Μια εύκολη και σχετικά γρήγορη συνταγή για σπιτικό λικέρ μανταρίνι, με ιδιαίτερο άρωμα και χρώμα.
Είναι ιδανικό για γιορτινά καλέσματα, προτείνεται δε για πριν το φαγητό, σαν καλοσώρισμα των επισκεπτών ή μετά, σαν χωνευτικό απεριτίφ ή σφηνάκι, σκέτο ή με πάγο, κλείνοντας έτσι το γεύμα με μια αναπάντεχα γλυκιά πινελιά.
Υλικά για τη Συνταγή
4 φλιτζάνια βότκα ή χρυσό ρούμι (ή τσίπουρο, χωρίς γλυκάνισο)
Φλούδες από 4 μανταρίνια (βιολογικά κατά προτίμηση)
1 φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
Εκτέλεση
1. Αρχικά ξεφλουδίστε τα μανταρίνια και με ένα κουτάλι ή μαχαίρι, ξύστε το εσωτερικό τους, όσο μπορείτε, για να αφαιρέστε τυχόν λευκά μέρη. Αυτό θα βοηθήσει στο να μην είναι αισθητή η πικρή γεύση μετά και θα δώσει καλύτερο χρώμα στο ποτό.
2. Σε ένα καθαρό γυάλινο βάζο με καπάκι, βάλτε το ρούμι μαζί με τις καθαρισμένες φλούδες των μανταρινιών και τοποθετήστε το, σφραγισμένο, στο ψυγείο, για περίπου 5 μέρες.
3. Όταν παρέλθει το χρονικό αυτό διάστημα, ετοιμάστε ένα σιρόπι. Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη και 1 φλιτζάνι νερό και βράστε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να εξατμιστεί το μισό νερό. Αφήστε το σιρόπι στην άκρη, να κρυώσει.
4. Σουρώστε το ποτό με τη βοήθεια ενός σουρωτηριού ή προτιμότερο περάστε το απο ένα καθαρό κομμάτι τουλπανιού και πετάξτε τις φλούδες.
5. Ανακατέψτε το κρύο σιρόπι με το εκχυλισμένο αυτό ποτό και το λικέρ είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Συμβουλή
Αν μπορείτε να βρείτε, προτιμήστε μανταρίνια Χίου, που είναι πιο αρωματικά και διαθέτουν Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.).
Μπορείτε να ενισχύσετε το χρώμα και το άρωμα του λικέρ βάζοντας 1- 2 μοσχοκάρφια στο σιρόπι.
Διαβάστε επίσης:
Ρολά τορτίγιας, γλυκοκαυτερά, με πικάντικα ψητά ρεβίθια και λαχανικά
Αυγοφέτες «τηγανίτες» από περισσεύματα μπαγκέτας, για τους καλικάντζαρους των Θεοφανίων
Σαλάτα με περισσεύματα κοτόπουλου, καρότα και πικάντικο σπιτικό μίγμα μπαχαρικών
Cucina Povera | topontiki.gr