Τρυφερά φιλέτα μπακαλιάρου, σοταρισμένα με αλεύρι και αρωματικά μπαχαρικά και ψημένα μέσα σε μια πεντανόστιμη σάλτσα σκόρδου και λεμονιού.
Το πιάτο ετοιμάζεται μέσα σε λιγότερο από 30 λεπτά και θα γίνει η αγαπημένη συνταγή μικρών και μεγάλων, ακόμα και των δύσπιστων που δεν είναι λάτρεις των ψαριών.
Υλικά για τη Συνταγή
680 γραμμάρια (4-6 τεμάχια περίπου) φιλέτο μπακαλιάρου (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
¼ φλιτζανιού μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Για το ελαφρύ πανάρισμα
1/3 φλιτζανιού αλεύρι γ.ο.χ.
1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο σκόνη
¾ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
¾ κουταλάκι του γλυκού κύμινο σκόνη
¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
Για τη σάλτσα
5 κουταλιές της σούπας φρεσκοστιμμένο χυμό λεμονιού
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, λιωμένο
5 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
Εκτέλεση
1. Αρχικά, βγάλτε από το ψυγείο τα φιλέτα ή ξεπαγώστε τα κατεψυγμένα, αν χρησιμοποιήσετε, τοποθετώντας τα μέσα σε σακούλα με αεροστεγές κλείσιμο (zip) και βυθίζοντάς την σε κρύο νερό. Μην βουτάτε και μην βυθίζετε ποτέ τα ψάρια γυμνά, σε νερό, αλλά πάντα μέσα στη συσκευασία τους ή σε σακουλάκι με κενό αέρος. Ελέγξτε τα μετά από 20 λεπτά και αφαιρέστε τα.
2. Σκουπίστε τα φιλέτα με χαρτί κουζίνας και προθερμάνετε το φούρνο στους 200ο C.
3. Σε ένα ρηχό πιάτο τοποθετήστε ανακατεμένα τα υλικά για το πανάρισμα, δηλαδή το αλεύρι με τα μπαχαρικά. Σε ένα άλλο τα υλικά για τη σάλτσα εκτός από το σκόρδο.
4. Βουτήξτε τα φιλέτα πρώτα στη σάλτσα λεμονιού και έπειτα στο μίγμα του αλευριού. Τινάξτε την περιττή ποσότητα αλευριού και βάλτε τα σε ένα πιάτο. Κρατήστε την υπόλοιπη σάλτσα για αργότερα.
5. Σε ένα τηγάνι που να μπαίνει και στο φούρνο βάλτε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ζεστάνετέ το σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίστε τα φιλέτα για 1-2 λεπτά από την κάθε πλευρά αλλά μην τα μαγειρέψετε εντελώς. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά.
6. Στην υπόλοιπη σάλτσα λεμονιού προσθέστε το πολτοποιημένο σκόρδο και ανακατέψτε. Περιχύστε με αυτήν τα σοταρισμένα φιλέτα ψαριού μέσα στο σκεύος, όπως είναι από το τηγάνισμα.
7. Ολοκληρώστε το ψήσιμο στον καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι η σάρκα του ψαριού να ασπρίσει και να μαδάει εύκολα με το πιρούνι. Πασπαλίστε με το μαϊντανό και σερβίρετε. Συνοδέψτε με πατάτες, ρύζι και βραστά λαχανικά.
Διαβάστε επίσης:
Τάρτα σοκολάτας, με μπισκότα Oreo, χωρίς ψήσιμο
Θρεπτική και υγιεινή σαλάτα με ρεβίθια, αβοκάντο και φέτα
Μπριός «ακορντεόν, με ολόκληρες φέτες μήλου και κανελοζάχαρη