείες.
![](https://www.topontiki.gr/wp-content/uploads/2025/02/FLOGA-FOTO-724x1024.jpg)
Ο ρόλος της οικογένειας
Στην πραγματικότητα αλλάζει ριζικά την καθημερινότητα της οικογένειας. Μετά τη διάγνωση, το παιδί υποβάλλεται σε χρονοβόρες και επίπονες θεραπείες που απαιτούν συνεχείς επισκέψεις στο νοσοκομείο. Συνεπώς, το παιδί θα χρειαστεί να διακόψει τις δραστηριότητές του, οι γονείς να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους, ενώ τα αδέλφια να περνούν αρκετό χρόνο μόνα ή με άλλους συγγενείς. Σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση η οικογένεια χρειάζεται στήριξη από το φιλικό, κοινωνικό αλλά και σχολικό περιβάλλον. Πολλές φορές αρκεί απλώς να κρατάμε επαφή, να δείχνουμε διακριτικά το ενδιαφέρον μας και να βοηθάμε τα παιδιά να επιστρέψουν ομαλά στο σχολείο.
Η χρυσή κορδέλα
Η χρυσή κορδέλα δεν έχει επιλεγεί τυχαία! Συμβολίζει πόσο πολύτιμα είναι τα παιδιά και πόσο δυνατά και ανθεκτικά βγαίνουν από αυτή τη δύσκολη διαδικασία. Αντιπροσωπεύει όλες τις δεκάδες μορφές καρκίνου της παιδικής ηλικίας.
Προτεραιότητα στην προσβασιμότητα σε θεραπείες
Η Φλόγα συμμετέχει στις δράσεις ευαισθητοποίησης που οργανώνουν από κοινού η Childhood Cancer International (CCI) – ο διεθνής φορέας των συλλόγων γονέων και ασθενών – και η Διεθνής Εταιρεία Παιδιατρικής Ογκολογίας (SIOP).
Ως γνωστόν ο Σύλλογος απαρτίζεται από γονείς παιδιών που νόσησαν και στηρίζουν παιδιά και οικογένειες με βάση την εμπειρία τους τόσο στην αντιμετώπιση του καρκίνου όσο και στις ελλείψεις στη Δημόσια Υγεία.
Όραμα του Συλλόγου είναι να εξασφαλίσει πρόσβαση σε θεραπείες αντίστοιχες με αυτές στην υπόλοιπη Ευρώπη και τις ΗΠΑ και συνεχίζει το έργο για 43 ολόκληρα χρόνια.
Σήμερα, η Φλόγα εκπροσωπεί χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα και έχει καθιερωθεί ως βασικός πυλώνας στήριξης της λειτουργίας των Ογκολογικών Τμημάτων των Παιδιατρικών Νοσοκομείων της Αθήνας.
Απόλυτη προτεραιότητα της να αξιοποιήσει τα «όπλα» που θέτει στη διάθεσή μας η εξέλιξη της ιατρικής και της τεχνολογίας και να πετύχουμε ίαση σε περισσότερα παιδιά ακόμα.
Το έργο της Φλόγας
-Βελτιώνει την ιατρική φροντίδα με προμήθεια εξοπλισμού, πρόσληψη ιατρικού προσωπικού στα ογκολογικά τμήματα, τυποποίηση δειγμάτων μυελού των οστών κ.ά..
-Χρηματοδοτεί τη συμμετοχή της χώρας στην καθιέρωση των Διεθνών Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων.
-Φιλοξενεί δωρεάν 50 οικογένειες από όλη την Ελλάδα, για όσο διάστημα πρέπει να παραμείνουν στην Αθήνα για τη θεραπεία των παιδιών τους.
-Παρέχει νοσηλεία στο σπίτι σε συνεργασία με τα ογκολογικά τμήματα των παιδιατρικών νοσοκομείων.
-Φροντίζει για την ψυχαγωγία των παιδιών στους ξενώνες και τη συμμετοχή τους σε θεραπευτικές κατασκηνώσεις στην Ιρλανδία και την Ιταλία.
-Διεκδικεί από τους αρμόδιους φορείς την καθιέρωση θεσμικού πλαισίου για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας.
-Ενημερώνει σωστά την κοινή γνώμη και διαλύουμε τις προκαταλήψεις.
-Συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς και αντίστοιχους συλλόγους του εξωτερικού.
-Στηρίζει οικονομικά τις οικογένειες που έχουν ανάγκη και καλύπτουμε εξετάσεις που δεν καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Διαβάστε επίσης:
Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα στις γυναίκες που δεν έχουν καπνίσει ποτέ;
Πρόγραμμα GRIPP-SNF: Σημαντική πρόοδος στην πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων σε 10 νοσοκομεία