Οι συμμετέχοντες στα Φαλληφόρια έδωσαν έναν ιδιαίτερο και άκρως… διονυσιακό ρυθμό στους δρόμους της Αθήνας, γύρω από την Ακρόπολη, το πρωί της Κυριακής (23/2).
Πρόκειται για έναν θεσμό που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα τις ημέρες του καρναβαλιού.
Ο θίασος Σατύρων, Μαινάδων, Σειληνών, γλεντοκόπων και Βαυβωγριών εντυπωσίασαν τουρίστες και Αθηναίους με την αριστοφανική τους διάθεση και γέμισαν τα στενά που συνδέουν το Ηρώδειο, την Ακρόπολη, την Πλάκα, το Μοναστηράκι και το Θησείο.
«Ακριβώς όπως και πριν περίπου 1.700 χρόνια, η πομπή των Φαλληφορίων ακολουθεί τα χνάρια των προγόνων, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, κάτω από τη σκιά της Ακροπόλεως, εκεί όπου χτυπά ο παλμός του ελληνικού πολιτισμού. Και ξεκινούν από το θέατρο του Διονύσου, εκεί όπου ζωντάνεψαν για πρώτη φορά οι κωμωδίες του Αριστοφάνη», αναφέρουν οι διοργανωτές από τον Σύλλογο Έρευνας & Μελέτης Ελληνικού Πολιτισμού.
«Ο φαλλός φέρνει ζωή»
Όπως εξηγούν, «ο φαλλός φέρνει ζωή ως γεννήτορας. Τίποτα δεν είναι τυχαίο εφόσον ζει και μετεξελίσσεται μέσα στο χρόνο, από την αρχαιότητα μέχρι τα σημερινά λαογραφικά δρώμενα ανά την Ελλάδα».
«Ο φαλλός υποδηλώνει τη μακαριότητα της μετά θάνατον ζωής, διασφαλίζει τη γαλήνη του νεκρού και προοιωνίζεται τη μέλλουσα αναγέννηση ή ακόμη και την εκ νεκρών ανάσταση» επισημαίνουν.
«Από τις δύο παραπάνω διαπιστώσεις αντιλαμβανόμαστε το πόσο εξοικειωμένοι ήταν οι πρόγονοί μας με την έννοια του φαλλού και πόσο ενταγμένη ήταν η παρουσία του συμβόλου σε όλες τις εκφάνσεις του καθημερινού τους βίου», τονίζουν οι διοργανωτές.
Διαβάστε επίσης:
Tροχαίο στην Ηλεία: Μεθυσμένος οδηγός έβαλε τον 4χρονο γιο του στο τιμόνι
Κρούσμα μηνιγγίτιδας στον Βόλο: Σε σταθερή κατάσταση και εκτός κινδύνου η 30χρονη
Συνελήφθη διαδικτυακός αρχαιοκάπηλος – Προσπάθησε να πουλήσει αρχαίο αμφορέα